Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 04.08.2017 17:46:47

Predsednik MOK-a branil odnos do ruskega dopinga

vszi
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je na današnji novinarski konferenci ob robu svetovnega prvenstva v atletiki branil organizacijo, ki jo vodi, pred kritikami zaradi suspenza Rusije z lanskih olimpijskih iger v Braziliji.

Svetovna protidopinška agencija Wada je lani obtožila Rusijo podpiranja dopinga, Mednarodna atletska zveza (IAAF) pa je ruskim atletom prepovedala udeležbo na igrah v Riu. Mnogi ruski atleti bodo primorani izpustiti tudi SP v Londonu, ki se je začelo danes. Devetnajst jih je sicer dobilo dovoljenje za nastop, a bodo tekmovali pod nevtralno zastavo.

"Jasno je bilo, to smo zmeraj govorili, da različni problemi potrebujejo različne pristope. IAAF je edina mednarodna zveza, mednarodna športna organizacija, ki je vpletena v poročilo profesorja McLarna, enako velja za rusko atletsko zvezo. To je razlika v primerjavi z drugimi mednarodnimi federacijami. Profesor McLaren je vedno dal jasno vedeti, da ni druge, ne nacionalne zveze ne mednarodne zveze, o katerih bi imel informacije o dopingu. IAAF se je znašla v posebnem položaju in se je odzvala s posebnimi ukrepi. Šlo je za pogumno odločitev. Mok jo je sprejel in podprl vse ukrepe od začetka," je na novinarski konferenci ob predsedniku IAAF Sebastianu Coeju dejal Bach.


Nemec na čelu Moka je ob tem imel v mislih, da so bili v podkupovanje in prikrivanje pozitivnih dopinških testov ruskih atletov vpleteni tudi odgovorni na IAAF, med njimi osramočeni nekdanji predsednik Lamine Diack.

Mok se je znašel pod številnimi kritikami, ko je dovolil nekaterim ruskim športnikom tekmovati v Riu. Back je izrazil upanje, da bosta dve Mokovi komisiji dokončali preiskavo in pregledovanje McLarnovega poročila to jesen ter bosta nato lahko izrekli sankcije. Zaenkrat v zraku še visi usoda ruskih športnikov za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Svet IAAF, ki je v začetku tedna soglasno potrdil podaljšanje ruske prepovedi, pravi, da je največja težava pri tem, da Rusi ne izvajajo nikakršnih pomembnih dopinških testov. Prav tako je Rune Andersen, neodvisni vodja delovne skupine IAAF, ki preučuje doping v Rusiji, dejal, da je ruska protidopinška agencija Rusada nekdaj izvedla 19.000 testov na leto, zdaj pa le še nekaj tisoč. Obenem Rusada še ne izpolnjuje kodeksa Wade.

Značke: atletika, mok, doping

Članki iz rubrike