IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 17.09.2023 19:07:13

V Maggiori Prado že svetovni prvak, Gajser peti

Švicar Jeremy Seewer je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motokrosu v italijanski Maggiori. V elitnem razredu MXGP je slovenski dirkač Tim Gajser končal na petem mestu, potem ko je bil deveti v drugi in drugi v drugi vožnji. Španec Jorge Prado pa je že z zmago v prvi vožnji potrdil naslov prvaka za sezono 2023.

Motokrosisti v svetovnem prvenstvu so danes odpeljali predzadnjo dirko sezone. Gajser je v kvalifikacijah zasedel četrto mesto. Danes je slabo začel in po padcu po startu prve vožnje zdrsnil povsem v ozadje, tako da se je moral prebijati naprej. Do konca mu je uspelo priti med deseterico, končal je na devetem mestu.

V ospredju pa je Prado, ki je v Maggioro prinesel 68 točk naskoka, že postal prvak za aktualno sezono. Njegov edini tekmec, ki bi ga še lahko ogrozil, Francoz Romain Febvre, je namreč trikrat padel in potem tudi odstopil. Prado je imel tako tri vožnje pred koncem sezone neulovljivih 93 točk naskoka.

Tako v drugi vožnji Špancu ni bilo treba tvegati preveč, po več napakah je tudi izgubil mesto med najboljšimi in bil na koncu šesti. V boju za zmago v vožnji pa sta bila osmoljenca iz prve, Febvre in Gajser, ki sta uprizorila dobro borbo, na koncu pa je vendarle zmagal izkušeni Francoz.

A v seštevku obeh voženj je slavil tisti, ki ni bil povem pri vrhu. Seewer je po drugem mestu v prvi vožnji drugo končal na četrtem, kar je bilo dovolj za skupno zmago. Na koncu je imel 40 točk, toliko kot Prado, a je odločala boljša druga vožnja. Tretji je rojak svežega prvaka Ruben Fernandez, Gajser je za peto mesto dobil 34 točk.



Skupno je Prado pri 890 točkah, Febvre jih ima 807. Gajser, ki je po poškodbi začel nastopati šele sredi julija, pa je že na 13. mestu SP z 240 točkami.

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts pred Nemcem Simonom Längenfelderjem in Italijanom Andreo Adamom. Slednji si je, podobno kot Prado v MXGP, že zagotovil naslov prvaka. Ima namreč 779 točk, Geerts pa 706, kar pomeni, da ga Belgijec ob 60 točkah, ki so še na voljo do konca, ne more več ujeti.

Danes je bil slovenski stalni predstavnik tega razreda Jan Pancar 18., potem ko je bil 11. v prvi vožnji in predčasno končal drugo. Brez točk pa je danes ostal mladi Jaka Peklaj na skupno 33. mestu.

Sezona SP se bo končala naslednji teden v britanskem Matterley Basinu, v začetku oktobra pa bo v francoskem Erneeju še ekipno SP.

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike