stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 01.09.2017 16:20:21

Judoist Mihael Žgank v polfinalu SP v Budimpešti

Po četrtkovem srebru judoistke Tine Trstenjak na svetovnem prvenstvu v Budimpešti se bo v petek popoldan za odličje v kategoriji do 90 kilogramov potegoval Mihael Žgank. V kategoriji do 90 kilogramov se je Žgank prebil v polfinale in najmanj že izenačil najboljšo slovensko moško uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih.

Pred Žgankom sta peti mesti na SP osvojila Roki Drakšič, ki je bil peti kar dvakrat - leta 2007 v Riu in v Parizu 2012, ter v času nekdanje Jugoslavije Filip Leščak - leta 1983 v Moskvi.

V polfinalu se bo Žgank, debitant na SP, pomeril z aktualnim evropskim prvakom Srbom Aleksandrom Kukoljem. Ta je doslej dobil vse štiri medsebojne dvoboje, nazadnje lani na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Slovenski tekmovalec je v metropoli ob Donavi najprej ugnal Estonca Kena Kristofferja Kaljulaida. V taktično izredni predstavi je tekmeca nekaj sekund pred koncem prisilil v tretji opomin in diskvalifikacijo.

Naslednji nasprotnik 23-letnega Žganka je bil Gruzijec Beka Gviniašvili, bronasti z EP v Varšavi, ki pa ga je Žgank letos že premagal na grand slamu v Parizu. Slovenec je z odločnim nastopom slavil tudi danes, bil po minuti in pol blizu vazariju, sodnica pa je Gruzijca zaradi nedovoljenega prijema diskvalificirala. Slednji je namreč z glavo preprečil padec za vazari in bil, tako je pojasnil slovenski sodnik Franc Očko, diskvalificiran zaradi ogrožanja samega sebe.

V odločilni borbi za popoldanske nastope se je Žgank pomeril še z drugim nosilcem brona z EP, 23-letnim Rusom Husenom Halmurzajevom. V izredno izenačenem dvoboju je imel rahlo prednost Žgank, zaradi česar je tekmec dobil opomin, odločitev pa je padla šele po 27 sekundah podaljška, ko je slovenskemu reprezentantu uspel odločilni vazari.


A na poti do polfinala je v četrtfinalu stal še branilec naslova in bronasti z zadnjih olimpijskih iger Korejec Donghan Gwak. Tudi ta je bil v borbi z Žgankom v podrejenem položaju in v zadnji minuti je Žgank dosegel še en vazari za polfinale.

Prva je med Slovenci nastopila 20-letna Klara Apotekar, ki pa je imela ob debiju na največjih tekmovanjih izredno težak žreb, saj je bila njena tekmica bronasta z zadnjih dveh olimpijskih iger, Brazilka Mayra Aguiar. Apotekarjeva se tekmice ni ustrašila, v enakovredni borbi pa je 50 sekund pred koncem sledila napaka, ki jo je izkušena Brazilka kaznovala z iponom.

"Nasprotnice sem se lotila, kot da je kdorkoli. Ni važno, ali je prva ali 50. na svetovni lestvici. Nikogar se ne smeš ustrašiti, z vsako tekmico se je treba boriti, saj je judo šport, kjer lahko vsak vsakega premaga. Imela sem svojo taktiko, a sem naredila napako, ko sem se ustavila, nasprotnica me je prijela v gard in izvedla svojo specialno tehniko," je po porazu povedala Apotekarjeva, ki je dobila dragoceno izkušnjo: "Seveda je tudi veliko zadovoljstvo, ko se boriš s tekmovalko, ki ima medalje s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger."

Kranjčanka Anka Pogačnik, ki prav tako trenira pri Marjanu Fabjanu na Lopati, je v kategoriji do 70 kilogramov v uvodnem dvoboju po mili volji obvladovala Luksemburžanko Lynn Mossong. Prednost dveh vazarijev iz druge minute boja je brez težav pripeljala do konca.

Za 26-letno slovensko reprezentantko je bila v dvorani Laszlo Papp nato usodna druga nosilka Japonka Chizuru Arai. Ta je v dvoboju taktično obdržala prednost vazarija iz druge minute dvoboja in preprečila vse poskuse zelo aktivne Pogačnikove za morebitno izenačenje in uvrstitev v četrtfinale.

"Zelo dobro se poznava. Mislim, da borba ni bila slaba, a na koncu mi je malo zmanjkalo. Sama sem naredila napako in to me je stalo zmage. Skušala sem z napadom, a Japonka ima izreden občutek, bila je pripravljena na moj napad, odregirala je pravilno in znašla sem se na hrbtu. Tukaj veliko pomeni, če nisi med najboljšo osmerico in že pred četrtfinalom dobiš nosilko," je po tekmi povedala Pogačnikova.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike