profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(BZS/PR)
(BZS/PR)
0 20.08.2021 12:55:48

Boksarski klub ljubljana ima že dolgoletno tradicijo

Trenerske debate med Sašem Taranišem in Borutom Mrčinkom
arhiv BK Ljubljana
Boksarski klub Ljubljana je tesno povezan s Sašem Taranišem, ki je idejni vodja, trener in dolgoletni predsednik kluba.

Pristni Štajerec, ki si je svoj dom ustvaril v slovenski prestolnici, je še vedno gonilna sila kluba vse od leta 1992. S svojo boksarsko kariero, dolgoletnim trenerskim stažem, pedagoškim občutkom in neizmerno ljubeznijo do boksa je postal eden izmed vodilnih strokovnjakov na boksarskem področju v Sloveniji. Njegova desna roka je Martina Tomšič, nekdanja odlična sabljačica. Svojo strast do športa je kasneje kot tekmovalka našla v boksu, kjer je v ženskem boksu orala ledino, zdaj pa aktivno pomaga pri organizaciji kluba in trenažnem procesu v novih prostorih na Kodeljevem. Boksarski klub je z dolgoletno tradicijo in strokovnostjo na področju tekmovalnega boksa pogosto organiziral številne zanimive boksarske dogodke.

Organizatorji številnih boksarskih prireditev v Sloveniji

V preteklosti so bili klub, ki se je v samostojni Sloveniji lotil številnih izzivov. Kar šestkrat so organizirali državno prvenstvo v boksu (1995, 2003, 2005, 2006, 2007 in 2008), prav tako so leta 2004 organizirali prvo študentsko prvenstvo (Univerza v Ljubljani), nato pa še skupaj z Univerzo v Mariboru slovensko študentsko prvenstvo. Prvaki prvenstva so se kasneje udeležili študentskega SP v turški Antalyi. Sašo je velik potencial vedno videl v mladini, saj je bil kot športni pedagog v nenehnem stiku z njo. Organizirali so boksarski spektakel Dual match (pod okriljem BZS) Slovenija – Hrvaška 1998, v katerem je Slovenija zmagala in o katerem smo pisali pred tedni, ko smo pripravili obsežen intervju s Sašem Taranišem. Širša javnost ga pozna tudi kot teve sokomentatorja znamenitih borb Dejana Zavca, kjer je znal na zanimiv način prikazati svojstven pogled v svet boksa. Vedno se je trudil, da je boks kot plemenito borilno veščino znal prikazati v športnem smislu.

Razvoj ženskega boksa v Sloveniji

V BK Ljubljana so bili eni izmed prvih, ki so se posvetili tudi razvoju ženskega tekmovalnega boksa v Sloveniji. Tako je bil prvi uradni slovenski ženski dvoboj v boksu leta 1999 na Grbu Slovenske Bistrice (dvoboj Katje Zatler proti Martini Tomšič, obe BK Ljubljana), kjer je bil prisoten tudi legendarni Mate Parlov. Pomembno je zavedanje, da je bilo za to potrebno veliko poguma, saj je bil boks vedno domena moškega športa. Ljubljanski klub je imel tudi več naslovov državnih prvakinj. Martina kot ena izmed njih pravi, da je vsaka borba zgodba zase in tisti, ki je kadarkoli stopil v ring, se dobro zaveda, s čim vse se je moral soočati: "V ring ne moreš stopiti nepripravljen, zavedaš pa se, da boš prejel tudi številne udarce. Vsakič, ko vstopiš v ring, je to za boksarja posebna osebna zmaga, saj si moral za ta trenutek presneto garati."

Poudarek na izobraževanju

V BK Ljubljana so bili redni izvajalci usposabljanja strokovnega kadra, saj je Saša Taraniš kot profesor športne vzgoje in strokovnjak za boks pogosto izvajal pomembna izobraževanja. Vsa leta obstoja se udeležujejo uradnih tekmovanj nacionalne panožne zveze, kjer so imeli številne državne prvake. Pomembni boksarji iz BK Ljubljana so bili Renato Kovač (večkratni prvak v težki in supertežki kategoriji; 7x prvak), Gregor Debeljak (do 57 in 60 kg; večkratni prvak), Domen Črnivec (do 60 kg), Abu Bekrim Galić (71 kg), Denis Simčič (do 75 kg, kasnejši evropski profesionalni prvak), Ivan Bizjak (75 kg), Jaka Kovačič (64 kg), Borut Mrčinko (69 kg), Tomaž Škrget (91 kg), Nace Zakovšek (64 kg) in Tim Jevšček (91 kg).

