Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

STA
STA
0 03.05.2017 12:35:59

V Beograd pet slovenskih veslačev

Beograd bo med petkom in nedeljo prva postaja svetovnega pokala v veslanju.

Na prvo večjo preizkušnjo v poolimpijskem letu potuje pet slovenskih veslačev v treh posadkah. Glavni favorit za visoko uvrstitev bo tudi letos Rajko Hrvat v lahkem enojcu.

Poleg Hrvata bosta slovenske barve v Beogradu branila še dva čolna. Nik Krebs in Miha Aljančič bosta veslala v dvojnem dvojcu, Aleš Jalen in Marko Bolha pa v lahkem dvojnem dvojcu. Z izjemo Bolhe in Hrvata so sicer ostali še tekmovalci v kategoriji do 23 let, kljub temu pa sta oba dvojna dvojca dobila zeleno luč selektorja Iztoka Čopa za nastop na tekmi.

"Na svetovnem pokalu v Beogradu je moj cilj finale, tam pa je vse možno. Pripravljen sem bolje kot vsa leta doslej, tako da se že veselim prve tekme svetovnega pokala," je pred dnevi po regati na Bledu dejal Hrvat.

Regata na progi na Adi Ciganliji je v Beograd privabila veslače iz 26 držav, največje zasedbe bodo pripeljali iz reprezentanc Nizozemske, Poljske in Velike Britanije. Nastopilo bo tudi nekaj prejemnikov odličij z olimpijskih iger v Riu de Janeiru, med njimi irska brata O'Donovan Paul in Gary, olimpijska podprvaka v lahkem dvojnem dvojcu. Zanimivi boji se obetajo tudi med težkimi enojci, kjer se bo olimpijski podprvak Damir Martin pomeril z reprezentančnim kolegom Martinom Sinkovičem, sicer olimpijskim prvakom v dvojnem dvojcu z bratom Valentom.

Prva regata svetovnega pokala bo tako za številne prvi resen pokazatelj minulega dela in forme. Po lanskih igrah se je sicer upokojilo nekaj vrhunskih veslačev, a zato sezona ne bo nič manj zanimiva. Z drugo tekmo pokala se bo nadaljevala med 16. in 18. junijem v poljskem Poznanu, zaključila pa med 7. in 9. julijem, ko bodo v Luzernu znani najboljši v tem tekmovanju.

Vrhunci sezone bodo sicer med 26. in 28. majem v čeških Račicah evropsko prvenstvo, med 18. in 23. julijem bo v Plovdivu svetovno prvenstvo do 23 let, med 1. in 6. avgustom v Trakaiju mladinsko svetovno prvenstvo, med 24. septembrom in 1. oktobrom pa v ameriški Sarasoti še člansko svetovno prvenstvo.

Mednarodna veslaška zveza (Fisa) je sicer na izrednem kongresu sredi februarja v Tokiu sprejela nekaj novosti za naslednji olimpijski ciklus. S tekmovalnega programa se je zaradi ženskih kvot poslovil moški lahki četverec in prepustil mesto ženskemu četvercu, edina moška lahka olimpijska disciplina tako ostaja dvojni dvojec. Za krmarja v osmercih poslej ne bo več pomemben spol, tako da bo lahko moški osmerec krmarila tudi ženska in obratno, najnižja predpisana teža ostaja 55 kilogramov.

Novost je tudi ta, da bodo veslači paraolimpijskega programa namesto na 1000 metrov tako kot ostali tekmovali na uveljavljenih 2000 metrov dolgih progah, s čimer bodo še bolje vključeni v veslaško družino. Fisa letos praznuje 125. letnico obstoja, kot 151. članica se ji je pridružila Ameriška Samoa.

Članki iz rubrike