hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 02.08.2017 14:32:25

Slovenija dobila golf igrišče za največja svetovna tekmovanja, cene pa v nebo

arhiv svet 24
Točno 80 let po tem, ko je srbska rodbina Karađorđević na Bledu postavila prvo igrišče za golf v teh krajih, je Slovenija dobila vrhunsko golfišče, ki ima vse pogoje, da v prihodnosti gosti največja tekmovanja v tem športu.

Slovesno odprtje mondenega golf-igrišča Royal Bled je v torek v Slovenijo privabila pomembne goste in dve legendi svetovnega golfa. Besede Škota Sama Torrencea, enega najboljših evropskih igralcev, na novinarski konferenci, da je zanj golf igrišče na Bledu eno od 15 najlepših, ki jih je kadarkoli videl v Evropi, potrjujejo mnenja drugih udeležencev turnirja oziroma obiskovalce Royal Bleda, da je takšnih igrišč v Evropi zelo malo.

Italijan Constantino Rocca, svoj čas tudi kapetan evropske reprezentance za Ryderjev pokal in večkratni zmagovalec turnirjev evropske serije, pravi, da bi bil Bled idealen gostitelj turnirja "european tour", evropske različice ameriške turneje PGA, ki sta skupaj najmočnejši tekmovanji na svetu. "Igrišče me je presenetilo v vseh pogledih. Oblikovano je tako, da predstavlja izziv poklicnim igralcem, prav tako pa je zanimivo za amaterje. Vse na Bledu, vključno s prenovljeno klubsko hišo, je na najvišji ravni, ne spomnim pa se igrišča na svetu, ki bi imelo ob tem še tako lepo naravno kuliso," je dejal 61-letni Rocca.

Še bolj z izbranimi besedami je o Royal Bledu govoril 37-letni Nemec Marcel Siem, 123. igralec letošnje evropske turneje. "Tako lepo, urejeno in vrhunsko oblikovano igrišče težko najdeš kjerkoli na svetu. Takšne klubske hiše, kot je ta na Bledu, nima nobeno prizorišče turnirjev evropske serije, še posebej pa bi rad pohvalil razgibane zelenice, ki so pravo nasprotje pretežno ravnim, na katerih igramo 'europen tour'. Komaj čakam, da se vrnem na Bled, ko bo gostil veliko tekmovanj," je povedal Nemec.



Tekmovanja "european toura" imajo običajno nagradni sklad okoli 1,5 milijona dolarjev, kar je vsaj šestkrat več, kot je bil na primer pred leti nagradni sklad teniškega turnirja WTA v Portorožu, na katerem sta nastopili tedaj prvi igralki sveta, Rusinja Dinara Safina in Srbkinja Jelena Janković. Za izvedbo turnirja je običajno treba zbrati vsaj še enkrat toliko denarja, kot znaša nagradni sklad.

Lastnika igrišča, srbska zakonca Šolak, na novinarski konferenci nista želela jasno povedati, kdaj se bosta lotila takšnega projekta, priznala pa sta, da imata željo. "Za zdaj bi rada uživala v tem, kar smo delali zadnja tri leta. 'European tour' je velik zalogaj tako organizacijsko kot finančno. Če se bomo odločili zanj, se ga bomo lotili načrtno in brez hitenja," je dejala Gordana Šolak, ki vodi igrišče.

Ekskluzivnost in urejenost pa imata tudi svojo ceno. In to zelo visoko. Po prenovi igrišča so se cene igralnin, letnih kart ter članstva močno povišale. Tako je na primer cena za 18 lukenj kar trikrat višja od slovenskega povprečja in približno enkrat višja kot na večini vrhunskih igrišč širom Evrope. Pristopnina v klub znaša več tisoč evrov, kar v drugih klubih ni običaj, karta za celoletno igranje pa je v primerjavi z drugimi igrišči v Sloveniji prav tako vsaj trikrat višja.

Značke: golf, sta

Članki iz rubrike