sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

STA
STA
0 03.07.2023 19:15:44

Iga Swiatek in Novak Đoković brez težav v drugi krog

Profimedia
Triindvajsetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam Novak Đoković je zmagovito odprl nastope na sveti teniški travi v Wimbledonu. Srb je v uvodnem krogu premagal Argentinca Pedra Cachina s 6:3, 6:3 in 7:6 (4). Napredovala je tudi prva teniška dama na svetu, Poljakinja Iga Swiatek je bila boljša od Kitajke Zhu Lin s 6:1 in 6:3.

Đoković je letos nepremagljiv na turnirjih za grand slam, po zmagoslavjih na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu in odprtem prvenstvu Francije v Parizu je tudi v Wimbledon, kjer naskakuje osmo zmago. V tem primeru bi se po številu zmag v Wimbledonu izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem, na večni lestvici zmagovalcev največjih turnirjev na svetu pa tudi z legendarno Avstralko Margaret Court, ki je med letoma 1960 in 1973 dosegla 24 zmag na največjih turnirjih na svetu v Melbournu, Parizu, Wimbledonu in New Yorku.

Šestintridesetletnemu Beograjčanu osem let mlajši tekmec iz Južne Amerike ni povzročil večjih preglavic. Kljub 90-minutni prekinitvi zaradi dežja je po dveh urah in 14 minutah slavil v treh nizih in privarčeval veliko energije za naslednje dvoboje v All England Clubu.

"Wimbledon je moj drugi dom. Nič ni lepše od tradicije tega turnirja, tukaj se vedno spremenim v majhnega fanta, ki sanja o zmagi na največjem turnirju na svetu," je uvodoma dejal Đoković in dodal: "Cachin si zasluži velik aplavz za današnjo predstavo. Še posebej trd oreh je bil v tretjem nizu, ki sem ga dobil šele v podaljšani igri. Grem naprej korak za korakom, upam, da bo na vsakem naslednjem dvoboju moja predstava še na višji ravni."

V drugem krogu ga čaka Avstralec Jordan Thompson, ki je bil boljši od Američana Brandona Nakashime z 2:6, 2:6, 6:4, 7:6 (7:4) in 6:3.

Poleg Đokovića sta napredovala tudi Rus Andrej Rubljov in Italijan Lorenzo Musetti. Sedmopostavljeni Rubljov je bil boljši od Avstralca Maxa Purcella s 6:3, 7:5 in 6:4. Musetti, 14. nosilec turnirja z nagradnim skladom 52 milijonov evrov, pa je ukanil Juana Pabla Varillasa iz Peruja s 6:3, 6:1 in 7:5.



V ženski konkurenci so glavne pretendentke za končno zmago bolj ali manj uspešno začele svojo teniško kampanjo v Wimbledonu. Prvopostavljena Poljakinja Iga Swiatek je premagala Kitajko Zhu Lin, za zmago s 6:1 in 6:3 pa je potrebovala 81 minut.

"Na svojem prvem dvoboju v Wimbledonu sem dobro opravila svoje delo, narekovala sem svoj ritem. Po zastrupitvi v Bad Homburgu sem veliko počivala, premor pa ni pustil nobenih posledic v moji igri," je po današnji zmagi med drugim dejala 22-letna teniška igralka iz Varšave.

Poleg štirikratne zmagovalke turnirjev za grand slam s Poljske - trikrat je zmagala v Parizu in enkrat v New Yorku - je napredovala tudi četrtopostavljena Američanka Jessica Pegula, ki je po hudem boju ukanila rojakinjo Lauren Davis s 6:2, 6:7 (8) in 6:3 ter petopostavljena Francozinja Caroline Garcia, ki je bila boljša od Američanke Katie Volynets s 6:4 in 6:3.

Dvanajsta nosilka, Rusinja Veronika Kudermetova, je ukanila Estonko Kaio Kanepi s 7:6 (4) in 6:4, Belorusinja Viktorija Azarenka, 19. nosilka, pa po hudem boju Kitajko Yue Yuan s 6:4, 5:7 in 6:4.

V torek bo po uspešnih nastopih v kvalifikacijah na veliko sceno stopila tudi edina Slovenka v glavnem delu turnirja Kaja Juvan. Ljubljančanko v uvodnem krogu čaka obračun z Rusinjo Margarito Betovo.

Značke: tenis, turnir, anglija

Članki iz rubrike