Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 28.08.2017 18:04:55

Trbovc obstal v prvem krogu (dopolnjeno)

Judoist Matjaž Trbovc je bil edini slovenski tekmovalec prvega dne svetovnega prvenstva v judu v Budimpešti. V dvorani Laszlo Papp je 27-letnega borca celjskega Sankakuja v uvodnem nastopu z vazarijem ugnal Uzbekistanec Mahridin Tilovov.

Triindvajsetletni Tilovov je bil do letošnje sezone praktično nepopisan list v mednarodnem smislu, prav leto 2017 pa je zaznamoval s prvim odličjem z velikih tekmovanj, saj je bil bronast na azijskem prvenstvu v Hongkongu.

Da je s svojim načinom boja zelo neugoden za Trbovca, pa je Tilovov dokazal že lani, ko je začel dosegati prve uspehe in slovenskega reprezentanta ugnal na grand slamu v Tokiu in doma na veliki nagradi v Taškentu, ki jo na koncu celo dobil. Svoj talent je potrdil danes v metropoli ob Donavi, kjer se je prebil do četrtfinala, kjer ga je ustavil šele bronasti z lanskih OI in kasnejši zmagovalec današnje tekme Japonec Naohiso Takata. Tilovov je bil na koncu peti.

"Z Uzbekistancem sva se poznala in borba je bila zelo podobna lanski v Tokiu. Dosegel je točko, ki je bila na meji, nato sem to prednost lovil vso borbo, a mi žal ni šlo," je po porazu povedal Trbovc in dodal, da je bil tekmec danes tudi premagljiv: "Tekmec je zelo dober, a premagljiv je vsak. Vedel sem, kaj dela, poznal sem njegove prednosti in on moje, a treba je imeti tudi kanček sreče."



Tilovov je do odločilne prednosti prišel nekje ob polovici borbe, nato je spretno z borbo v parterju skrbel, da je ura tekla. "Matjaž je imel svojo priložnost že na začetku borbe, ko je bil nekajkrat v priložnosti za met, imel je tudi prednost kazni, a točka Uzbekistanca je nato obrnila potek. V drugem delu je Uzbekistanec spretno čuval vodstvo, Matjaž pa kljub temu, da je bil odlično pripravljen, ni bil dovolj dominanten, da bi prišel do preobrata," pa je o tekmi povedal trener in brat tekmovalca Igor Trbovc in prav tako potrdil, da je bil doseženi vazari eden tistih, ki se jih lahko sodi, ali ne. "Sam ga nisem videl."

Trbovca naslednji veliki izziv čaka septembra, ko bo v Zagrebu velika nagrada. Samo prvenstvo pa je danes doživelo več vrhuncev. Na odprtju jre med drugimi zapel italijanski pevec Al Bano, tekmovanje pa je obiskal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je podelil kolajne v ženski kategoriji do 48 kg, kjer se je zmage veselila Japonka Funa Tonaki.

Prvenstvo v Budimpešti pa se bo nadaljevalo do konca tedna in že v torek bo slovenske barve v Madžarski prestolnici branil Bežigrajčan Andraž Jereb v kategoriji do 66 kilogramov. Njegov prvi nasprotnik bo premagljivi Federic Adebayo Olimpio iz Toga. Težji zalogaj bo v primeru zmage Belgijec Kenneth van Gansbeke, ki je v prvem krogu prost. Tekmovalca sta se doslej srečala dvakrat, zmagala vsak enkrat, nazadnje je bil lani na grand slamu v Parizu uspešnejši Jereb.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike