Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

STA
STA
0 03.05.2017 14:55:03

Kajakaška sezona v polnem zamahu

Medtem ko kajakaška reprezentanca v slalomu na divjih vodah za sezono še ni znana, saj jo izbirne tekme za sestavo čakajo 6. in 7. ter 13. in 14. maja, pa so sprinterji na mirnih vodah in spustaši že v polni zasedbi. Prvi se bodo na mednarodni ravni preizkusili spustaši, ki jih evropsko prvenstvo čaka med 11. in 14. majem v Skopju.

Pred spustaši je EP v Skopju, na katerega potujejo kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Vid Debeljak ter kanuista Simon Hočevar in Maks Frančeškin. Žnidarčič je pred dvema letoma v Banjaluki že postal prvak v sprintu: "Konkurenca bo taka kot zmeraj, vsi so dobri, to je bolj evropska disciplina. Cilj je ubraniti naslov evropskega prvaka, imam že tri naslove in poskusil bom osvojiti četrtega. Bil sem tudi tretji v klasiki, ki mi gre letos kar dobro. Če se bom počutil dobro, bom šel na polno tudi tam, drugače pa je prvi cilj ubraniti naslov v sprintu. Za sprint bi si sicer želel malo več valov, saj je voda dokaj mirna, a tako so se odločili in proga bo za vse enaka. Na prvenstvo grem z dobrimi občutki," je pred odhodom danes v Ljubljani dejal Žnidarčič.

Simon Hočevar bo veslal v C-1 in C-2 skupaj s Frančeškinom. "Voda je zelo mirna, kar mi ne leži. Poskusila bova oddirkati kot se da. Za C-2 je težko kaj napovedati. Kdaj kdo ne pride, včasih pride kdo, ki ga sploh ne poznaš in ne veš, kako je hiter. Treba bo najprej priti do finala, za kar se bo treba zelo boriti," je dejal Hočevar.

Optimističen je tudi trener Srečko Masle. "Menim, da ekipa zelo dobro pripravljena, med kajakaši v sprintu in klasiki kotiramo visoko. To EP je sito za svetovno prvenstvo, tako so postavljeni kriteriji, da si lahko tekmovalci v Skopju zagotovijo SP, ki je konec septembra. Verjamem, da so fantje zelo dobri, za vrh. Samo prizorišče je bolj lahka voda, ni velike zahtevnosti, kar po navadi za nas ni bilo najboljše, a mislim, da bo šlo."

Sprinterje konec meseca čaka prva tekma svetovnega pokala v Montermor-o-Velhu. Tokrat sta cilje opisali Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, ki sta glavni adutinji za najboljše rezultate. Ob njiju še Mia Medved, pridružili pa se jim bodo tudi fantje Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio, Simon Blaževič, Frančeškin in Vid Debeljak.



Janićeva bo za drugo tekmo svetovnega pokala v Szegedu sedla tudi v K-2 z Ostermanovo. "Naš sistem je tak kot vsako leto, dodamo kako spremembo, da ni preveč monotono in da lahko napreduješ. Letos sta bili ob meni Mia in Anja, obe sta zelo napredovali, sta zelo vztrajni in motivirani, kar tudi meni zelo pomaga in mi je lažje. Praktično ni bilo dneva, da bi bila sama na vodi. Prvi in tretji svetovni pokal bomo veslale v enosedu, na drugega greva v dvosedu. Čoln sva dobili v ponedeljek, včeraj prvič sedli skupaj po pripravah v Avstraliji. Čoln ima potencial za napredek, mislim, da nama gre dobro," je dejala slovenska kajakašica leta Ponomarenko Janićeva.

Nekaj preglavic dela Kajakaški zvezi Slovenije le proga v Tacnu, ki bo med 1. in 4. junijem gostila evropsko prvenstvo. Zadnja povodenj z zelo visoko vodo je poplavila prizorišče in priprave na tekmovanje vrnila na začetek, saj je odneslo 50 kubičnih metrov materiala, ki ga bo treba na novo navoziti. "Proge še nismo videli, ker je Sava še previsoka in preveč motna, tako da ne moremo oceniti škode. Na bregu so precejšnje poškodbe na starem delu iz leta 1990 kot tudi na novem delu. Čakajo nas sanacija in reklamacije, iz gradbenih del se kot kaže ne bomo izkopali vse do prvenstva. Narava nam jo je zagodla in vrnila za nazaj ter podražila prvenstvo za nekaj 10.000 evrov," pa je povedal Jakob Marušič, generalni sekretar KZS.

Slalomiste prihodnja dva konca tedna zdaj čakajo izbirne tekme za sestavo reprezentance za EP. Opravili bodo kvalifikacije in štiri finalne vožnje, za seštevek bodo štele tri najboljše finalne.

Vstopnice za evropsko prvenstvo pa so že na voljo v poslovalnica Kompasa in M Holidays, stanejo pa 12 evrov za paket za vse štiri dni ter štiri evre za posamezni dan, otroci, mlajši od 15 let pa imajo prost vstop.

Značke: kajak kanu, sta

Članki iz rubrike