nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(nkl)
(nkl)
0 03.04.2024 12:53:25

V Radencih ponovno preko meja

Mira Borko Prelog, Jaka Kranjc, Nejc Jeraša, Marko Pintarič in Natalija Kreft (z leve) na predstavitvi maratona v prostorih AZS
Nebojša Tejić, STA
Nova maratonska trasa ponovno čez avstrijsko Radgono – Dobrodelni tek Gorazda Giderja – Nadgradnja trajnostnega koncepta – Koncertno dogajanje v radenskem amfiteatru – Državno prvenstvo na 21 kilometrov – Ugodnejše prijave še do 10. aprila

V soboto, 18. maja 2024, bo 42. Maraton treh src po štirih letih ponovno obudil tradicijo čezmejnega teka. S povsem prenovljeno traso bo v prijateljskem duhu povezal obmejne slovenske in avstrijske občine, z novim dobrodelnim tekom pa počastil spomin na pomembnega lokalnega promotorja športa – Gorazda Giderja. Nov elan bodo dogodku dodali tudi nadgradnja prizadevanj v sklopu ZERO-WASTE certifikata ter pestro koncertno in družabno dogajanje, ki se bo na predvečer dogodka prvič odvilo v občinskem amfiteatru v središču Radencev.



Letošnji Maraton treh src spet širi svoje poslanstvo povezovanja in sodelovanja v športnem duhu, saj obuja tradicijo prečkanja državnih meja. "S sodelovanjem in srčnostjo lahko presegamo še tako zakoreninjene meje – tako na zemljevidu, kot v glavah. Veseli nas, da pri organizaciji vse bolj krepimo dialog z lokalno skupnostjo in občinami, kjer potekajo naše proge. To so tri slovenske občine: Radenci, Tišina in Gornja Radgona, ponovno pa so z nami naši severni sosedi iz avstrijske občine Bad Radkersburg. Za vse nas je maraton zelo pomemben in lep dogodek, ki nosi tudi sporočilo o tradiciji, medsebojnem spoštovanju in želji po sodelovanju," je povedal Marko Pintarič, predsednik organizacijskega odbora 42. Maratona treh src.



Povsem novo čezmejno traso so v organizacijskem odboru skrbno načrtovali že pred leti. "Sprva smo spremembo proge planirali že za jubilejni, 40. maraton, a nam je COVID-19 pošteno prekrižal načrte. V pripravo smo se poglobili in se potrudili za optimalno izpeljavo trase, kot tudi celostnega doživetja, ki ga tek lahko ponudi. Po štirih letih je končno napočil trenutek, da novo traso ponudimo v pokušino tekačem. Naj samo namignem, da je ravna in sladka kot palačinka," je še dodal Marko Pintarič.



Tečem, da pomagam – dobrodelni tek Gorazda Giderja

Dobrodelni tek je še ena od novosti letošnjega Maratona treh src, ki gradi na prijateljstvu in sodelovanju med ljudmi iz Slovenije in Avstrije. Za pobudo namreč stojijo Lions klubi Pomurja ter Lions klub Bad Radkersburg – Mureck, ki so se pri snovanju dobrodelne akcije naslonili na karizmatično lokalno osebnost, tesno povezano s športom: Gorazda Giderja. "Veseli nas, da smo lahko del takšnega velikega dogodka in da se tudi na tak način lahko poklonimo in zahvalimo našemu spoštovanemu, prezgodaj preminulemu članu Gorazdu Giderju," je povedala Mira Borko Prelog, conska predsednica pomurskih Lions klubov.



Dobrodelni tek bo maratonsko dogajanje zaokrožil s štartom ob 16. uri. Za udeležbo v posebnem, častnem teku na 250 ali 1000 metrov, lahko tekači oddajo dobrodelni prispevek ob spletni prijavi in na stojnici Lions kluba, po zmožnostih pa lahko prispevajo tudi udeleženci ostalih disciplin in navijači. Zbrana sredstva bodo namenjena Društvu slepih in slabovidnih Pomurje ter spodbujanju športnega udejstvovanju otrok iz ranljivih družin v občini Radenci.