V klubu so bili vedno usmerjeni v znanje in kakovost vadbe, ki jo zagotavljajo tudi s tem, da imajo ustrezno usposobljen kader. Trenutno so v klubu naslednji trenerji: Saša Taraniš, Martina Tomšič, Maja Furlan, Borut Mrčinko, Jan Kostevc, Luka Vengust, Jaka Kovačič, Ivan Bizjak in Jošt Pengov - Taraniš. Med njimi imajo kar štirje tudi mednarodno Aiba usposobljenost: Saša Taraniš (AIBA 3 zvezdice), Martina Tomšič (AIBA 2 zvezdici) ter Borut Mrčinko in Jošt Pengov - Taraniš (AIBA 1 zvezdica). Nekateri izmed članov so se usposabljali tudi kot boksarski sodniki.

Ne bo pozabil na Cederja in Krambergerja

Saša Taraniš nam je povedal, da boksa ni dojemal le kot borilno spretnost, temveč kot življenjski nazor. Kot boksarski trener je deloval na klubski in reprezentančni ravni, prav tako pa je sodeloval s slovensko vojsko, kjer so tekmovali na vojaških boksarskih prvenstvih, ki so bila v povezavi s svetovno boksarsko zvezo Aiba. Nikoli ne bo pozabil bronaste kolajne Gordana Cederja, ki jo je leta 1995 osvojil kot slovenski reprezentant na mladinskem EP na madžarskem Balatonu, boksarskega spektakla s Hrvati na Kodeljevem, kjer je Slovenija slavila kot država, ter z Robertom Krambergerjem osvojitve svetovnega vojaškega prvaka v Arizoni. Sodeloval je z odličnimi strokovnjaki, kot sta Slobodan Andjelić in Stanislav Milutinović. Trdi, da so bila to naporna leta, vendar spomini ostajajo neprecenljivi. Hvaležen je predvsem za spoznanja iz ringa, ki jih lahko prenaša na mlajše generacije.

Prihodnost kluba v novi borilnici na Kodeljevem

Martina Tomšič pravi, da v prihodnje ostajajo pri svojem delovanju zvesti vrednotam kluba, ki jih vodijo že vsa ta leta. Osredotočeni bodo na kakovost vadbe, varnost vadečih in trajnostni razvoj tako samega kluba kot tudi vadečih. Zainteresiranim ponujajo vadbene skupine, ki so opredeljene glede na starost vadečih: boks mladi, kadeti, mladinci in člani. Izpostaviti velja največjo novost v klubu, menjavo lokacije delovanja kluba. Pred dvema letoma so s selitvijo v nove prostore na Kodeljevem (dvorana zraven bazena) v klubu začeli novo poglavje in verjamejo, da so s tem korakom zagotovili še ustreznejše pogoje za uresničevanje klubske vizije in izvajanje strokovno vodene vadbe boksa. V tem istem obdobju so se soočali z nekaterimi dodatnimi izzivi, med katerimi je bil zagotovo najobsežnejši covid -19. Ne glede na izzive, ki so tako v življenju kot tudi v boksu stalnica, gredo s svojim delom novim zmagam naproti in prepričani so, da bo poglavje, ki ga pišejo, polno zgodb o uspehih. Vsa leta delovanja dobro sodelujejo tudi z Mestno občino Ljubljana.

"Poleg donatorjev bi se želela zahvaliti številnim podpornikom, med katerimi so številni bivši tekmovalci, ki ostajajo s klubom v dobrih odnosih in se udeležujejo treningov predvsem kot sparing partnerji. Na tak način tudi oni zagotavljajo prenos znanja na nove generacije tekmovalcev Boksarskega kluba Ljubljana. Naši partnerji, ki nam že leta stojijo ob strani, so: HNG, d.o.o., Trgograd, d.o.o., Euronep EKO, d.o.o., Steklarstvo Mrčinko, Borut Mrčinko, s. p. ..." še dodaja Martina Tomšič.

Vse, ki bi se želeli pridružiti Boksarskemu klubu Ljubljana, vljudno vabijo, da jih kontaktirate prek elektronskega naslova boksljubljana@gmail.com ali na 031 317 888. Dodatne informacije lahko najdete tudi na spletni strani www.boksljubljana.si oziroma jim sledite na družbenih platformah: https://www.facebook.com/boksklubljubljana in https://www.instagram.com/boks_klub_ljubljana/. 



Galerija
Značke: boks, bk-ljubljana

Članki iz rubrike