sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

(nš)
(nš)
0 27.08.2021 11:30:41

Nadpovprečno število sodelujočih

psno
Svetovni pokal v moški in ženski športni gimnastiki, ki v svetu nosi ime FIG Art World Challenge Cup, je gimnastično tekmovanje najvišjega ranga v Sloveniji in eno pomembnejših tekmovanj v svetovnem merilu.

Gimnastična zveza Slovenije organizira to tekmovanje že od leta 2005, ko je svetovni pokal potekal v Mariboru, v okviru Šalamunovega memoriala. Do leta 2013 so vsi svetovni pokali potekali v Mariboru, v dvoranah Tabor in Lukna, potem pa se je tekmovanje preselilo v Ljubljano, v dvorani Tivoli in Stožice. Leta 2017 so ga prvič organizirali v koprski Areni Bonifika, ki ga gosti tudi letos. Lani so tekmovanje zaradi koronavirusa morali žal prestaviti. Čeprav nas virus še vedno omejuje, so se vseeno odločili, da ga letos ponovno organizirajo in omogočijo svetovni gimnastični eliti nastop na evropskih tleh, našim tekmovalcem pa nastop na slovenskih tleh, pred domačim občinstvom. Število prvih prijav v juliju je bilo rekordno, saj se je na tekmovanje prijavilo več kot 600 udeležencev. Čez mesec dni se je število prijav sicer razpolovilo, zlasti zaradi omenjenega koronavirusa in oteženih razmer prihoda v Slovenijo, vendar kljub temu beležijo čez 300 udeležencev, kar je še vedno nadpovprečno število sodelujočih.



Kvalifikacijski del tekmovanja bo potekal 2. in 3. septembra, oba dneva se bo začel ob 15 uri. Tam si bo mogoče ogledati nastope vseh tekmovalcev, 4. in 5. septembra ob 15. uri pa bo v finalih nastopilo le osem najboljših na posameznih orodjih. V soboto se bodo moški merili na parterju, konju z ročaji in krogih, ženske pa na preskoku in bradlji. V nedeljo moške čakajo finali na preskoku, bradlji in drogu, ženske pa na gredi in parterju.



Finalni del tekmovanja si bo mogoče ogledati tudi v neposrednem televizijskem prenosu na nacionalni televiziji, prav tako na uradni strani dogodka www.slogym.si, kjer bodo objavljene tudi druge podrobnosti tekmovanja. Mnogi bodo posegli po družbenih omrežjih in si ogledali zanimivosti, objavljene na Facebook profilu (World Challenge Cup ART Slovenia) in Instagram profilu tekmovanja (@slogymwcup).



Med prijavljenimi tekmovalci je kar nekaj športnikov, ki spadajo med svetovno gimnastično elito. Iz sosednje Hrvaške prihajajo Aurel Benović, Filip Ude in Robert Seligman, iz Italije Carlo Macchini, iz Nemčije Cortney Tulloch in Giarni Regini Moran ter iz Izraela Artem Dolgopyat in Andrey Medvedev. Tu so še David Vecsernyes iz Madžarske, Nariman Kurbanov iz Kazahstana, Kiril Prokopjev iz Rusije in Ilja Kovtun iz Ukrajine. V ženski športni gimnastiki so najbolj zveneča imena Claudia Fragapane (VB), Argyro Afrati (Grč), Dorina Boszogo, Maria Bacskay Csenge (Mad) in Barbora Mokosova (Svk).



Slovensko reprezentanco, ki nas bo predstavljala na tekmovanju v Kopru, bodo v moški športni gimnastiki sestavljali Nikolaj Božič, ki bo nastopil na parterju, Sašo Bertoncelj, Luka Kišek in Jure Pavlica na konju z ročaji ter Luka Bojanc in Mark Istenič na krogih. V ženski športni gimnastiki bodo nastopile Tjaša Kysselef (preskok, gred in parter), Gaja Žabnikar (preskok in gred), Lucija Hribar (bradlja in parter), Lara Crnjac (bradlja) in Meta Kunaver (preskok in bradlja).



Namen dogodka je izpostaviti športno panogo z najdaljšo tradicijo, jo približati ljubiteljem športa in spodbuditi ljudi, da so športno aktivni na mnogo načinov, ter omogočiti mladim športnikom, da spoznajo, kaj vse je z vztrajnostjo mogoče doseči. Brez odličnih športnikov ne bi mogli izpeljati enega večjih svetovnih gimnastičnih tekmovanj, brez sponzorjev in organizacijske ekipe ne bi mogli organizirati največjega mednarodnega tekmovanja v gimnastiki v Sloveniji, zato se za konec zahvaljujejo vsem, ki so letos podprli dogodek in omogočili, da bo prvi septembrski konec tedna Obala ponovno zaživela v duhu gimnastike. 

Članki iz rubrike