sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

nu
nu
0 25.10.2022 12:10:24

Neverjetno, proračun Rogličeve ekipe je skoraj še enkrat manjši v primerjavi...

Profimedia
Kolikšni so proračuni ekip, ki so nastopile na letošnji Dirki po Franciji.

Francoski športni časnik L'Equipe je objavil okvirne proračune ekip, ki so nastopile na letošnji Dirki po Franciji. Opozoriti velja, da ne gre za uradne podatke, saj večina ekip javno ne objavlja, s kakšnim letnim proračunom razpolaga.

V tej luči bi lahko zapisali, da gre bolj za ugibanja oziroma okvirno oceno. A če gre verjeti dobro obveščenim francoskim kolegom, je največ denarja še vedno v blagajni britanske ekipe Ineos Grenadiers, ki jo financirata Sir Jim Ratcliffe in njegova multinacionalka Ineos, četrto največje kemično podjetje na svetu. Ratcliffe naj bi bil "težek" okoli 30 milijard evrov, poleg kolesarske ekipe pa je Ineos med drugim tudi lastnik francoskega nogometnega prvoligaša Nice in švicarske ekipe FC Lausanne-Sport. Povezovalo se ga je tudi z nakupom Chelseaja, Manchester Uniteda in nazadnje West Hama. Poleg tega je bil tudi mecen kenijskega maratonca Eliuda Kipchogeja, ko je ta pred tremi leti kot prvi maraton pretekel pod dvema urama, sodeluje oziroma sponzorira pa tudi ekipo Mercedesa v formuli ena, novozelandsko ragbi reprezentanco...

Proračun kolesarske ekipe Ineos Grenadiers naj bi znašal 46 milijonov evrov, kar je daleč največ med vsemi ekipami svetovne serije. Še najbližje jim je v tem pogledu Pogačarjeva UAE Team Emirates z letnim proračunom 35 milijonov evrov. Še 10 milijonov manj letno porabijo pri Rogličevi Jumbo Vismi, proračun slovensko obarvane ekipe Bahrain Victorious pa naj bi znašal 18 milijonov evrov. Toliko približno znaša tudi povprečen proračun. Od 22 ekip, ki so nastopile na letošnjem Touru, ima najmanjši proračun francoska ekipa B&B Hotels-KTM. Na voljo naj bi imeli šestkrat manj denarja kot pa Ineos.

budget

Članki iz rubrike