Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 25.10.2017 20:35:16

Strokovni svet za šport potrdil pravila in pravilnik FŠO kot pogoja za razpis

Strokovni svet za šport vlade je potrdil pravilnik in pravila Fundacije za šport (FŠO), kar je eden ob pomembnih korakov, da bo lahko FŠO objavila razpis za razdelitev sredstev za prihodnje leto. Pred tem mora dokumenta potrditi še državni zbor (DZ). Prav tako so potrdili pravilnik o delovanju in financiranju varuha športnikovih pravic.

Pravila opredeljujejo osnovne principe delovanja FŠO, vključno z načinom odločanja in glasovanji, pravilnik za razdelitev sredstev pa vsebuje podrobno vrednotenje posameznih programov za razdelitev sredstev, od gradnje in obnove športnih objektov, sofinanciranja tekmovalnega športa in rekreacije pa do financiranje protidopinških programov.

FŠO, ena najpomembnejših organizacij za sofinanciranje športa, bo v tem letu slovenskim športnim organizacijam razdelila osem milijonov evrov; od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov sredstev od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov. Razpis je bil običajno objavljen oktobra, tokrat pa bo to precej pozneje.

"Nov zakon o športu je začel veljati 26. junija, s tem pa so se ukinili tudi vsi pravilniki organizacij, ki sofinancirajo šport. FŠO je izmed njih edina, katere pravilnik in druge akte potrjuje državni zbor, kar terja posebne postopke. Zato smo primorani pravilnik in pravila sprejeti po hitrem postopku, saj je zakonodajno pravna služba DZ zahtevala, da mora DZ najprej sprejeti pravilnik in pravila, preden bo lahko objavljen razpis. Pravilnik je usklajen tudi z nacionalnim programom in njenim izvedbenim načrtom ter Olimpijskim komitejem Slovenije," je uvodoma pojasnila predsednica FŠO Katja Koren Miklavec, nosilka bronaste medalje z olimpijskih iger leta 1994 v Lillehammerju.

Katja Koren Miklavc je dodala, da so skušali v novem pravilniku bolj natančno opredeliti nekatere vsebine, ki so se v preteklosti pri delovanju izkazale za pomanjkljive. "Pri razvrščanju panog v razrede ima FŠO v prvi kategoriji 15 panog, ministrstva pa pet več. To bi morali uskladiti," je med drugim opozoril generalni sekretar OKS Blaž Perko. Podobno je menil predsednik strokovnega sveta Bojan Rotovnik. Merila so nato uskladili tako, da bodo enotna za FŠO in pristojno ministrstvo.



Ena izmed novosti je, da FŠO poslej ne bo imela stalnih komisij, ampak ostaja zgolj svet FŠO, ki sprejema in potrjuje razdelitev sredstev, lahko pa se imenuje ožje delavne komisije in začasna delovna telesa kot pomoč pri delu pa tudi zunanje člane.

Direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj je navedel, da so se pri pravilniku o delovanju in financiranju varuha športnikovih pravic zgledovali po podobnih dokumentih drugih varuhov pravic v državi. Tako bo ministrstvo za šport med drugim zagotovilo telefon in opremljeno pisarno, varuh pa bo dobil tudi denarno nadomestilo za opravljeno delo. Funkcijo varuha športnikovih pravic ta čas opravlja slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj.

Ob koncu druge zaporedne izredne seje so potrdili tudi poročilo o delovanju strokovnega sveta za šport od januarja do oktobra letos, ki ga bodo posredovali pristojnemu ministrstvu, vladi in OKS. Štrumbelj je ob koncu napovedal, da naj bi bil že jutri, v četrtek, na vladi imenovan nov strokovni svet za šport; sedanjemu se je redni mandat iztekel konec junija.

"Strokovni svet deluje v skladu zakona o športu, ki opredeljuje trajanje njegovega mandata do imenovanja naslednjega. Sestali pa smo se, da bi omogočili čim prejšnjo pripravo razpisa za sredstva, ki so eden izmed pomembnih finančnih temeljev za delovanje športa," je pojasnil Rotovnik.

Značke: šport, politika

Članki iz rubrike