sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 10.01.2022 10:09:54

Kaj so rekli o AFERI ĐOKOVIĆ? "Tudi Jezusa so križali..."

Profimedia
Zgodba o posebni zdravstveni izjemi Novaka Đokovića za vstop v Avstralijo je sprožila polemike v športnem svetu in tudi širše. Javnost se je najbolj burno odzivala v njegovi rodni Srbiji in v Avstraliji, kjer bo Đoković bržčas zaigral na prvem turnirju za veliki slam nove sezone. V razpravo so se vključila tudi številna znana imena.

Sledi izbor nekaterih najbolj odmevnih izjav o Đokovićevem primeru od 6. januarja, ko ga je na letališču zadržala mejna policija pred prihodom v Avstralijo.

"Odločitev o preklicu vize se razveljavi s takojšnjim učinkom ... Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v roku 30 minut po izdaji te sodbe."
- Sodnik avstralskega zveznega prizivnega sodišča Anthony Kelly v svoji odločitvi o Đokovićevem primeru proti avstralskim oblastem.

"Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri."
- Avstralski premier Scott Morrison po odločitvi avstralske mejne policije, da prekliče Đokovićevo vizo.

"Ne pozivamo k nasilju, zgolj k izrazu podpore."
- Oče Novaka Đokovića, Srđan Đoković, na prvem shodu v podpori njegovemu sinu v Beogradu.

"Tudi Jezusa so križali in mu počeli veliko stvari, ampak je še vedno med nami. Novaka tudi križajo ... najboljšega športnika na svetu. Ampak bo zdržal."
- Srđan Đoković je sina primerjal tudi z Jezusom.

"Sam se je odločil, kot se je. Vsi so svobodni, da se odločajo po svoje, vendar ob tem sprejemajo posledice."
- Španski teniški igralec Rafael Nadal ni pokazal veliko razumevanja za Đokovićevo odločitev glede načina za vstop v Avstralijo.

"Kar ni pravično, je politični lov na čarovnice, ki se izvaja proti Novaku, ki ga izvajajo vsi, vključno z avstralskim predsednikom vlade, ki se dela, da pravila veljajo za vse enako."
- Srbski predsednik Aleksandar Vučić o avstralski obravnavi Đokovića.

"Če ima izjemo, potem bi moral biti tu. Če je nekaj narobe s papirji in ga niso spustili noter, potem je to nekaj, kar se lahko občasno zgodi."
- Ruski teniški igralec Danil Medvedjev, ki je Đokovića premagal na OP ZDA lani, proti njemu pa pred tem izgubil v finalu OP Avstralije, o zapletu z Đokovićevim prihodom v Avstralijo.

"Za nas je heroj. On je postavil Srbijo nazaj na svetovni zemljevid, potem ko je bila ta prikazana kot agresor, kot da smo napadalci."
- Navijačica Veronica Michich med protestom v podporo Đokovića pred hotelom za tujce v Melbournu, kjer je bil nastanjen.


"To je sramota. Mi vsi smo naredili, kar je prav, in smo se cepili. Zdaj imamo nekoga, ki želi priti sem iz tujine in mu je kar naenkrat dana izjema, da bi lahko igral."
- Prebivalka Melbourna Christine Wharton o Đokovićevi zdravstveni izjemi za prihod v Avstralijo.

"Gospod Đoković ni v ujetništvu v Avstraliji, saj lahko kadarkoli zapusti državo in predstavniki mejne policije mu bodo pri tem pomagali."
- Avstralska notranja ministrica Karen Andrews o obtožbah Srbije o maltretiranju Đokovića.

"Sem v sobi in ne smem iti nikamor ... Vsepovsod so varnostniki, tudi pod oknom, kar je smešno. Morda mislijo, da bom skočila in zbežala. Prinesejo mi hrano in varnostnik vseskozi stoji na hodniku ... Spominja me nekoliko na zapor."
- Češka teniška igralka Renata Voračova o razmerah v melbournskem centru za tujce, potem ko so tudi njo pridržali zaradi podobnih razlogov kot Đokovića - neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v državo. Voračova se ni pritožila nad odločitev za preklic njene vize in je nato zapustila državo.

"Đoković ni kriminalec, terorist ali nezakonit prebežnik, vendar ga tako obravnavajo avstralske oblasti, kar razumljivo povzroča jezo med njegovimi navijači in državljani Srbije."
- Srbsko ministrstvo za zunanje zadeve o jezi Đokovićevih navijačev.

"Sam verjamem v ukrepe, cepil sem se zaradi drugih in zaradi zdravja moje mame ... A kakor zdaj obravnavamo Novaka, to je res slabo. Na koncu gre za enega naših velikih šampionov, ki je tudi človek. Moramo biti boljši."
- Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios o obravnavi Đokovića s strani avstralskih oblasti.

"Nihče ne želi biti v takšnem položaju. A obenem lahko razumem, zakaj se Avstralci počutijo, kot se. Zdi se mi, da je imel Melbourne v času pandemije najdaljši 'lockdown' na svetu, zato jih lahko razumem."
- Italijanski teniški igralec Matteo Berrettini o jezi Avstralcev glede Đokovićeve zdravstvene izjeme.

"Iskreno mislim, da je razvoj situacije šokiral vse. Z njim še nisem govoril, vendar vem, da je ATP poskušal stopiti v stik z njim. O vsem tem bi rekel dve stvari. Najprej upam, da je Novak dobro. Dobro ga poznam in vedno sem z njim imel dober odnos. Upam, da je dobro. Na drugi strani pa mislim, da vse to ni dobro za tenis in vse vpletene. Res je slabo."
- Škotski teniški igralec Andy Murray o vplivu primera Đoković proti Avstraliji za tenis.

"Ne moreš prisiliti ljudi, da te imajo radi, kar se malce dogaja. Je odličen športnik s pravim odnosom in značajem, morda pa ima nekoliko drugačen pogled na življenje. Ima drugačen pogled na to, kaj je, kaj pije in kako spi. Na tej točki ga ni moč kritizirati. Ravno zato je tako uspešen, ampak hkrati ni vsem všeč. To razumem."
- Nekdanji Đokovićev trener in šestkratni zmagovalec turnirjev za veliki slam Boris Becker o Đokovićevem primeru.

"Ne bi se smeli zbirati po ulicah zaradi nestrinjanja glede enega od sodelujočih na teniškem turnirju. Če bi bil cepljen, ne bi bile nobene možnosti za to. Vsi se sami odločamo. Vsi živimo s posledicami naših odločitev."
- Nekdanji prvi igralec sveta Andy Roddick o Đokovićevem primeru.

Značke: tenis, avstralija, izjava

Članki iz rubrike