zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

(zšis-spk)
(zšis-spk)
0 16.01.2024 10:51:57

Iz Laškega do Tokia in Pariza

Mateja se izvrstno znajde pred mikrofonom.
Sportida
Paralimpijske igre bodo vrhunec letošnjega leta za parašportnike. Igre, že 17. po vrsti, bo gostil Pariz, začele se bodo 28. avgusta, končale pa 8. septembra. Slovenija ima do zdaj tri zanesljive potnike: paralokostrelski dvojec Živa Lavrinc-Dejan Fabčič ter parastrelca Frančka Gorazda Tirška. Na igrah bo aktivna tudi Mateja Pintar Pustovrh, nekdanji namiznoteniški adut.

Paralimpijska prvakinja iz Aten 2004 in bronasta na paralimpijskih igrah leta 2008 bo komentirala tekme v namiznem tenisu na paralimpijskem turnirju v Parizu. Pa ne le to! "Res je, tudi komentatorka olimpijskih iger bom. Prvič bom aktivna tako na olimpijskih kot paralimpijskih igrah. Na olimpijskih igrah bom delala tekme polfinala in finala, morda tudi nekaj ekipnih obračunov. Na paralimpijskih igrah pa bom komentirala že od začetka tekmovanja," je z nami veselo novico delila Mateja.



Ne bo prvič pred mikrofonom. "Leta 2017 je Slovenija gostila evropsko prvenstvo EPINT. Takrat me je Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite, povabil, da bi se preizkusila kot komentatorka na eni od tekem, ki jo je igrala moja bivša reprezentančna kolegica Andreja Dolinar. Poskusila sem in delo nadaljevala že leto dni zatem, ko je v Celju potekalo svetovno prvenstvo v paranamiznem tenisu SPINT. Takrat je mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) pripravila vso produkcijo, kot strokovni komentatorji so sodelovali tudi nekateri igralci in trenerji. Na delu so me slišali predstavniki ITTF in me povabili k nadaljnjemu sodelovanju," je povedala Mateja, ki je tako komentirala namizni tenis na paralimpijskih igrah v Tokiu.



"Lani oktobra so me pri OBS povabili na seminar, kjer sem izvedela, da računajo name na tokratnih igrah v Parizu. Pobarali so me, ali bi delala tudi olimpijske igre. Odločili smo se, da bom na olimpijskih igrah v paru, to so mi potrdili tik pred božičem,« je dejala Mateja, ki se veseli novih izzivov. »To mi res veliko pomeni. Da so me spet povabili k sodelovanju, je potrditev, da so z mano zadovoljni. Po drugi strani sem ravno prek komentiranja ugotovila, da je to tisti način, s katerim sem lahko še naprej v stiku z namiznim tenisom. Pa tudi vsak ne more hkrati delati na olimpijskih in paralimpijskih igrah, zato sem res vesela," je dodala Mateja, ki se zaveda, da bodo olimpijske igre še dodaten izziv.

"Paralimpijski šport poznam, namiznemu tenisu neinvalidov pa nisem tako podrobno sledila, a mu že," je priznala in povedala, da se veseli novega izziva, na katerega se že pripravlja. Pozorno spremlja turnirje, prebira podatke o igralkah in igralcih, zbira informacije in si jih pridno beleži. Tesno v stiku ostaja tudi s parašportom. Vesela je, ker je lani septembra komentirala evropsko prvenstvo v Angliji, za tem še parapanameriške igre. "S tem slednjim turnirjem sem prišla v stik z igralci, ki jih sicer slabše poznam," je opisala, kako ostaja v formi.



Na tekme se pripravi. "Imam tablico in telefon. Ker pa tehnologiji ne zaupam povsem, si precej zadev zapišem. Sproti si tudi beležim, kaj sem že povedala," je povedala Mateja, ki upa, da bo imela priložnost, da bo v Parizu komentirala tudi slovenske predstavnike – tako med invalidi kot med neinvalidi. Držimo pesti, že danes pa smo ponosni na Matejo.

Članki iz rubrike