Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 27.10.2017 14:02:26

Hamiltonu lahko predčasno slavje preprečita le dva scenarija

V svetovnem prvenstvu formule 1 tri dirke pred koncem ni več vprašanje, kdo bo svetovni prvak za sezono 2017, temveč predvsem, kdaj bo Lewis Hamilton četrtič v karieri postal najboljši na svetu. Prvo priložnost v Teksasu prejšnji konec tedna je Britanec izpustil iz rok, drugo bo imel prihajajoči konec tedna v Mehiki.

Pravzaprav Britanec, letos je izjemno zanesljiv in ima kot najslabšo uvrstitev peto mesto, ni zapravil priložnosti za naslov že v Austinu, ampak je njegov zasledovalec in zdaj še edini preostali teoretični kandidat za skupno zmago Nemec Sebastian Vettel takrat še preprečil zanj dokončni scenarij.

Z drugim mestom je še obdržal nekaj teoretičnih možnosti, toda tako Hamilton kot Vettel se zavedata, da bo ob normalnem poteku dirke v Ciudad de Mexicu v nedeljo zvečer boj končan.

Hamilton namreč za četrti naslov v karieri niti ne potrebuje več zmage ali stopničk; dovolj bo peto mesto, tudi če bo Vettel zmagal. Glede na skupni seštevek v SP po 17 dirkah (Hamilton 331 točk, Vettel 265) bo za prvega voznika Mercedesa namreč dovolj, da njegov nemški tekmec ne dobi 16 točk več. Scenariji za slavje Britanca, četudi ne bi bil pred dirkačem Ferrarija, so tako trije: bodisi vsaj peto mesto, če bo Vettel zmagal, vsaj deveto mesto, če bo Vettel drugi, ali pa Vettlovo tretje mesto ne glede na Hamiltonovo uvrstitev.

Glede na razplete zadnjih dirk pa je verjetnejša druga možnost, da bo Hamilton končal pred Vettlom, s čimer bo seveda tudi že postal prvak četrtič v karieri (po letih 2008, 2014 in 2015).

Pri srebrnih so sicer z izjavami pred zadnjo dirko še nekoliko previdni ali morda vraževerni, saj ne poudarjajo, da so že skoraj dosegli cilj. "To je motošport. Ne moreš osvojiti nečesa, dokler tega ne potrdi tudi matematika," pred mehiško dirko pravi vodja ekipe Toto Wolff.



Hamilton pa je med vrsticami že po zmagi v Austinu, ko je najverjetneje naredil predzadnji korak k skupni zmagi, namignil, kako bi rad preživel nedeljsko popoldne oziroma večer po evropskem času. "Mehičani se znajo veseliti in zabavati. Upam, da bom dobil sombrero in upam, da bom potem zraven na eni od njihovih zabav," je za zdaj še trikratni svetovni prvak razkril zamisli o dodatni nagradi za zmagovalca mehiške dirke, značilnem pokrivalu te države, ter o nadaljevanju dneva po dirki ...

Če - oziroma ko - bo četrtič prvak, bo tudi naredil preskok na večni lestvici tega tekmovanja. Zapustil bo skupino dirkačev, ki je v karieri osvojila po tri naslove prvaka (Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet in Ayrton Senna) ter se pridružil dvema s po štirimi (Alain Prost in Vettel). Pred njim pa bosta potem samo še Michael Schumacher s sedmimi in Juan Manuel Fangio s petimi.

"Lewis bo presegel vse rekorde v formuli 1. Samo vprašanje časa je, ko bomo lahko rekli, da je na poti, da popravi vse dosežke in postane najboljši dirkač vseh časov," je o tem, da Hamilton v Mehiki še ne bo naredil zadnjega koraka v karieri, prepričan Wolff.

Britanec je v sezoni 2017 boljši ne le po točkah, ampak tudi po drugih statističnih kazalcih: ima devet zmag (Vettel štiri), 12 najboljših stratnih položajev (Vettel tri), nobenega odstopa (Nemec dva) in sedem najhitrejših krogov na dirki (Vettel tri).

"Imamo še eno priložnost, predvsem pa želimo zmagati na zadnjih treh dirkah, mislim, da nam lahko uspe. Potem pa bomo videli, kaj bo," pa je pred dirko v Mehiki kljub precej slabemu položaju še optimističen Vettel. Konstruktorski naslov pa je Ferrari že izgubil na dirki v ZDA, ko je Mercedes že potrdil četrto ekipno slavje v nizu.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike