sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 22.05.2017 14:46:01

Stevens: Vem, da se veliko od mene pričakuje tudi na SP v Budimpešti

Arsen Perić
Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je že zaključil študijsko leto na univerzi Tennessee in se na julijsko svetovno prvenstvo na Madžarskem pripravlja na domačem bazenu v Kranju. Ve, da vodstvo reprezentance v Budimpešti od njega veliko pričakuje, a sam ima prav tako visoke cilje.

Plavalec Triglava, ki bo prihodnji teden dopolnil 22 let, poudarja, da si čim prej želi potrditi normo za SP, kar je zanj zgolj formalnost, a po tem bo lahko delal popolnoma sproščeno.

Domači javnosti se je prvič predstavil konec tedna na mitingu v Ljubljani in kljub napovedanemu nalivu napovedal, da bo na 50 m prsno podrl rekord mitinga nekdanjega reprezentančnega kolega Koprčana Matjaža Markiča. Dano obljubo je v težkih razmerah izpolnil.

"Glavni cilj je izid pod 27 sekundami in če ga ne bom dosegel, bo za to kriv zastarel startni kamen na Kodeljevem," je pred tekmo razmišljal plavalec, na koncu pa v hudem dežju vendarle za nekaj stotink zaostal za tem ciljem. "Za trening sem nastopil še na 50 m delfin, pa tudi na 100 m prsno, kjer pa je bil nastop bolj test, saj sem plaval na frekvenco, ki jo s trenerjem Luko Berdajsom vadiva že cel teden. Moram povedati, da je to tudi moja prva tekma letos v 50-metrskem bazenu, na zunanjem objektu pa sploh ne vem, kdaj sem tekmoval zadnjič," je še povedal aktualni evropski podprvak na 50 m prsno, ki se s tem nazivom ponaša tudi v svetovni konkurenci iz krajšega objekta.

Lanska sezona je bila za nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka skoraj sanjska, saj je maja na EP v Londonu osvojil svoje prvo člansko odličje v evropski konkurenci, decembra v Kanadi pa še prvo v svetovni. Letošnji marec in finale ameriškega študentskega prvenstva, kjer je bil Stevens daleč od finala in najboljših, sta zato poskrbela za vrsto vprašanj.


"Imel sem smolo, saj sem po zadnji konferenčni tekmi, kjer sem plaval zelo dobro in iz polnega treninga, zbolel. Dva tedna pred finalom sem imel trebušno virozo, izgubil šest kilogramov in trenerji niso vedeli, kako naj me pripravijo. Delal sem po zelo prilagojenem programu, brez fitnesa in zato nisem imel prave moči. Dal sem vse od sebe, posebej za štafeto, a v posamični konkurenci ni šlo," slabši nastop razlaga tekmovalec iz Pirnič pri Medvodah, ki je v Indianapolisu prvič po letu dni srečal tudi Damirja Dugonjića, ki je prišel na ogled tekme.

Oba si želita, da bi Fina uresničila načrt in v olimpijski program dodala tudi njuno paradno disciplino 50 m prsno in morda bi bil tudi to lahko razlog, da bi Dugonjić premislil o svoji karieri in se v primeru pozitivne odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja pripravil tudi za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Stevens je zelo samozavesten za julijsko SP. "Lani sem bil v enakem obdobju seveda bolje pripravljen, saj je zdaj točno leto dni od evropskega prvenstva, a glede na fazo priprave sem boljši in SP komaj čakam. Pred tem me zanesljivo čakajo še tekme v Kranju, na Hrvaškem in v francoskem Chartresu, kjer bom imel tudi močno konkurenco za kakšen boljši rezultat."

"Na SP definitivno pričakujem osebne rekorde. Dve leti že napredujem na treningih, a imam nato vedno tudi majhne težave v poletni sezoni," o poletnih ciljih pravi Stevens in dodaja, da bo poletje popolnoma posvetil plavanju in šele po SP se bo spet posvetil študiju menedžmenta in ekonomije, za katerega se je odločil letos in ga zato čaka dodaten semester na fakulteti.

Na 50 m prsno si Stevens na SP želi finale, tam pa boj za odličje, precej višji kot doslej pa so cilji na 100 m prsno. "Že v Kazanu sem bil 12., tudi decembra lani na SP mi je šlo dobro, takoj nato sem osebni rekord odplaval še v jardskem bazenu. Na žalost me je nato ustavila že omenjena viroza. A na Madžarskem bo cilj nastop pod minuto, kar je moj prvi cilj in to bo verjetno dovolj za polfinale, za finale pa bo treba nato plavati verjetno 59,5."

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike