nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(pk, jz)
(pk, jz)
0 09.04.2024 12:49:27

Tepina in Robnikova

Start teka na 24 ur v Kopru
PETER KASTELIC/AZS
Andrej Tepina (AKUS) in Nataša Robnik (Kladivar) sta nova državna prvaka v teku na 24 ur.

Tepina je po športnem parku Bonifika v Kopru v enem dnevu pretekel 215,72 km, Robnikova pa izjemnih 228,55 km, kar je tudi neuradni slovenski rekord. "Bil je čudovit dan, moja prednost je tudi, da imam rada toplo vreme. Največ težav sem imela med četrto in peto uro, potem pa me je vse prenehalo boleti in lahko sem se osredotočila le še na svoj ritem," je povedala Robnikova in dodala: "Ta teden zagotovo ne bom tekla. Verjetno bom šla s psom na sprehod na kakšen hrib, ker sem ugotovila, da mi pomaga pri regeneraciji. Nimam pa veliko časa počivati, saj sem obljubila udeležbo na 12-urnem teku v Kranju, ki bo junija, tako da bo treba še trenirati." Nataša je postavila tudi slovenski rekord, ki pa ga AZS uradno za zdaj ne beleži: "Rekord je bil moj cilj, da sem prehitela tudi vse moške, pa je le še pika na i."



Prvi favorit v moški konkurenci Luka Videtič (AKUS) je odlično začel in si pritekel že precej prednosti, kmalu po pretečenih 36 kilometrih pa je začutil ostro bolečino v mečni mišici in odstopil. Odpeljali so ga na pregled v izolsko bolnišnico, a se je z berglami vrnil na prizorišče. V sklopu tekmovanja so potekali teki na šest, 12 in 24 ur, le slednji pa je štel tudi za državno prvenstvo. V moški konkurenci je srebro osvojil Marko Femc (AKUS), ki je pretekel 200,31 km, bron pa Jan Beguš (AKUS) s pretečenimi 194,53 km. V ženski konkurenci so bile tri tekmovalke. Srebro je osvojila Andreja Jesenko (AKUS), ki je pretekla 152,16 km, bron pa Marjeta Gomilšak (AKUS) s 100,16 km. V teku na 12 ur sta slavila Boštjan Schönlieb (110,75 km) in Alma Rihtarič (93,42 km), v teku na šest ur pa Damjan Krejač (74,47 km) in Hrvatica Sendi Štrbac (72,15 km). 



Najboljši Celjani

V Murski Soboti je bilo ekipno prvenstvo Slovenije v krosu. Vseekipno zmago tako v ženski kot moški konkurenci so osvojili člani AD Kladivar Celje. Moški del ekipe je zbral 46 točk, ženski pa 44. Drugo mesto v moški konkurenci je osvojil AK Krka Novo mesto (27 točk), tretje pa AK Pomurje (26 točk). Pri ženskah je drugo mesto osvojilo ŠD Pohorje (25 točk), tretje pa Konjiška AŠ (20 točk). Med člani (5000 m) je bil najhitrejši Vid Botolin (Kladivar), med mlajšimi člani pa njegov klubski kolega Maj Kunej. Med članicami (3000 m) je zmagala Klara Ljubi (Krka), med ml. članicami pa Hana Jošt (Kladivar).



Člani so tekli tudi kratki kros (2000 m), kjer je slavil Jan Kramer (Velenje). Tjaž Djaip Batolj (Krka) je zmagal med starejšimi mladinci, Tia Tanja Živko (Kladivar) pa med starejšimi mladinkami (3000 m). Med mlajšimi mladinci in mladinkami (2000 m) sta bila najhitrejša Novomeščana Lenart Mihalič in Lara Balažic. Pri pionirjih U-16 (1500 m) sta bila najhitrejša Matic Krašovec (Kladivar) in Brina Vogrin Cingesar (Kladivar). Med pionirji U-14 (1000 m) sta zmagala Jure Slapšak (Kladivar) in Neja Marinič Kuzman (Kladivar). Zmagi pri pionirjih U-12 (500 m) sta si pritekla Severin Čakš (Šentjur) in Tjara Blažič (Kladivar). 



Klara zmagala

Klara Lukan je z državnim rekordom zmagala v francoskem Valenciennesu. V cestnem teku na 10 kilometrov je tekla 31 minut in 20 sekund ter ciljno črto prečkala kot prva atletinja med več kot 3000 udeleženci. Klara Lukan je bila tudi pred tem slovenska rekorderka, 24. oktobra 2021 je zmagala na Ljubljanskem maratonu, ko bi bila z 32 minutami in 32 sekundami celo četrta v tedanji moški konkurenci.

"Ravno sem se vrnila s pettedenskih priprav v Ugandi, ki so se očitno izkazale za uspešne, saj sem prejšnjo rekordno znamko krepko izboljšala. Na tekmi je bilo super vzdušje, veliko tekačev in malo manj ugodne razmere. Bilo je namreč veliko ovinkov in neravnega terena ter precej vetra. Sem pa zelo vesela, da mi je uspel tak tek na začetku sezone, saj je to izid, na katerem lahko gradim," je dejala 23-letna Lukanova. 

Galerija

Članki iz rubrike