sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

(ts)
(ts)
0 19.10.2022 10:45:20

Bratska naveza Miković

brata Mak in Nik Miković
ts

Slovenska bratska naveza Mak in Nik Miković sta prvič v karieri skupaj posegla po turnirski zmagi na mladinskem turnirju ITF. Do krstnega naslova sta prišla v Poreču, kjer sta v finalu ugnala dvojico Cizek/Deli. Osemnajstletni Nik in dve leti mlajši brat Mak sta se v finalu Jiriju Čižku oddolžila za poraz v posamični konkurenci. Čeh, ki je pozneje izgubil šele v finalu, je bil od Maka boljši v drugem krogu, Nika pa je zaustavil v četrtfinalu. Dober rezultat v posamični konkurenci sta brata Miković še nadgradila z vrhunskim dosežkom v dvojicah, kjer sta šla vse do konca. Prve štiri naveze sta Mak in Nik ugnala po dveh nizih, najtežji preizkus pa ju je čakal v finalu. Ko sta prvi niz izgubila, se nista predala, drugega dobila s 6:4, odločilnega tretjega pa končala v svoj prid z 11:9. Za brata je to prvi skupni naslov, prav tako je svojega prvega osvojil Mak, medtem ko je Nik predtem v dvojicah že osvojil dva mladinska ITF turnirja, letos na Lošinju pa posegel tudi po svojem prvem ITF-naslovu v posamični konkurenci.

Na Portugalskem se je preizkusila Živa Falkner, ki je na turnirju z nagradnim skladom 25 tisoč ameriških dolarjev dosegla tri zmage, obstala pa v drugem krogu glavnega dela turnirja, kjer je morala priznati premoč tretji nosilki turnirja, Hrvatici Tari Wurth. Na profesionalnem ITF-turnirju z nagradnim skladom 25 tisoč ameriških dolarjev v Santi Margheriti di Puli se Nini Potočnik ni uspelo prebiti v četrtfinale med posameznicami.

Zaključni mastersi sezone

Na igriščih TK Luka Koper je potekal Zavarovalnica Triglav masters za člane in članice ter za igralce in igralke do 14. leta starosti. Pri članih je bil najboljši Enej Bonin (Luka Koper), pri članicah pa Petja Drame (ŽTK Maribor). Pri dečkih je s turnirsko zmago do zdaj največjega uspeha prišel Jure Šiftar (Z klub), pri deklicah je slavje prve nosilke preprečila Alja Senica (ŽTK Maribor).

Pri članih smo že v četrtfinalu spremljali obračun dveh najizkušenejših na turnirju, 32-letni Enej Bonin je s 6:2 in 6:3 ugnal vrstnika Domna Korelca, ki je v Kopru nastopal kot drugi nosilec. Že v četrtfinalu se je poslovil prvi nosilec Miha Vetrih, ki je moral priznati premoč Aljažu Jeranu. Slednji tudi v polfinalu ni bil daleč od uspeha. S 5:7 v tretjem nizu je klonil pred Janom Dimitrijevičem, ki je tako kot zadnji poskušal preprečiti načrte Boninu. Igralca sta bila še posebej izenačena v prvem nizu, ko je zmagovalca odločila podaljšana igra. Dobil jo je Bonin, ki je delo dokončal že v drugem nizu in tako uspel osvojiti turnir brez izgubljenega niza. "Po dolgih letih sem se prijavil na turnir in na srečo prišel notri. Vedel sem, da si zaslužim biti del te konkurence. Zmage sicer nisem pričakoval, ampak mi je uspelo. Dobil sem nekaj ključnih točk in na koncu mi je uspelo zmagati. Vse tekme sem zaključil v dveh nizih. Hvala sponzorjem, hvala TK Koper, hvala, Ervin in Caco. Hvala tudi staršem, ki so me podpirali, in vsem tistim iz kluba, ki so navijali zame," je po zmagi dejal Bonin.

V ženski konkurenci so se med najboljše štiri uvrstile Meta Marenk, Nika Završki, Petja Drame in Anamari Žnuderl, za zaključno fazo turnirja pa je največ moči ostalo Drametovi. Slednja je v polfinalu s 6:2 in 6:1 ugnala Anamari Žnuderl, ki je pred tem v četrtfinalu izločila drugo nosilko Brino Šulin, v finalu pa je predstavnica ŽTK Maribor ugnala še Marenkovo. Petja Drame je z zmago nad leto dni starejšo tekmico še izboljšala izkupiček v medsebojnih tekmah. Potem ko je v prvih dveh dvobojih izgubila, je osvojila naslednje štiri in tako po novem vodi s 4:2 v zmagah. "Rada bi se zahvalila organizatorjem, ki so nam omogočili ta turnir. Zaključni masters je vedno lep dogodek. Gre za zadnji turnir v sezoni, potem pa se po navadi začnejo priprave na novo. Vesela sem, da sem po zmagah v mlajših kategorijah zdaj zmagala še na članskem mastersu. Za konec pa bi se rada zahvalila še svojemu trenerju," je bila presrečna Petja Drame.

Pri dečkih do 14 let je zaključni turnir postregel s kar nekaj rezultati, ki so vsaj na papirju presenečenja. Že v četrtfinalu sta se od turnirja poslovila prvi nosilec Liam Lugarič (ŽTK Maribor) in drugi nosilec Luka Petrovič (TK Centre court). Prvega je s 7:5 v tretjem nizu izločil Mark Laubič (TK SB), od drugega je bil v treh nizih boljši Jure Šiftar (Z klub). Prav Šiftar je šel pozneje vse do konca. V polfinalu je s 6:2 in 6:2 ugnal Aljaža Štora (CTA), za konec pa v finalu po preobratu s 3:6, 6:3 in 6:4 še Marka Bečiroviča Novaka (ŽTK Maribor). Ta je pred tem prikazal odlično predstavo v polfinalu, kjer je Laubiča ugnal s 6:0 in 6:1. "Zahvaljujem se organizatorjem za dobro organiziran turnir. Tekmecu čestitam za dobro igro v finalu. Zahvalil bi se rad staršem, ki so me podpirali," je po koncu turnirja dejal Šiftar.

Manj presenečenj je bilo v konkurenci deklet do 14 let. V prvem krogu sta za izjemno izenačen dvoboj poskrbeli Laura Basailović (Olimpija) in Karolina Trnkovski (Luka Koper), med osem najboljših pa je uspelo napredovati Lauri. Alja Senica je na turnirju delovala zelo prepričljivo. Njeno končno zmago je še najbolj ogrozila Peternelova, ki je prvi niz izgubila po podaljšani igri, v drugem pa se ustavila pri treh osvojenih igrah.

E-izobraževanje za športnike

Navodila za opravljanje e-izobraževanja za vse registrirane in kategorizirane športnike od vključno 14. leta dalje: Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je v Pogoje, pravila in kriterije za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji z dne 15. decembra za pridobitev tekmovalne licence uvrstil tudi obvezno e-izobraževanje za športnike od vključno 14. leta dalje. Izobraževanje poteka prek spletne platforme ADEL – Protidopinška spletna platforma za izobraževanje in učenje, kjer najdete tudi navodila za registracijo in navodila za uporabo platforme.

Članki iz rubrike