gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 09.11.2023 15:08:56

Slovenski jadralci so odpotovali na finalno serijo zlatega pokala SSL

jzs
Na španskem otoku Gran Canaria se v petek začenja finalna serija zlatega pokala SSL, kamor so se slovenski jadralci kvalificirali lani v Švici. Nocojšnji žreb bo odločal, s katerimi nasprotniki se bo ekipa Krpanov pomerila v prvem krogu.

V Las Palmasu se bo tekmovanje odvijalo med 10. novembrom in 3. decembrom, pomerile se bodo posadke iz 40 držav. Ekipe bodo jadrale na 14-metrskih monotipih SSL47, posadke pa bodo štele od 8 do 10 članov.

Slovenska zasedba je na prizorišče odpotovala danes. Moštvo Krpanov bo vodil kapetan Vasilij Žbogar, ob njem bo krmar Igor Lah, glavno jadro bo upravljal Tomaž Čopi, za optimalne nastavitve prednjih jader bosta zadolžena Mitja Margon in Mitja Beltram, Tina Mrak bo jadralka ob jamboru, nekdanji veslač Jani Klemenčič bo vrtel vitle, Vid Jeranko bo imel vlogo dvižničarja, mladi Gašper Strahovnik pa bo na premcu.

Tekmovalni program predvideva skupno 25 dni flotnega jadranja v štirih krogih. Sklopi regat od prvega kroga do četrtfinala bodo trajali po pet dni, medtem ko bosta polfinale in finale potekala en dan. Na regatnem poligonu bodo tekmovali v skupinah po štiri, nakar bosta po vsaki zaključeni etapi v naslednji krog napredovali najboljši dve.

Slovenija se z je z zmago v kvalifikacijah uvrstila na tekmovanje, ki se bo s prvimi plovi začelo v petek, uvrstitev Krpanov v naslednji krog pa bo znana 14. novembra.


"Zelo se veselimo začetka regat, čeprav vemo, da bomo morali biti zelo zbrani, kajti nismo imeli nobenega treninga, zato bomo morali od prvega dne jadrati brez napak. Ker bomo nastopili v enaki sestavi, kot smo tekmovali v kvalifikacijah, sem prepričan, da bomo z nekoliko zgodnejšim izplutjem v petek in hitro vajo vseh manevrov pred startom kmalu uigrani," je ob odhodu dejal kapetan Vasilij Žbogar.

Španija, Velika Britanija, Danska, Nemčija, Nizozemska, Nova Zelandija, Avstralija in Italija so kot vodilne na svetovni jakostni lestvici že uvrščene v četrtfinale, Združene države Amerike, Argentina, Poljska, Brazilija, Švica, Norveška, Švedska in Francija imajo po istem ključu zagotovljen nastop v osmini finala, Avstrija, Brunei, Finska, Madžarska, Hrvaška, Izrael, Kanada in Japonska se bodo v igro vključile nekoliko prej, v šestnajstini finala, s katerimi izmed preostalih držav se bo slovenska zasedba srečala v prvem krogu, pa bo danes zvečer določil žreb.

V skoraj mesec dni trajajočem finalu bo izpeljanih skupno 66 regat, med nastopajočimi pa bo kar 27 dobitnikov olimpijskih odličij, številni svetovni prvaki, zmagovalci slovite dirke okoli sveta "The Ocean Race", udeleženci pokala Amerike in imena z zvezdniškim statusom kot so Robert Scheidt, Ian Williams ter Vasco Vascotto.

Premierna izvedba zlatega pokala SSL Gold je organizirana po zgledu nogometne lige prvakov, njen cilj pa je ugotoviti, katera država ima najboljšo jadralsko ekipo, pri čemer uvrstitev ni odvisna od finančnih zmožnosti posamezne nacije. Zato bo tekmovanje potekalo na enakih tipskih jadrnicah, ki jih priskrbi organizator, predhodno pa je bilo sodelujočim zagotovljeno tudi enako število dni treninga, ki ga je udeležencem omogočil SAF, fundacija jadralskih športnikov s sedežem v Švici.

Tekmovanje ima pri svetovni jadralski organizaciji World Sailing od leta 2017 status posebnega dogodka in bo enako kot znamenita oceanska regata The Ocean Race ter pokal Amerke organiziran vsako četrto leto.

Članki iz rubrike