volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

sta
sta
0 12.09.2023 14:55:34

Jadralec Uroš Kraševac meri na preboj med peterico

sta
Jadralec Uroš Kraševac iz Slovenske Bistrice bo nastopil na oceanski regati Mini Transat, ki se bo začela 24. septembra, trajala pa bo s počitkom med dvema etapama najmanj mesec dni in pol. Med 90 jadralci, ki bodo morali skupaj prejadrati okrog 4050 navtičnih milj od Francije do Martiniqua, Kraševac meri na preboj med peterico.

Začetek letošnje regate, udeleženci so se morali na tekmovanje kvalificirati, bo v francoskem Les Sables-d'Olonneju, prvi del se bo končal v Santa Cruzu na španskih Kanarskih otokih. Cilj bo na Guadeloupu, otoku v vzhodnem Karibskem morju, ki je prekomorski departma in regija Francije ter s tem del Evropske unije.

Prva regata bo trajala teden dni, po treh tednih počitka na Kanarskih otokih bo sledilo še dva do tri tedne jadranja do cilja, odvisno od vremenskih razmer.

Mini Transat poteka od leta 1977 na majhnih jadrnicah, dolgih 6,5 metra in le z enim članom posadke. V zadnjem obdobju so uveljavili dva razreda. V prvem so tisti, ki imajo natančno določeno opremo, v drugem pa prototipi, ki imajo lahko večji obseg opreme. Tridesetletni Kraševac bo nastopil med prototipi, kjer je 30 jadrnic, njegova je vredna okrog 115.000 evrov.

"Moj cilj je, da pridem med prvo peterico. Najtežje v pripravah je bilo zbrati denar in pravi čas dobiti vso potrebno opremo. Lahko celo rečem, da bo samo jadranje, ki bo sicer zelo naporno, še najlažje. Spanje bo ena najtežjih stvari na regati, a sem sodeloval zdravnico Leo Dolenc Grošelj iz UKC Ljubljana, da smo ugotovili, koliko spanja potrebujem, da lahko jadram in ni halucinacij. Tako bom imel 20-minutne ali polurne intervale spanja, ki so lahko tudi povezani in tako daljši," je pojasnil Bistričan.



Med spanjem bo imel vklopljen avtopilot. "Nameravam ga uporabljati več kot polovico časa med jadranjem, da bom čim manj za krmilom. Jedel bom dehidrirano hrano, na barki bo mali vrelec za vodo in v desetih minutah bom dobil različne vrste obrokov. Na barki namreč ne bo hladilnika, tako da bom imel le za prvih nekaj dni domače klobase. Za prvo etapo imam lahko največ 60 litrov vode, za drugo pa 140. Devet litrov vode je zapečatenih v posodi za izredne primere. Če se jo odpre, pride do kazenskega pribitka. Na voljo bom imel le šest jader, rezervna niso dovoljena. Lahko pa bom uporabljal kite in druge pripomočke za popravila," je dodal Kraševac.

Z jadranjem se je že vpisal med Guinnessove rekorderje. Skupaj s sestro Marušo Močnik sta v začetku junija 2021 presegla mejo 325 navtičnih milj, ki je bila potrebna za osvojitev novega Guinnessovega rekorda v prejadrani razdalji z majhno jadrnico tipa dinghy za dve osebi brez kabine.

V 84 urah sta prejadrala 335,58 navtične milje. Slovenca sta na pot iz Umaga proti Dubrovniku rekord dosegla v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet, pot pa nato končala v bližini Dubrovnika. Pogoji za rekord so bili zelo natančni, saj v tem času nista smela imeti nikakršnega stika z zunanjim svetom.

Javnost ju je lahko spremljala le preko spletnega omrežja, kjer sta objavljala vsakodnevne izzive. Podobno bo letos na Mini Transatu, kjer pa ne bodo dovoljeni ne mobilni telefon ne specialne elektrone karte. Lokacijo bo določal z GPS in navadno papirno navtično karto. Komuniciral bo lahko le prek radijskih povezav, ki imajo le 10 milj dosega, torej le s sodelujočimi in spremljevalnimi barkami.

Članki iz rubrike