Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 03.03.2022 13:23:52

Jan proti Vladimirju

Jan Šubelj
ZAVAROVALNICA TRIGLAV/MLADI UPI
V preteklem tednu se je s Putinovo agresijo na ukrajinskih tleh zamajala varnost demokracije na evropskih, celo svetovnih tleh.

V očeh šahista je še posebej tragično, da je ogenj zanetila prav Rusija, ki velja za svetovno šahovsko velesilo, njena znamenita šahovska šola pa za strateško, analitično in organizacijsko dovršeno. Ruski šahovski stroj je sinonim za nezmotljivost in pragmatičnost, zato je težko doumeti, da se je prav Rusija, ki je obenem tudi največja država na svetu, odločila uporabiti "strogo prepovedano" potezo, s katero je resno ogrozila svetovni mir.



Seveda ne gre enačiti naroda s posameznimi voditelji, a dejstvo je, da bodo zaradi Putinove slabe poteze zelo prikrajšani tudi ruski državljani. Šahisti smo pozdravili hitro in soglasno odločitev svetovne šahovske organizacije FIDE, da do nadaljnjega v Rusiji ne bodo izvedena predvidena uradna šahovska tekmovanja pod okriljem FIDE. Kljub temu, da FIDE vodi prav Rus in nekdanji tesni sodelavec Putina, Arkadij Dvorkovič, je FIDE najstrožje obsodila agresijo Rusije in že zagotavlja humanitarno pomoč ukrajinskim šahistom.


Šahovske sankcije FIDE v praksi pomenijo, da v Moskvi letos poleti ne bo potekalo predvideno najpomembnejše šahovsko prvenstvo na svetu – 44. šahovska olimpijada, na kateri tekmujejo ekipe iz približno 190 držav. Putinova usodna geopolitična poteza pa je z ruskih tal odnesla tudi prvo šahovsko olimpijado invalidov, ki bi morala biti sicer premierno odigrana v Hanti-Mansijsku, znanem smučarskem središču svetovnega pomena, ki vsako leto gosti svetovni pokal v biatlonu.

A to še ni vse: Rusija ne bo gostila niti 93. kongresa FIDE, ki je praviloma na sporedu hkrati s šahovsko olimpijado. Letošnji kongres je volilni, saj se izteka prvi mandat Dvorkoviču, ki se sicer lahko pohvali z zelo uspešnim in prodornim predsedovanjem. Trenutne geopolitične razmere pa bodo Dvorkoviču lahko močno škodovale v morebitni kampanji za drugi mandat. Njegovi potencialni volivci bodo namreč hitro izračunali, da zaradi sankcij in brez zaledja ruskega naftnega mogotca Gazproma, ki je eden glavnih pokroviteljev FIDE, Dvorkovič postaja zgolj neuporabna figura na šahovnici.

Prav danes bo svoje uradno stališče o posledicah ruske invazije podala še Evropska šahovska unija (ECU), ki bo zasedala na svoji izredni seji izvršnega odbora. Nekaj dobre volje je ECU že pokazala z oprostitvijo prijavnine za vse ukrajinske igralce, ki se bodo letos udeležili uradnih evropskih članskih tekmovanj pod okriljem ECU, začenši s posamičnim evropskim prvenstvom, ki bo med 26. marcem in 7. aprilom potekalo pri nas v Sloveniji. So pa na obzorju tudi že posamezna vprašanja in pritiski za Šahovsko zvezo Slovenije kot organizatorko tega najpomembnejšega evropskega šahovskega prvenstva. Morda ne bo zadostovalo, da je ŠZS odločno obsodila rusko invazijo na ukrajinskih tleh in že izbrisala vse ruske zastave igralcem, ki jih zdaj sicer še vedno najdemo na samem vrhu prijavne razpredelnice. Žalostno je, da zaradi nespametnih potez politike posledice vojne in konfliktov nosijo nedolžni ljudje. V konkretnem primeru ruski šahisti, ki so izrazili podporo ukrajinskemu narodu ter so v šahovskem svetu zelo spoštovani kot odlični šahisti in pošteni ljudje.



Če s severa že ves teden prejemamo slabe novice, pa nas je toliko bolj razveselila sveža šahovska novica z juga. V Novem Sadu se je zaključil zaprti velemojstrski turnir, kjer je naš najboljši mladinec in najmlajši mednarodni mojster Jan Šubelj dosegel izjemen uspeh z osvojitvijo prve velemojstrske norme. V devetih kolih je zbral izvrstnih 6,5 točke (4 zmage, 5 remijev) in si delil prvo mesto. Pridobil je tudi zavidanja vrednih šestnajst ratinških točk. In če nas je novica razveselila, nas nikakor ni presenetila, saj je Jan mladenič, ki v slovenskem šahu velja za najobetavnejšega šahista zadnjih let in vztrajno koraka osvojitvi najvišjega šahovskega naslova naproti.



To razkriva tudi podatek, da je bil v letih 2019 in 2021 izbran za šahista leta v Sloveniji med mladinci do 18 let. Na svetovni lestvici FIDE pa je v svoji starostni kategoriji na 8. mestu v Evropi in 14. na svetu.



Obenem je Jan nosilec več kolajn in visokih uvrstitev z evropskih in svetovnih prvenstev v mlajših kategorijah. Dokazal se je tudi že v članski reprezentanci. Zelo uspešno je debitiral na EP v Gruziji (Batumi, 2019), kjer je dosegel tri točke iz šestih z visokim zmogljivostnim ratingom 2533 točk (Slovenija je osvojila 15. mesto med 40 reprezentancami). Jan bo na prihajajočem članskem posamičnem EP, ki se začne konec marca v Čatežu, zagotovo eden glavnih adutov. Bo pa prvenstvo zanj tudi dobra odskočna deska za osvojitev naslednje velemojstrske norme.

Članki iz rubrike