evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 04.08.2017 16:45:43

V soboto in nedeljo številni slovenski nastopi na SP

Martina Ratej
Grega Wernig
Drugi in tretji tekmovalni dan na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki bosta postregla s številnimi slovenskimi nastop na olimpijskem stadionu v Londonu. V soboto si bo skušal ob 11.45 v teku na 400 m nedeljski polfinale zagotoviti Luka Janežič, v nedeljo je finale skoka s palico, kjer upa na zaključni boj Tina Šutej, ter maraton z Rokom Puharjem.

Tretji dan prvenstva bosta v kvalifikacijah nastopili še ob 12.55 na 400 m Anita Horvat in ob zvečer po osmi uri v metu kopja Martina Ratej. Že ob 11.55 bo prva od šestih končnih odločitev nedeljskega programa, v moškem maratonu, ob 20. pa bo finale skoka s palico.

Slovenski atleti, trenerji in predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar pa so bili še pred začetkom tekmovanj na obisku na slovenskega veleposlaništva, kjer jih je sprejel veleposlanik Tadej Rupel.

Tam je bila tudi 35-letna Ratejeva, ki ima med prijavljenimi sedmi letošnji dosežek v metu kopja. Ratejeva je letos orodje največ vrgla 64,85 m. "Glede na letošnjo sezono, ko sem bila v zelo stabilni formi in sem dosegala tudi zelo dobre izide, je cilj finale. Kvalifikacijska norma bo zelo visoka, saj je kar veliko tekmovalk, ki lahko presežejo 62 metrov. Toda sama mislim, da bi morala priti med najboljše. Sem dobro pripravljena in ni bilo težav v pripravah na SP."

Luka Janežič bo soboto tekel ob 10.54 na prvi progi v drugi skupini, v kateri ima drugi izid sezone; boljši v skupini je le olimpijski zmagovalec, branilec naslova in svetovni rekorder Wayde Van Niekerk. Trije najhitrejši in še šesterica preostalih po času se bodo uvrstili v polfinale.



Zaradi visoke vročine in trebušnih težav tik pred SP je Janežič dolgo okleval, preden je potrdil nastop. Nato je na prizorišču SP enaindvajsetletnik iz Vodic že v četrtek opravil dva dobra treninga, po današnjem na ogrevalnem delu olimpijskega kompleksa pa je dejal: "Treninge sem dobro opravil, počutim se veliko bolje, jasno, da ne optimalno, in bom nastopil. Cilj ostaja polfinale, finalni nastop bi bil presenečenje, ki pa je možno."

Veliko manj od Ratejeve in Janežiča pričakuje dvajsetletna Anita Horvat, ki ima 48. izid na 400 m; 14. julija je v kvalifikacijah na evropskem prvenstvu za mlajše člane v poljskem Bydgoszczu s časom 51,94 postavila slovenski rekord. "Na SP sem imela tri zelo dobre treninge, četrtkov jutranji je bil bolj priprava na popoldanskega, ki je potekal zelo dobro. Mislim, da sem pripravljena na tekmo. S tekmicami se ne obremenjujem, čakam na startno listo in potem na sam začetek tekme," je pojasnila.

Štiriindvajsetletni Rok Puhar bo nastopil na prvi veliki tekmi, brez trenerja pa je že na svojem prvem maratonu izpolnil normo za SP. V britanski prestolnici bo na 42 km tekel drugič v življenju, na kar se je tri tedne pripravljal v St. Moritzu.

"Treningi so bili zelo dobri, opravil sem jih ob podpori švicarskega trenerja in ostalih atletov tam. Ko sem se vrnil v domovino, sem pridobil kilogram ali dva, potreboval sem tudi počitek in regeneracijo, da je telo prišlo k sebi. Malo sem očitno preobčutljiv na hitre vremenske spremembe. Prvič sem bil namreč tako dolgo v drugem okolju. V Londonu bom tekel, kolikor mi bodo noge dale."

Značke: atletika, sp

Članki iz rubrike