Trajnost je tek na dolge proge

Maraton treh src bo tudi letos potekal s trajnostno noto, ki jo izkazujejo kot edina slovenska tako velika športna prireditev z ZERO-WASTE certifikatom. V duhu zelenega delovanja in z željo, da po teku ostane čim manj odtisov v naravi, so v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci poskrbeli tudi za prijetno osvežitev gostinske ponudbe – posebne pralne kozarce, ki namesto enkratne uporabe obiskovalce spremljajo skozi ves dan.



"Veseli smo sodelovanja s športnimi dogodki, kot je Maraton treh src, kjer je zavedanje, da se na takšnih dogodkih ustvarja veliko odpadkov. Skupaj z nami stopajo po poti zero waste že tretje leto. Med dosedanje uspehe skupnega dela lahko štejemo presežen cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov, kar je osnova za nadaljnje delovanje. Letos se bomo tako še bolj posvetili preprečevanju nastajanja odpadkov," je povedal Jaka Kranjc, strokovni vodja Ekologi brez meja.



Državno prvenstvo letos na 21 kilometrov

Najvišjo raven organizacije Maratona treh src so pohvalili tudi v Atletski zvezi Slovenije, ki v tesnem sodelovanju z organizatorji v Radencih že tradicionalno organizira državno prvenstvo. "Veseli me tudi, da že vsa ta leta ohranjamo sodelovanje in vsako leto v Radencih izpeljemo tudi državno prvenstvo, kar Atletski zvezi Slovenije in tekačem pomeni veliko, saj se za državne naslove merijo na eni najbolje organiziranih prireditev pri nas. Tekači se iz vaših koncev vračajo zadovoljni in verjamem, da bo tudi letos tako," je povedal Nejc Jeraša, direktor Atletske zveze Slovenije.



V sklopu Maratona treh src bo letos potekalo Prvenstvo Slovenije v polmaratonu in tako bo tudi v prihodnje. "V preteklosti je bila praksa, da smo na Maratonu treh src in Ljubljanskem maratonu vsako leto izmenično menjavali Prvenstvo Slovenije v polmaratonu in Prvenstvo Slovenije v maratonu. Za spremembo smo se odločili zaradi novega načina uvrščanja naših najboljših atletov in atletinj na največja mednarodna tekmovanja, kjer vse bolj pomembno vlogo pri kvalificiranju igrajo svetovne lestvice oz. rankingi," je pojasnil Nejc Jeraša.



Koncertno dogajanje v občinskem amfiteatru in bogat spremljevalni program

Dan pred maratonom bo Radence zajelo pestro dogajanje. Koncertno dogajanje v petek, 17. maja, se bo letos prvič odvilo v organizaciji v Občine Radenci, in sicer v amfiteatru v radenskem parku. Za vrhunec vzdušja na petkov večer bo poskrbel legendarni vokalist in glasbenik Željko Bebek, še pred tem pa bodo udeležence po nekajletnem premoru ponovno razvajali s "testeninko", ki bo tekače okrepila pred športnim podvigom. Pestro bo tudi ob zaključku maratona, saj se v soboto, 18. maja, na glavnem odru maratona, obeta rokovski koncert skupine LET 3. Za še bolj prijetno sproščanje pa bodo poskrbeli tudi v Zdravilišču Radenci, kjer udeležencem podarjajo 40 % popust za kopanje v termalni oazi med 18. in 31. majem.



Prijave do 10. aprila še ugodnejše

Ljubitelji kakovostnega rekreativnega teka se na maraton lahko prijavijo prek spleta, prijave pa so do 10. aprila 2024 tudi cenejše. Poleg individualnih prijav so mogoče tudi skupinske in družinske prijave, ki še dodatno promovirajo vrednote maratona – sodelovanje, vključevanje in povezovanje. Da se 42. Maraton treh src vrača v stare "predkoronske" tirnice, priča podatek, da je do današnjega dne vplačanih za 35% več štartnih kot v minulem obdobju lani.



Povabljeni tekači

Tudi letos se bodo teka udeležili povabljeni tekači: maratonca Ndiwa Chepkurui SAKONG (2:18) in Sheila CHEBET (2:40), ter tekači polmaratona Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO (62:19), Albert Tkipkorir TONUI (62:57), Kennedy Kipkemoi RONO (62:50), Madžarka Katalin GARAMI (76:40), Valentine JEBET (73:09) in Philice Cheboriot KIPKERIO (73:45).





Aktualne informacije o Maratonu treh src so dostopne na: www.maraton-radenci.si.





Članki iz rubrike