Mobilna verzija
STA
STA

Olimpijski prvakinji Rollinsovi enoletna dopinška prepoved

Američanka Brianna Rollins, olimpijska prvakinja na 100 metrov z ovirami iz Rio de Janeira, si je prislužila enoletno prepoved tekmovanj zaradi kršitve protidopinških pravil, ker v obdobju enega leta trikrat ni sporočila lokacije, kjer se bo nahajala, je v sporočila Ameriška protidopinška agencija (Usada).

Zaradi kazni bodo atletinji črtali vse dosežke za nazaj od 21. septembra lani, poleg tega pa bo prisiljena izpustiti preostanek sezone in letošnje svetovno prvenstvo avgusta v Londonu. Kazen ne bo vplivala na olimpijski dosežek 25-letnice, pri kateri so kot olajševalno okoliščino upoštevali njeno zgledno sodelovanje s protidopinškimi preiskovalci, nekaznovanost, dosedanji "čist" dopinški karton ter dejstvo, da se ni namerno izmikala kontrolam.

Ameriška protidopinška agencija je priznala, da je bila vsaj v enem primeru posledica ne-sporočanja povezana z zmešnjavo povezano z računalniškim programom, ki ga športniki uporabljajo za sporočanje svoje lokacije, do drugih dveh kršitev pa je prišlo po zmagoslavju v Riu. V enem primeru je Rollinsova odpotovala v domačo zvezno državo Florido, kamor so jo povabili, da bi jo počastili kot olimpijsko šampionko, v drugem pa se je udeležila sprejema pri ameriškem predsedniku Baracku Obami. "Gre za posebne priložnosti, ki so jo morda upravičeno odvrnile od njenih vsakodnevnih, sicer zelo pomembnih, obveznosti," je ob tem navedla protidopinška agencija.

Značke: atletika , doping