nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 26.09.2017 16:24:14

Kaj pa zdaj? Zapleti pri izvolitvi članov sveta Fundacije za šport

Fotografija je simbolična.
agency.kratermedia.si
Člani vladinega strokovnega sveta za šport so potrdili večino članov sveta Fundacije za šport, ki so bili izvoljeni na volitvah 21. septembra, torej za 10 članov, v sklopu nacionalnih športnih zvez posamičnih panog olimpijskega programa pa bodo zaradi domnevne zlorabe volilne pravice ponovili izbor četverice izmed že potrjenih kandidatov.

Nove člane sveta FŠO, ene najpomembnejših organizacij za sofinanciranje športa, bo dokončno potrdil državni zbor na eni naslednjih sej. FŠO bo v tem letu slovenskim športnim organizacijam razdelila osem milijonov evrov; od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov sredstev od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov.

"Dobili smo pisne pritožbe štirih nacionalnih panožnih zvez na izvedbo volitev in so neposredno vplivale na rezultat v sklopu nacionalnih športnih zvez posamičnih panog olimpijskega programa," je navedel Janez Sodržnik, predsednik komisije za pravne akte strokovnega sveta, in izpostavil, da volilna komisija ni naredila nobene napake.

Soglasno so potrdili, da bodo mandatno-volilni komisiji državnega zbora poslali poročilo volilne komisije strokovnega sveta s potrditvijo večine izvoljenih kandidatov z dodatkom, da se razveljavijo volitve v uvodoma omenjenem sklopu zaradi domnevne zlorabe volilne pravice, na podlagi pisnih pritožb lokostrelske, namiznoteniške, plavalne in judo zveze Slovenije.

"Zaradi domnevnih kršitev je potrebno sprožiti ustrezne postopke zaradi domnevnega kršenja zakonov in pravil, pozivamo pa ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, da preveri morebitno sporno ravnanje uslužbenca ministrstva Draga Balenta," je navedel Sodržnik, med drugim tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Člani strokovnega sveta so tudi pozvali OKS, da prek etične komisije sproži postopke zaradi domnevnega spornega delovanja Balenta.

Sodržnik je dejal, da Balent ni imel pooblastila namiznoteniške zveze za glasovanje pri kandidatih športnih zvez posamičnih panog olimpijskega programa, lokostrelska zveza pa mu je pooblastilo preklicala 4. septembra. Balent, nekdanji direktor FŠO, je sicer kandidiral v sklopu trenerjev drugih športnih delavcev in na drugem mestu s 70 glasovi ni bil izvoljen.



Volitve v svet FŠO, ki na temelju v državnem zboru potrjenega pravilnika odloča o delitvi sredstev med posamezne organizacije, so bile 21. septembra na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ko je bilo izvoljenih 14 od 17 kandidatov, za katere je pristojen strokovni svet. Predsednik strokovnega sveta in Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik je vodil tudi volilno komisijo za sedemnajstčlanski svet FŠO, od katerih jih državni zbor imenuje in razrešuje 16, od tega štirinajst na predlog državnega strokovnega sveta za šport izmed predlogov nacionalnih in občinskih športnih zvez, predstavnikov športnikov in trenerjev. Preostale člane bo določilo enega ministrstvo za finance, dva pa bosta prišla iz občinskih list, iz Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije.

Največ glasov so po posameznih sklopih dobili Andrej Jelenc (predlagatelj Kajakaška zveza Slovenije, 20 glasov), Hasan Ibrić (Taekwondo zveza Slovenije, 15), Martin Steiner (Atletska zveza Slovenije, 15) in Barbara Kürner Čad (Smučarska zveza Slovenije, 14), ki so bili izvoljeni iz olimpijskih športov individualnih športnih panog. Ta del volitev bodo sedaj ponovili z istimi kandidati, kot so bili prvotno predlagani.

Miroslav Jurjevič (Košarkarska zveza Slovenije, 6), Bojan Bučar (Curling zveza Slovenije, Zveza za baseball in softball Slovenije, 5) so bili izvoljeni iz ekipnih športov, Aleš Remih (Zveza športnih zvez športa za vse, Romska športna zveza, Zveza za športno rekreacijo Slovenije, 7) in Gregor Pečovnik (Športna unija Slovenije, Zveza športnih zvez športa za vse, 5) pa bosta zastopala zveze, katerih pretežna dejavnost je športna rekreacija.

Fiona Johnson Kocijančič (Plesna zveza Slovenije, 18) in Lovrencij Galuf (Zveza wushu tajiquan Slovenije, Kickboxin zveza Slovenije, 12) sta bila izvoljena na listi zvez izven rednega olimpijskega programa, miselnih športov in športa invalidov, Matej Sitar (Zveza športnih društev občine Žalec, 27) na listi občinskih športnih zvez vzhodne regije, Andrej Cevc (Zveza športnih organizacij Grosuplje, 8) na listi občinskih športnih zvez zahodne regije, judoist Rok Drakšič (57) je dobil največ glasov z liste športnikov, z liste trenerjev in drugih športnih strokovnjakov pa Daniel Videtič (154).

Skupaj je bilo oddanih 477 glasov, največ iz vrst trenerjev in drugih športnih delavcev (229), glasovalo je 137 registriranih športnikov, 30 iz občinskih zvez vzhodne regije, 29 iz zvez olimpijskih posamičnih športov, 27 iz neolimpijskih panog, 10 iz kolektivnih olimpijskih panog, osem iz občinskih zvez zahodne regije in sedem iz športne rekreacije.

Značke: fundacija, šport, volitve

Članki iz rubrike