sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 29.08.2021 09:50:50

Ponoviti Romunijo izpred treh let

Anej Kranjc je med izkušenejšemi na prvenstvu
psno
Za nami je mladinsko SP v kegljanju, včeraj pa se je začelo še SP za mlajše člane. Želja naših reprezentantov je, da bi nadaljevali bogato bero mlajših.

Na gradu Kisselstein v Kranju je bila svečana otvoritev XX. swvetovnega prvenstva v kegljanju za mlajše člane do 23 let (U-23). Prav je da pogledamo malo v zgodovino teh prvenstev. Prvenstva so se začela leta 1983 v Poreču. Tam so Slovenijo uspešno predstavljali Harry Steržaj, pokojni Matjaž Hočevar in Biserka Petak. Že leta 1989 je bilo prvenstvo v Celju. Takrat sta blestela Boris Benedik in Točka Škafar – Urbanc. V samostojni Sloveniji pa je bilo prvo prvenstvo v Kopru (deseto po vrsti). Na naši obali smo zadnjič ostali brez odličja. Potem pa je prišlo dobro desetletje, ko je Slovenija praktično gospodarila v svetovnem vrhu. Predvsem po zaslugi zlate generacije Celjank na čelu s Fidelovo, dvojčicama Savič, Kozmusovo in drugimi. Slovenija bo s Kranjem in Kamnikom tako tretjič organizator tega prvenstva. Toda to prvenstvo bo šlo v anale, ker bo prvič prvenstvo na dveh lokacijah.



Pred tremi leti je bilo zadnje prvenstvo v Romuniji v Cluju. Prvenstvo, ki bi moralo biti lani v Nemčiji pa je odpadlo in ga zdaj nadomeščata Kranj in Kamnik. V Romuniji je bila Slovenija zelo uspešna. V pokalu narodov je na koncu osvojila tretje mesto za Hrvaško in Srbijo. Tam je imela blesteče trenutke Anja Forštnarič, ki je prišla do naslova svetovne posamične prvakinje. Do zlatega odličja sta prišli tudi Tia Shatz in Tina Mržljak v dvojicah, srebrno medaljo pa je osvojil mešani par Forštnarič in Timi Jurančič, Anže Bajželj pa je dodal še bron v sprintu. Uspešna pa je bila tudi moška reprezentanca, ki je osvojila drugo mesto.



Normalno je, da so tudi letošnji cilji zelo visoki. Želijo si ponoviti rezultate iz Romunije, kar bo seveda težko. Toda gradili bodo na uspešnih mladincih, ki so resnično presenetili vse.



Po včerajšnjih ekipnih tekmah danes dopoldne že poteka tekmovanje v tandem dvojicah. Za dekleta v Kamniku in za fante v Kranju. Tudi na teh dveh tekmovanjih je želja v naših ekipah vsaj ena medalja. Bo pa potrebno imeti tudi nekaj sreče.



Izjemen uspeh naših mladih igralcev in igralk

Spomnimo se še malo mladinskega prvenstva, na katerem so naši resnično bili izvrstni. Čeprav so bili skupaj s Hrvati zelo uspešni pri zbiranju medalj, pa so tudi ostali prišli do kakšne medalje. Edinole Severna Makedonija, ki je nastopala le z dekleti, je ostala brez. Prav je, da omenimo Estonijo, ki je prišla sploh do prve medalje na svetovnih prvenstvih. Najmlajši, ki so nastopali v Kamniku so nas ravno tako navdušili s kar petimi odličji. Edinole v posamični konkurenci za deklice smo ostali brez.



Pregled kolajn na MSP

1. Hrvaška 4 0 2 6

2. Slovenija 2 5 1 8

3. Madžarska 2 1 1 4

4. Nemčija 1 1 1 3

5. Slovaška 1 0 2 3

6. Avstrija 1 0 0 1

7. Srbija 0 1 4 5

8. Poljska 0 1 2 3

9. Romunija 0 1 2 3

10. Estonija 0 1 0 1

Galerija

Članki iz rubrike