Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 10.12.2017 22:54:48

Kranjčanke slavile po podaljških

Kranjčanke gredo v Nemčijo razpoložene in z željo po napredovanju.
psno
Malokdo je verjel, še najmanj seveda Hrvatice, toda Triglavu je uspelo pripraviti presenečenje. Tudi Celjanke so bile v Avstriji zanesljive, čeprav je bilo pred potjo kar nekaj skepticizma.

Kar nekaj težav s snegom so imele naše prvakinje, igralke Celja, na poti v Avstrijo v St. Pölten, ki leži še malo naprej od glavnega mesta Dunaja. Toda to ni vzelo dobrega razpoloženja našim igralkam, čeprav so morale še malo počakati na svojo tekmo, ker sta pred njimi morali svoje obveznosti oddelati tudi moški ekipi v okviru evrolige. Trener Gobec je sicer malce presenetil s postavitvijo, saj je mlado in neizkušeno, komaj 17-letno Tio Schatz postavil v zadnji par. Tekmo sta odprli Patricija Bizjak in vidno utrujena Anja Kozmus. Prva je imela vseskozi svoj dvoboj pod kontrolo, medtem ko je Kozmusova bila vseskozi v zaostanku proti domači reprezentantki Schweizerjevi. Odločilen napad pa je s strani Kozmusove, ki je sicer izgubila svoj dvoboj, sledil v zadnjem nizu, ko je podrla kar 161 kegljev in vzela 23 kegljev Avstrijki. Ob 1:1 so Celjanke v drugi par šle s prednostjo 32 kegljev. V drugem paru sta nastopili Rada Savič, ki se je pomerila s Srbkinjo Zorico Barać, ter izkušena Jožica Šeško, ki je v zrelih letih prišla ponovno v pomoč dekletom. Prva dva niza sta prinesla malce olajšanja domačinkam, potem pa je sledil ognjevit napad naših dveh igralk. Rada Savič je v zadnjem nizu s 179 keglji razbila obrambo Baračeve in tudi Avstrijk, saj so Celjanke povedle s kar 3:1 in si pri tem priborile kar 91 kegljev prednosti, kar je pomenilo, da so zelo blizu cilja. Samo zmago so varovanke trenerja Gobca zelo hitro potrdile predvsem po zaslugi tokrat razigrane Nade Savič. V drugem dvoboju pa je najboljša domača igralka, Čehinja Navrkalova, imela kar veliko problemov, da je prišla do zmage proti Tii Schatz, ki se je tokrat zelo lepo izkazala in ponovno pokazala, da gre za talentirano igralko, ki pa bo morala še veliko delati. S to zmago so se tako Celjanke uvrstile v naslednji krog evrolige.

Po tekmi je trener Lado Gobec dejal: "Tekme sem se malce bal, predvsem zaradi določenih težav, katere sem omenil pred odhodom v Avstrijo. Sama tekma se je preobrnila v našo korist, ko se je v zadnjem paru dokončno sprostila Ančka. Svoje sta potem dodali tokrat odlični sestri Savič. Vso priznanje pa si za igro zaslužita Joža, ki je vzdržala svoj nastop do konca, in mala Tia, ki se ni ustrašila slovite Čehinje."

Uspeh slovenskega kegljanja pa so dopolnile igralke Triglava, ki so sicer izgubile tekmo na Reki, vendar z identičnim rezultatom, kot so zmagale v Kranju. Mlaka je silovito odprla tekmo in si nabrala lepo prednost. Samo tekmo so Hrvatice imele pod kontrolo in po dveh parih vodstvo s 4:0 in 13:3 v setih. Zelo pametno potezo pa je napravil gostujoči trener Albin Juvančič, ki je v drugem paru zamenjal tokrat zelo nerazpoloženo Moniko Blagovič z njeno dobra tri leta mlajšo sestro Niko, ki je na koncu osvojila zelo pomemben niz.

Toda Triglav se ni predal, saj je imel na koncu še na voljo svoj udarni par v sestavi Brigita Strelec in njena hči Anja Forštnarič. Domačinke kar niso mogle verjeti, da se je gostujoča ekipa dvignila, in na napad niso imele pravega odgovora, potem ko so bile prepričane o napredovanju. Prva dva niza sta naši igralki zanesljivo dobili in sledila je panika pri Hrvaticah. Poznani trener domačih Tonči Mikac (njegova žena Sonja je svoja zlata kegljaška leta preživela v Celju), je moral ukrepati. Sledili sta dve menjavi, ki pa nista prinesli kakšnih sprememb, saj sta tudi tretji niz naši igralki superiorno dobili in tako je Triglav prišel do devetih setov ter si obenem zagotovil zmagi v svojih zadnjih dvobojih. Res je škoda, da sta se obe malo upehali in nista uspeli dobiti vsaj pol točke v zadnjem nizu, tako da se je Mlaka izvlekla v podaljške.

V tako imenovanih kegljaških podaljških, ki so sicer zelo zanimivi, vsaka od zadnjih nastopajočih igralk vrže po tri krogle na polno in to istočasno. V prvi seriji sta bili domačinki boljši z 15:13. Toda v naslednjih dveh serijah sta bili Brigita in njena hči Anja občutno boljši, dvakrat dobili s 14:8 in veliko slavje se je tako začelo, saj so si igralke Triglava zagotovile preboj med osmerico najboljših ekip.

Zadovoljstvo v Triglavu, ki je sicer še vedno zelo neizkušena ekipa, je bilo velikansko. Dokončno pa so se doseženega Brigita in njen nekdanji "vrtec" dodobra zavedale šele po prestopu slovenske meje, ko so se lahko na snegu tudi okepale in omavžale od velikega uspeha, saj jim skorajda nihče ni dajal nobenih možnosti, pa čeprav so šle na Reko s kapitalom zmage.

Trener Albin Juvančič je po tekmi dejal: "Kaj ne bom vesel, saj nam je uspelo. Sam začetek tekme ni kazal na to, čeprav naše prve igralke, morda delno z izjemo Monike Blagovič, niso razočarale. Toda domačinke so ušle. Na koncu sta morali vse postoriti Anja in Brigita, ki sta bili zelo zbrani v dodatnih metih. Velik uspeh je tu, in to mora biti zdaj osnova še za kaj več."

Res so podaljški v kegljanju neugodna zadeva, toda Strelčeva ima s tem zelo bogate izkušnje. Svojo mirnost v teh trenutkih je znala prenesti na hčerko in priigrali sta si veliko nagrado. Za nasprotnika so Kranjčanke dobile veliko Viktorio Bamberg, ki jo Brigita ravno tako zelo dobro pozna.

St. Polten – Celje 2:6 (9:15;3276:3395)

J. Schweizer – A. Kozmus 3:1 (582:562), C. Futschek – P. Bizjak 0:4 (483:535), Z. Barač – R. Savič 2:2 (560:592), D. Hauer – J. Šeško 1:3 (539:560), R. Navrkalova – T. Schatz 2:2 (578:561), J. Neckham – N. Savič 1:3 (534:581).

Mlaka – Triglav 6:2 (15:9;3391:3317); 31:41 (dodatni meti)

A. Jambrovič – N. Blaž 4:0 (604:550), N. Grubišič – N. Bajželj 3:1 (568:544), M. Pavlic – T. Hočevar 3:1 (589:563), M. Bosak – M. Blagovič/N. Blagovič 3:1 (535:518), T. Perišič/A. Grdovič – A. Forštnarič 1:3 (540:569), V. Bogdanovič/I. Neralič – B. Strelec 1:3 (555:573)

Galerija
Značke: kegljanje, evroliga

Članki iz rubrike