Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 27.10.2017 12:09:27

Doyle v Melbournu blizu naslovu, Žagar pa vsaj osmemu mestu v SP

Borut Cvetko
Konec tedna se bo v Melbournu končala sezona svetovnega prvenstva v speedwayu. Naslovu svetovnega prvaka je zelo blizu domačin Jason Doyle, slovenski adut Matej Žagar pa po stopnjevanju forme v zadnjem delu sezone tudi v Avstraliji ne bi smel imeti težav pri obstanku med najboljšo osmerico, ki bo imela zagotovljene elitne nastope tudi v letu 2018.

Doyle bo, če ne bo kakšne izredne smole ali pa skorajda neverjetnega scenarija, v soboto postal svetovni prvak. Avstralec se bo lahko prve prestižne lovorike v karieri veselil na domačem terenu, na stadionu Etihad V Melbournu, ki so ga za nekaj dni spremenili v speedwaysko središče sveta.

V Melbourne je Doyle namreč po tritedenskem premoru po predzadnji dirki na Poljskem prišel kot vodilni v skupnem seštevku, po 11. od 12 dirk ima 142 točk, njegov najbližji zasledovalec in edini, ki bi teoretično še lahko spremenil končni vrstni red sezone, je Poljak Patryk Dudek. Ta ima 128 točk, kar pomeni, da bi moral za naslov prvaka dobiti 15 točk več od Avstralca oziroma da bi moral Doyle ostati praktično praznih rok.

Po drugi strani bo že osem točk Doyla dovolj, da bo ne glede na uvrstitev in točkovni nabor poljskega tekmeca postal najboljši v sezoni 2017. Avstralci pričakujejo, da bodo dobili šestega svetovnega prvaka in obenem prvega, ki bo slavil na domačih tleh.

"To je kot glavobol, ki ne izgine. Neprestano razmišljam o tem," je Doyle priznal, da ga pritisk pred zadnjo dirko doma vendarle precej muči. "Seveda bi bilo lepo osvojiti naslov že prej. A tudi priložnost, da to naredim doma, je lepa. Nastopam v svoji državi, to je vedno nekaj posebnega," pa je napovedal skorajšnje slavje v Melbournu.

Nekoliko v ozadju pričakovanja razpleta na vrhu bo boj za tretje mesto v SP, kandidati so Britanec Tai Woffinden (115), Poljak Maciej Janowski (113), Rus Emil Sajfutdinov (109) in še en Poljak Bartosz Zmarzlik (108).



V speedwayu oziroma elitni seriji grand prix pa je pomembno tudi osmo mesto. Prva osmerica po končani sezoni se neposredno uvrsti v naslednjo - prav osmo mesto pa ima trenutno v rokah najboljši slovenski dirkač Matej Žagar. Ta je po slabem začetku sezone in precej nihanjih v zadnjih dveh mesecih ujel pravo formo. Odlično je nastopil na zadnjih treh dirkah, bil vselej v finalu, zmagal v Teterowu in Stockholmu ter bil četrti v Torunu. Vse te uvrstitve so mu pomagale do osmega mesta v SP, ima 97 točk, sedem več od Slovaka Martina Vaculika na devetem mestu.

To pomeni, da bi moral Slovak v Melbournu dobiti osem točk več od Žagarja, da bi ga še prehitel. Obenem pa se Slovencu odpira še možnost skoka na sedmo mesto, saj Šved Fredrik Lindgren (107) v Avstraliji zaradi poškodbe ne bo dirkal. Prav tako na startu zadnje dirke ne bo še nekaterih izkušenih dirkačev - svetovnega prvaka Američana Grega Hancocka ter Dancev Nickija Pedersena in Niels-Kristiana Iversena.

Na prizorišču zadnje dirke sezone so danes že opravili žreb startnih mest; navijači bodo najtežje pričakovali 16. vožnjo, v kateri se bosta pomerila oba kandidata za naslov, morda bo takrat Doyle že postal prvak.

Žagar je dobil številko osem in s tem en start z notranjega rdečega mesta ter dva z modrega. Z najverjetnejšim novim svetovnim prvakom Doylom se bo pomeril v 17. vožnji, svoji zadnji v predtekmovanju, s tekmecem v boju za osmo mesto Vaculikom pa v 11. oziroma svoji tretji.

Zadnja dirka sezone se bo soboto v Melbournu začela ob 10. uri po srednjeevropskem času.

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike