sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 02.02.2016 17:53:08

Ana Drev in 9872 koščkov sestavljanke

Grega Wernig
Mnogi so bili prepričani, da po odhodu Tine Maze ne bomo imeli tekmovalke, ki bi se lahko uvrstila med najboljše tri na tekmah svetovnega pokala. Toda v tej sezoni je zablestela 30-letna Šmarčanka.

Ana je na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v veleslalomu dvakrat osvojila drugo mesto, obakrat je zaostala za Nemko Viktorio Rebensburg. Na zadnjih treh veleslalomih je dvakrat vodila po prvi vožnji in enkrat odstopila (v Lienzu pred novim letom).

Večkrat, že po Courchevelu, ko je s sedmim mesto dosegla svojo najboljšo uvrstitev v karieri, pa potem po Lienzu, Flachauu in tudi Mariboru, smo se spraševali, kako lahko dekle pri tridesetih letih začne smučati tako dobro, da skoraj zmaguje.

Prej je 12 let tekmovala v svetovnem pokalu in je imela najboljšo uvrstitev 11. mesto, potem pa v eni sezoni preporod.

ANA DREV V SEZONI 2015/16
(nastopa samo v veleslalomu)
24. 10. Sölden odstop (v prvi vožnji)
27. 11. Aspen 22. mesto (28. po prvi vožnji)
12. 12. Åre 12. mesto (8. po prvi vožnji)
20. 12. Courchevel 7. mesto (15. po prvi vožnji)
28. 12. Lienz odstop (v drugi vožnji, 1. v prvi vožnji)
17. 1. Flachau 2. mesto (1. po prvi vožnji)
30. 1. Maribor 2. mesto (6. po prvi vožnji)
5. 3. Jasna
20. 3. St. Moritz

"Po Flachauu sem si rekla, da lahko zdaj le še uživam, saj nimam več kaj izgubiti, naredila sem to, za kar sem delala vse življenje, torej da bom enkrat na stopničkah. Že nekaj zadnjih let dobro smučam, a tega nisem mogla pokazati. Če se leta 2013 ne bi poškodovala, mislim, da bi to dosti prej dosegla. Že lani sem dobro smučala, a so mi manjše poškodbe onemogočale to, kar sem dosegla letos, ko so vse stvari prišle na svoje mesto, od zdravja do materiala," je razmišljala Drevova, ki bo po koncu sezone sprejela tudi odločitev o nadaljevanju svoje poti v svetovnem pokalu.

Pred začetkom sezone si ni mislila, da bo po dveh drugih mestih postala članica elitne sedmerice: "Zame je bil zelo velik preskok že, ko sem v Lienzu startala med prvimi petnajstimi. Takrat sem si rekla, da bi bilo lepo, ko bi zadnjič startala med prvimi petnajstimi. Da pa bom že na dveh tekmah prišla med prvih sedem, si tudi nisem mislila."

Anine besede o tem, da je že prej smučala dobro, da pa ni znala dobre vožnje s treningov prenesti na tekme svetovnega pokala, je potrdil tudi njen trener Denis Šteharnik.

Andrea Massi je pred dnevi dodal še en vidik: "Včasih je tako, da ko ni več v ekipi nekoga, ki je zelo dominanten, se preostali sprostijo in končno zadihajo s svojimi pljuči."

S tem je seveda Massi mislil na Tino Maze. Morda celo v neki meri drži, da se je ob njeni prekinitvi kariere Ana sprostila in spustila po hribu tako, kot zna. Toda to zagotovo ni edini dejavnik, poleg tega razen tega, da sta bili sedemkrat na sezono skupaj na tekmah, Tina in Ana prav veliko povezav nista imeli. V ekipi aMaze so nekajkrat res pomagali Drevovi s tem, da je Tinina fizioterapevtka pomagala Ani na kakšni tekmi svetovnega pokala, drugače pa sta bila to dva ločena svetova. "Ekipi aMaze sem zelo hvaležna za pomoč, ki sem jo v tistem trenutku potrebovala," je takrat in tudi še danes govori Drevova.

drev 1 dw
Grega Wernig

Toda za Anine uspehe v tej sezoni so se morali res zložiti vsi kamenčki mozaika:
– vrhunska forma,
– dobra telesna pripravljenost,
– brezhibno zdravstveno stanje,
– odsotnost nekaterih najboljših tekmovalk (Fenninger, Maze, Gisin, Shiffrin, Zettel …),
– psihološka razbremenjenost.

In vsi kamenčki se v mozaik zložijo verjetno le enkrat v karieri, poleg tega je vse skupaj zelo težko ponovljivo.

Verjamemo, da je Ana sposobna tudi zmagati na tekmi svetovnega pokala. Do konca ima še dve dirki in zlasti na finalu v St. Moritzu bi lahko stopila na najvišjo stopničko, potem pa se bo lahko odločila, kako naprej. Dejstvo je, da ji manjka še zmaga v svetovnem pokalu, ki jo bo sicer ob izjemni formi Rebensburgove težko vzela, a ... Morda bo zadnja tekma v sezoni 2015/16 njena zadnja priložnost, morda pa si bo vendarle premislila in se naslednjo leto podala v boj z vsemi težkokategornicami, ki se bodo vrnile.

Torej na vprašanje, zakaj je – ker se je tako pač zgodilo –, logične razlage ni, nas pa vsekakor lahko veseli, da so to Anini dnevi.

Članki iz rubrike