Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 07.06.2017 12:26:35

Namesto Igorja Jelena bo nordijske kombinatorce vodil Mitja Oranič

Slovenska reprezentanca v nordijski kombinaciji bo prenovljena vstopila v olimpijsko sezono 2017/18. Najpomembnejša sprememba se nanaša na glavnega trenerja. Po dveh sezonah se s trenerskega mesta poslavlja Igor Jelen, njegovo mesto bo prevzel nekdanji reprezentant, 31-letni Mitja Oranič, ki je leta 2014 uradno končal kariero.

Gre za predlog strokovnega sveta za skoke in nordijsko kombinacijo pod vodstvom Jelka Grosa, kateremu bosta pričakovano prižgala zeleno luč odbor in zbor panoge.

Tržičan je vse od leta 2000 nastopal na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis). V svetovnem pokalu je prvič nastopil 13. januarja 2007, skupno pa je vpisal 81 nastopov. Njegov najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala je deseto mesto 8. februarja leta 2009 v avstrijskem Seefeldu. Stopničkam je bil najbližje leta 2012 na ekipni tekmi v Kuusamu, kjer je v paru z Marjanom Jelenkom zasedel četrto mesto in zgolj tri sekunde zaostal za zmagovalnim odrom.

Nastopil je tudi na štirih svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, leta 2007 v Saporu, leta 2009 v Libercu, leta 2011 v Oslu ter leta 2013 v dolini Fiemme. Njegova najboljša uvrstitev s SP je osmo mesto z ekipne tekme v Oslu. Oranič je bil dvakrat v karieri tudi član zimske olimpijske reprezentance; nastopil je leta 2010 v Vancouvru in nato leta 2014 v Sočiju, njegov najboljši dosežek pa je 31. mesto iz Kanade.



V novi sezoni se bo nordijskim kombinatorcem pridružila okrepitev zamejski Slovenec Tomaž Druml iz Bistrice na Zilji. S prestopom 29-letnega tekmovalca je na nedavni konferenci v Portorožu soglašalo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (Fis). Druml pozimi ni dosegel zahtevanih rezultatov za uvrstitev v avstrijsko reprezentanco. Zato je bil postavljen pred dejstvo, ali si bo sam plačeval treninge ali pa bo prisiljen končati kariero. Izbral je tretjo možnost, prestop v slovensko ekipo v nordijski kombinaciji, najprej za celinski pokal, za nastope v svetovnem pokalu pa bo, kot je za STA povedal Gros, moral izpolnjevati enaka merila kot ostali člani reprezentance.

"Nordijska kombinacija je moja strast že vse od otroštva in imam občutek, da še nisem dosegel svojega športnega zenita, zato me veseli, da bom lahko startal za Slovenijo, saj se bom lahko še naprej ukvarjal s svojo strastjo in se meril z najboljšimi v nordijski kombinaciji. Vselim se že prihodnjih izzivov, zato se z nasmeškom odpravljam na poletne priprave," je na svoji spletni strani zapisal član športnega društva Zahomc, mladinski svetovni prvak v sprintu iz Zakopan (2008), ki je v svetovnem pokalu zbral šest posamičnih uvrstitev med najboljših deset.

Članstvo v slovenski reprezentanci pa še ne pomeni, da bo Druml lahko del slovenske odprave na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu prihodnjega februarja. O olimpijskem nastopu za Slovenijo mora soglašati Mednarodni olimpijski komite.

Članki iz rubrike