evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 05.06.2017 10:00:30

Tacen poskrbel za novi kolajni in slovo dvojca

Bobo
Drugo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Tacnu, prvo je bilo leta 2005, se je končalo z dvema slovenskima odličjema in zadovoljstvom organizatorjev. Prvenstvo je zaznamovalo tudi slovo najuspešnejšega slovenskega kanuističnega dvojca, Luka Božič in Sašo Taljat sta namreč v soboto zadnjič veslala skupaj.

Prvenstvo v Tacnu, ki si ga je v štirih dneh ogledalo približno 10.000 ljudi, je že prvi dan odločilnih bojev postreglo z dvema kolajnama slovenskega tabora. Slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu osvojile zlato odličje, kar je prva slovenska ženska ekipna kolajna na EP.

Njihov uspeh so isti dan dopolnili kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič z drugim mestom. Za to slovensko posadko je to manjkajoča kolajna z ekipnih tekem na EP, ista postava je bila namreč leta 2014 zlata na Dunaju, leto prej pa bronasta v Krakovu.

Sobota sicer Sloveniji ni prinesla novih odličij, sta pa za precej pozornosti poskrbela Taljat in Božič, ki sta se pred svojimi navijači poslovila od kanuističnega dvojca, ki je izgubil mesto v olimpijskem programu na račun ženskega kanuja.

Primorca sta pot končala s sedmim mestom, v karieri pa vknjižila številne vrhunske uvrstitve, na čelu s po dvema kolajnama z evropskih in svetovnih prvenstev. Med drugim sta bila leta 2014 svetovna prvaka, v Tacnu pa sta branila naslov evropskih podprvakov.


"Znati moraš krmariti skozi vse težave, ki jih imaš na poti. Ljudje po televiziji vidijo samo uspehe, ne pa vsega garanja, tega kar je v ozadju, vseh kletvic na treningih, vseh slabih dni ... Največji čar je to, da si po vsem tem sežeš v roko in si zadovoljen drug z drugim," je njuno skupno obdobje povzel Taljat.

"Najina celotna kariera mi bo ostala v spominu, delala sva za velike tekme, na katerih sva imela tudi uspehe. Konec koncev imava dve kolajni z evropskih, dve s svetovnih prvenstev. Skupaj s trenerjem Dejanom Testenom smo peljali lepih več kot deset let," pa je ob slovesu od dvoseda povedal Božič, ki se zdaj posveča tekmovanju v C1.

Zadnji dan EP, ko je imela Slovenija kar šest polfinalistov v konkurenci kajakašic in kanuistov, je bil najbližje kolajni kanuist Benjamin Savšek. Ta je ciljno črto prečkal kot tretji, se veselil brona, toda sodniški pregled videa je pokazal, da je slovenski reprezentant napravil en dotik. S tem je dobil kazenski sekundi in padel na četrto mesto.

Tako je Slovenija ostala brez tretjega odličja na tem EP po ekipnem naslovu kajakašic in srebru kanuistov. Slovenci so bili sicer doslej na EP najuspešnejši leta 2010 v Bratislavi, ko je kajakaš Peter Kauzer osvojil naslov prvaka, Jure Meglič je bil srebrn v isti konkurenci, kajakašica Urša Kragelj je bila bronasta, tako kot tudi kajakaška ekipa.

Značke: kajak kanu, ep

Članki iz rubrike