profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 17.11.2017 22:05:04

Osma od enajstih dirk SP 2018 v speedwayu bo v Krškem (dopolnjeno)

Borut Cvetko
Na stadionu Matije Gubca v Krškem bo 8. septembra prihodnje leto potekala osma od enajstih velikih nagrad svetovnega prvenstva v speedwayu; v prejšnjih dveh sezonah se je SP začelo prav v Krškem, zadnja dirka pa bo tako kot letos v Avstraliji, so danes sporočili iz mednarodne zveze.

V Melbournu se je 28. oktobra končala letošnja sezona SP. Zadnjo dirko je dobil domačin Jason Doyle, ki je tako tudi potrdil skupno lovoriko v sezoni. Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar si je takrat s petim mestom kot sedmi dirkač sezone 2017 zagotovil nastope med elito tudi v sezoni 2018.

Krovna mednarodna zveza FIM oziroma promotor tekmovanja BSI Speedway sta danes razkrila koledar tekmovanj na najvišji ravni v naslednji sezoni. Slovenska dirka, ki v svetu speedwaya velja za eno najboljših in najbolje organiziranih, ostaja v koledarju, se je pa s termina ob začetku sezone, ki ga je imela v zadnjih dveh letih, spet premaknila na nekoč že uveljavljen septembrski termin.

Nova sezona se bo tako začela 12. maja na nacionalnem stadionu v Varšavi; večina prirediteljev je obdržala svoje dirke, v zvezi so še za tri leta podaljšali sodelovanje z danskim Horsensom, novinec je Hallstavik, ki bo prvič gostil švedsko dirko namesto Stockholma.

Na koledarju bo 11 dirk, najdaljšo tradicijo med njimi ima češka preizkušnja, saj bo praški stadion Marketa 26. maja gostil že 22. zaporedno dirko serije Grand Prix. Eden od vsakoletnih vrhuncev je preizkušnja na stadionu Millenium v Cardiffu, ki se je je oprijel vzdevek speedwayskega Monaka, preizkušnja bo tam 21. julija. Sezona se bo predvidoma končala oktobra v Melbournu, a je ta dirka za zdaj edina v koledarju, ki še nima dokončne potrditve.

Žagar si je s sedmim mestom v SP 2017 zagotovil neposredno uvrstitev v naslednjo sezono; v osmerici neposredno uvrščenih so poleg njega še svetovni prvak Doyle, Poljak Patryk Dudek, Britanec Tai Woffinden, Poljaka Maciej Janowski in Bartosz Zmarzlik, Rus Emil Sajfutdinov in Šved Fredrik Lindgren. V kvalifikacijah pa so bili uspešni Poljak Przemyslaw Pawlicki, Rus Artjom Laguta in Britanec Craig Cook.

Seznam 15 dirkačev v SP 2018 (na vsaki dirki ima lokalni prireditelj pravico izbrati še enega udeleženca) pa končujejo vozniki s povabilom, med njimi so tokrat trije nekdanji svetovni prvaki Američan Greg Hancock, Danec Nicki Pedersen in Avstralec Chris Holder, vsi so imeli letos težave s poškodbami, ter še Slovak Martin Vaculik, SP je sicer končal tik za mejo osmerice na devetem mestu. Prva rezerva pa bo Danec Niels-Kristian Iversen.



* Koledar SP v speedwayu 2018:
12. maj: Varšava, VN Poljske
26. maj: Praga, VN Češke
30. junij: Horsens, VN Danske
7. julij: Hallstavik, VN Švedske
21. julij: Cardiff, VN Velike Britanije
11. avgust: Malilla (Švedska), VN Skandinavije
25. avgust: Gorzow, VN Poljske
8. september: Krško, VN Slovenije
22. september: Teterow, VN Nemčije
6. oktober: Torun (Poljska), VN Toruna
* VN Avstralije, Melbourne (datum še ni določen)

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike