podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 31.10.2022 06:44:56

Verstappen v Mehiki do rekordne 14. zmage v sezoni

Profimedia
Svetovni prvak formule 1, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v Mehiki. Drugi je bil v Ciudad de Mexicu Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa domačin Sergio Perez (Red Bull).

Za Verstappna, ki je začel z najboljšega startnega položaja, je bila nedeljska zmaga že 34. v karieri in obenem rekordna 14. v sezoni. S tem dosežkom je na seznamu dirkačev z največ zmagami v eni sezoni prehitel Michaela Schumacherja in Sebastiana Vettla, ki sta jih zbrala po 13.

Tekmovanje v formuli 1 je po tekmovalni plati že odločeno. Vozniški naslov si je že v Suzuki zagotovil Verstappen, konstruktorskega, prvega po osemletni prevladi Mercedesa, pa Red Bull na prejšnji dirki v ZDA.

V Mehiki je šlo tako predvsem za priložnost 14. zmage v sezoni za Verstappna, prestiž, pa tudi za domačo dirko ljubljenca vročekrvnega mehiškega občinstva Sergia Pereza ter tudi za prve priprave na novo sezono. Prav med dirkaškim koncem tedna je namreč krovna zveza Fia sporočila kazen za letošnje prvake: Red Bull bo moral plačati 6,98 milijona evrov globe in deset odstotkov manjšo količino testiranj v vetrovniku zaradi kršitev pri letošnjem proračunu.

Red Bull je letos porabil približno 2,15 milijona dolarjev več od najvišje dovoljene meje, ki je pri 148,6 milijona dolarjev. Fia je to ocenila kot manjši prekršek, zato ekipi ni odvzela točk.

V uvodu v današnjo dirko je bil Verstappen najhitrejši v sobotnih kvalifikacijah. Poleg njega je iz prve vrste startal George Russell (Mercedes). Tretji je bil njegov rojak in moštveni kolega Lewis Hamilton.


Slednji je bil v ZDA nekaj časa v vodstvu, na koncu pa drugi za Nizozemcem. Na ta način je tudi tam ostal brez zmage, tako da je imel vključno z mehiško dirko le še tri priložnosti za nadaljevanje izjemne serije, ko je še vsakič doslej, odkar nastopa v formuli 1, dosegel vsaj eno zmago na leto. Danes je bil spet najbližje Vertsappnu, a brez realnih možnosti za napad na prvo mesto, tako da ima le še dva poskusa v sezoni 2022.

Danes je najbolje začel Verstappen, Hamilton se je prebil na drugo mesto s tveganim prehitevalnim manevrom proti Russllu, slednji je bil tretji. Oba Ferrarijeva voznika sta bila za Mercedesoma, Perez pa dolgo časa šesti.

Po postankih pri mehanikih pa se vrstni red ni bistveno spremenil, Nizozemec je bil, ko so vsi opravili menjavo pnevmatik, spet prvi, Hamilton drugi, se je pa na tretje mesto prebil Perez. A razlike so bile prevelike, da bi lahko upal na kaj več, tako da so najboljši trije zadnjo tretjino dirke odvozili povsem rutinsko.

Precej slabše se je dirka končala za Ferrari, saj je bil Carlos Sainz šele peti, Charles Leclerc pa še mesto slabši. Na ta način je slednji spet izgubil drugo mesto v skupnem seštevku, ki si ga je priboril Perez. A boj za naslov podprvaka bo zanimiv do konca, saj je razlika med njima le pet točk.
"Imeli smo dober ritem, morali smo sicer paziti na tekmece v ozadju, je pa šlo vse po načrtih. V Mehiki je vedno lepo dirkati zaradi navijačev. Za mano je izredno leto, tako da mi ta rekord tudi veliko pomeni," je po dirki zmagovalec ocenil nastop in nov rekord.
"Izjemna podpora navijačev. Rad nastopam v Mehiki, imel sem dobro dirko, bil sem blizu, a vendarle morda na koncu ni bila prava izbira gum. Čestitke Maxu za rekord," pa je dejal Hamilton.
Do konca sezone sta še dve dirki, naslednja bo v Braziliji 13. novembra.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike