mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 01.07.2017 17:09:52

Garnbretova, Markovičeva in Škofic v finalu EP v dolini Fassa

www.alesfevzer.com
Janja Garnbret, Mina Markovič in Domen Škofic so slovenski finalisti evropskega prvenstva v težavnostnem plezanju v Campitellu v dolini Fassa pod obronki Dolomitov v Italiji.

Garnbretova in Markovičeva sta vpisali drugi in tretji dosežek polfinala, Škofic je bil sedmi.

Od slovenske enajsterice, ki je nastopila v petkovih kvalifikacijah, se je v polfinale uvrstila sedmerica Slovencev. Od sedmerice pa so se v drevišnji finale uvrstili pričakovani trije finalisti. Garnbretova je vodila po kvalifikacijah, Markovičeva je bila v kvalifikacijah peta, Škofic drugi.

Slovenski plezalci oziroma plezalke so znova v boju za kolajne. Markovičeva in Garnbretova sta za zdaj upravičili status favoritinj in bosta v finalu branili naslova evropske prvakinje in podprvakinje. Škofic je pred dvema letoma ostal tik pod finalom. Tokrat pa je iz sebe iztisnil dovolj ter je vpisal svoj prvi finale na prvenstvih stare celine.

Ženski polfinale je dobila Belgijka Anak Verhoeven, ki so ji edini priznali vrh polfinalne smeri. Vrh smeri je vpela tudi Garnbretova, aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti v minuli sezoni, a je do vrha preplezala že po izteku dovoljenega časa. Pred prvenstvom so namreč čas, ki ga lahko tekmovalci prebijejo v polfinalnih in finalnih smeri, z osmih minut znižali na šest minut in v previsni in dolgi steni je Slovenki zmanjkalo časa.

"Zadovoljna sem s polfinalom, četudi ne s časom, saj bi morala plezati hitreje, kar bom skušala popraviti v finalu. Že pred tekmo sem se odločila, da le uživam in si ne ustvarjam prevelikega pritiska, če bo katera tekmica boljša, saj bi tudi sama, če bi trenirala toliko kot ostale, imela več vzdržljivosti. Ciljam na stopničke in upam, da mi to uspe," je bila po polfinalu zadovoljna Garnbretova, ki si je za kosilo za povrnitev moči privoščila golaž s polento.

Osemnajstletni Korošici, ki je edina osvojila vrhova obeh kvalifikacijskih smeri, so tako priznali višino 47, en gib več od Markovičeve. Škofic je v dolgi smeri, ki je imela 60 gibov, padel na gibu številka 40. Od slovenskih polfinalistov sta debitantki na članskih EP Vita Lukan in Mia Krampl vpisali 13. oziroma 15. mesto, Martin Bergant je bil 23., Jernej Kruder je v polfinalu za štiri mesta poslabšal svojo uvrstitev in je bil 27. Moški polfinale je osvojil Francoz Romain Desgranges, ki je padel deset gibov pod vrhom.

"V polfinalu sem zelo uživala, za finale si želim, da ponovim takšno predstavo, predvsem pa, da se v smeri počutim tako dobro kot zdaj. Vem, da so tudi ostale tekmovalke zelo dobro pripravljene in bo zagotovo zelo težek boj," je dejala Markovičeva.

"Super vesel sem finala, čeprav nisem povsem zadovoljen s plezanjem v polfinalu. Smer je bila težka in forma še ni takšna, kot bi si želel. Na koncu mi je zmanjkalo malo moči, a sem potegnil največ in se uvrstil v finale. Prvi cilj je tako dosežen, v finalu pa se lahko zgodi kar koli, odprte so vse možnosti," pa je bila ocena Škofica.

"Na to trojico finalistov sem računal. Glede na pripravljenost naših in drugih računam na medaljo, tega so sposobni tako Mina in Janja kot Domen. Upam, da se nam vse sestavi, kar pa seveda ni samoumevno, saj ne treniramo samo mi, ampak vsi," je bil pred odločilnim dejanjem optimističen selektor članske reprezentance Gorazd Hren.

Finale, ko bosta podeljena oba kompleta kolajn, se bo začel ob 21. uri.

Članki iz rubrike