IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 15.09.2023 22:42:48

Bo Zmarzlik že potrdil naslov prvaka?

Bartosz Zmarzlik, med proslavljanjem zadnje zmage v Cardiffu, si želi nove zmage in s tem naslova.
Profimedia
Poljak Bartek Zmarzlik lahko danes potrdi novi naslov svetovnega prvaka. Napadal bo tudi 23. GP zmago, s katero bi se izenačil z Jasonom Crumpom. Anže Grmek je medtem zaključil svojo doslej najuspešnejšo sezono.

V soboto zvečer bo na Danskem v legendarnem Vojensu, od koder izhaja "profesor" Hans Nielsen, najuspešnejši Danec v spidveju, predzadnja dirka za SP. Aktualni prvak Bartosz Zmarzlik ima izredno priložnost, da že danes potrdi nov naslov svetovnega prvaka. V primeru zmage Šveda Lindgrena bo Poljak potreboval le tretje mesto in naslov bo tudi teoretično njegov. Vsekakor je bil Bartek letos za razred boljši od konkurence in se le enkrat ni uvrstil v finale, sicer pa ima že kar štiri zmage. Nocoj bo napadel novo zmago, triindvajseto v karieri, s katero bi se izenačil z legendarnim Jasonom Crumpom iz Avstralije na prvem mestu večne lestvice. Bo pa velika borba za preostali dve medalji. Trenutno najboljše kaže Švedu Lindgrenu in Slovaku Vaculiku, toda medalji se ne želita odreči niti Avstralca Holder in Doyle. Zanimiv pa bo tudi boj za obstanek v društvu najboljših, ki si ga zagotovi le najboljša šesterica. Blizu je trenutno Anglež Lambert, medtem ko Danec Madsen zaostaja že 11 točk za šestim mestom. Danec ima priložnost skozi evropsko prvenstvo, kjer pa je naslovu bližje njegov mlajši kolega Michelsen. Tam imajo zadnjo dirko prihodnji petek v Pardubicah na Češkem, prvak pa si zagotovi serijo GP v naslednji sezoni.



Pred letom dni je v Vojensu zmagal Bartosz Zmarzlik in je tako tudi tokrat veliki favorit. Toda na Danskem se zelo dobro vozijo tudi Skandinavci, pa tudi Angležem in Avstralcem je ta steza zelo po godu. Zato se nam obeta lepa in tudi zelo izenačena dirka.


Vrstni red po osmih od desetih dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 138, 2. F. Lindgren (Šve) 114, 3. M. Vaculik (Svk) 105, 4. J. Holder (Avs) 97, 5. J. Doyle (Avs) 87, 6. D. Bewley (VB) 86, 7. R. Lambert (VB) 83, 8. L. Madsen (Dan) 75, 9. M. Fricke (Avs) 65, 10. T. Woffinden (VB) 64, 11. P. Dudek (Pol) 58, 12. M. Janowski (Pol) 43, 13. M. Michelsen 42, 14. A. Thomsen (Dan) 36, 15. K. Nilsson (Šve) 36, 16. A. Lebedevs (Lat) 21


Že tretjič letos pa so stezo za GP dirko prvi preizkusili mladinci, ki so imeli na sporedu zadnjo, tretjo finalno dirko svojega SP. Med najboljšimi mladinci je nastopil tudi mladi Ljubljančan Anže Grmek. Ta je odlično odpeljal svojo prvo vožnjo, ko je v cilj prišel kot drugi, takoj za odličnim Švedom Henrikssonom. Za seboj pa je pustil domačina Hjerrilda in Ukrajinca Parnickega. Omenjeni Šved je bil na koncu z 11 točkami najboljši po rednem delu. Kasneje je Anže osvojil še dvakrat po eno točko in bil dvakrat zadnji. S skupno štirimi točkami je bil na koncu petnajsti. Za Grmeka je tako sezona končana in je z njo lahko zelo zadovoljen. Na koncu je osvojil skupno petnajsto mesto, kar je odlično, glede na to, da je bil med mlajšimi nastopajočimi.



V zaključnih bojih je aktualni prvak Poljak Ciernak v prvem polfinalu storil napako, zadel vrvico in bil diskvalificiran. To je odprlo priložnost za osvojitev naslova Avstralcu Rewu in Poljaku Kowalskemu, seveda, če bi na koncu zmagala. Toda Avstralec je priložnost zapravil v prvem polfinalu, ko je bil le tretji. Tudi Kowalski je v drugem polfinalu zapravil priložnost, saj ga je v tretjem krogu prehitel Latvijec Gusts in za njim še njegov sonarodnjak Ratajczak. Naslov je tako ponovno pripadel Poljaku Mateuszu Ciernaku, ki je spomladi vozil tudi v Krškem. V finalu je nato zmagal Poljak Damian Ratajczak, ki je s tem postal drugi mladinec sveta, bron pa je pripadel Kowalskemu. Tako so Poljaki med mladinci pokorili svet.



Izidi dirke
1. D. Ratajczak (Pol), 2. C. Henriksson (Šve), 3. W. Drejer (Dan), 4. F. Gusts (Lat)

SP mladinci, skupno
1. M. Ciernak 48, 2. D. Ratajczak 45, 3. B. Kowalski 42, 4. K. Rew 41,…15. A. Grmek 7
Galerija

Članki iz rubrike