Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 26.08.2017 19:03:56

Hrastnikova za konec sezone svetovnega pokala osma, Žabjek 26.

V italijanskem Val di Soleju se je končala sezona svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi. Zmage v članskih kategorijah sta se veselila Britanka Tahnee Seagrave in Američan Aaron Gwin, skupni zmagi sta osvojila Gwin in Francozinja Myriam Nicole. Monika Hrastnik se je izkazala z osmim mestom, mladinec Rudi Pintar z 12., Jure Žabjek je bil 26.

Mladinec Pintar je bil prvi od slovenske trojice, ki se je danes spoprijela s progo Črna kača. Na svoji drugi dirki v svetovnem pokalu je prišel do prvih točk, za 12. mesto jih je prejel šest. Zmagal je Kanadčan Finnley Iles, ki je dobil šest od sedmih dirk, in osvojil skupni seštevek svetovnega pokala. Pintar je bil skupno 30.

Monika Hrastnik, članica ajdovskega Črnega Trna, je še enkrat potrdila, da sodi med najhitrejše tekmovalke v spustu z gorskimi kolesi, tri letošnje dirke svetovnega pokala je končala v prvi deseterici. Danes je bila od zmagovalke počasnejša za nekaj več kot 20 sekund, še hitrejša je bila v petkovih kvalifikacijah, ki jih je končala na petem mestu. Mozirjanka je svetovni pokal končala na 14. mestu, na štirih tekmah je zbrala 239 točk.

"Ena najtežjih tekem do zdaj je za mano, čeprav mi je ta proga všeč. Prvi del sem peljala z nekaj rezerve, potem je šlo 'kul' vse do konca, kjer mi je zdrsnilo in sem padla ter pustila tam kar veliko sekund. Progo je bilo brez napakic po mojem mnenju nemogoče odpeljati. Vesela sem rezultata in da sem ostala cela," je nastop v Val di Soleju pokomentirala Hrastnikova, o celotni sezoni pa je dodala: "S celotno sezono sem zelo zadovoljna, na vsaki tekmi sem se potrudila, napredovala. Težko je vedno vse izpeljati, kot si zamisliš, saj so poleg kolesa prisotne še druge obveznosti."

Druga med članicami je bila danes Myriam Nicole, ki je zmagala v skupnem seštevku. Na tretjem mestu je končala Avstralka Tracey Hannah.


Žabjek je zanj zelo uspešno sezono končal na 26. mestu, od Gwina je bila danes počasnejši 14,887 sekunde. Ljubljančan, ki nastopa za edino slovensko profesionalno ekipo Unior Tools Team, je v letošnji sezoni trikrat končal med prvo petnajsterico, v Andori je bil 15., v Avstriji 12., v Švici deseti, kar je najboljši slovenski izid vseh časov na tekmah svetovnega pokala. Skupni seštevek je končal na 14. mestu s 418 točkami.

"Na vrhu proge sem se zaletel v drevo, sem želel preveriti, če kolo zdrži ... Je dobro zdržalo in sem šel naprej. Šalo na stran, proga je zelo težka, po mojem mnenju najtežja v celotni sezoni. Že pred dirko sem vedel, da se bom moral izkazati, da bom ohranil visoko mesto v seštevku svetovnega pokala. Za menoj so bili nekateri tekmovalci zelo blizu, hkrati pa sem imel možnost tudi prehiteti dva pred menoj. Po tistem nesrečnem drevesu sem vse dobro speljal in sem z rezultatom zadovoljen, še posebej pa s 14. mestom v pokalu. Res neverjetna sezona," je bil zadovoljen Žabjek.

Gwin je na zadnji dirki osvojil skupni seštevek, ob tem pa je še zmagal. Drugi je bil Francoz Amaury Pierron, tretji pa njegov rojak Loic Bruni.

Za spustaše sezone še ni konec, v začetku septembra jih v avstralskem Cairnsu čaka še svetovno prvenstvo. Tam bosta slovenski dres nosila Žabjek in Hrastnikova.

V nedeljo bodo v dolini sonca še dirke v olimpijskem krosu. Nastop čaka mlajšega člana Roka Nagliča in članico Tanjo Žakelj, ki bosta prav tako dirkala na SP.

Članki iz rubrike