sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(ts)
(ts)
0 19.10.2022 10:55:14

Na meritvah kar 81 igralk in igralcev

Meritev se je udeležila tudi Kaja Najzer.
TS/SPORTIDA
Na Fakulteti za šport v Ljubljani so prejšnji konec tedna potekale redne letne meritve motoričnih sposobnosti in antropometričnih značilnosti. Sodelovali so igralci in igralke rojeni med letoma 2004 in 2011.

Meritve so stalnica v slovenskem tenisu že več kot tri desetletja, tako so v preteklosti svoje sposobnosti preverjali vsi najboljši igralci in igralke v samostojni Sloveniji. Večina, ki je izstopala na teh meritvah je bila potem uspešna tudi v članski karieri (Srebotnik, Matevžič, Kavčič, Žemlja). Tokratnih meritev se je udeležilo 81 igralcev in igralk. Meritve so potekale v petih dvoranah in treh meritvenih laboratorijih. Izvedli so motorične teste, meritve sestave telesa in meritve antropometričnih značilnosti.

"Sem koordinator zadnjih pet let, nekoč pa sem kot mlad tekmovalec tudi sam sodeloval na meritvah. Otroci se ob meritvah tudi družijo, tako da gre res za poseben dan v sezoni. Gre sicer za testiranje motoričnih sposobnosti in antropometričnih lastnosti. Tudi letos bomo imeli pozneje še predavanje, na katerem bodo razložene posamezne meritve in rezultati ter učinki na načrtovanje treninga. V drugih državah imajo za takšne meritve izdelane posebne modele za določene športe. To pomeni, da lahko starš pripelje otroka in na podlagi rezultatov potem predvidijo, za kateri šport je primeren," je dejal koordinator meritev pri TS Daniel Šantl in nadaljeval: "Meritve so namenjene našim tekmovalkam in tekmovalcem. Na podlagi pridobljenih rezultatov posameznih meritev lahko načrtujejo, prilagajajo, spreminjajo trening telesne priprave (izbor tipa treninga, izbor vsebin treninga, količina in intenzivnost treninga, področja telesne priprave, periodizacija ...). Ti rezultati se v bazi podatkov zbirajo iz leta v leto, tako da se lahko vsak posameznik primerja s svojimi preteklimi rezultati ter povprečjem vseh rezultatov posameznikov svoje starosti, ki so bili pridobljeni skozi leta meritev. Analizo pridobljenih rezultatov za vsakega posameznika opravi njegov kondicijski trener in na podlagi tega pripravi načrt dela (vsaj tako bi moralo biti, če se želi trenirati na produktiven način). Analiza preteklih let pa kaže, da je izbor testov in meritev primeren za dober osnovni kondicijski program mladinca oziroma mladinke ter zavzema izmerjene vse motorične sposobnosti, ki so značilne za teniškega igralca oziroma igralko."

Kapetan mladinskih reprezentanc Marko Por uporablja rezultate teh meritev kot enega izmed kriterijev izbora v reprezentanco. V okviru meritev je potekal tudi raziskovalni projekt covid-19, v katerega so bili vključeni igralci in igralke, ki so bili na rednih letnih meritvah leta 2019 in 2020. 

Članki iz rubrike