ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 07.10.2017 21:31:10

Žagar četrti v Torunu

Borut Cvetko
Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v poljskem Torunu prišel v finale in osvojil četrto mesto. Zmagal je domačin Patryk Dudek, drugi je bil Britanec Tai Woffinden, tretji pa še en Poljak Bartosz Zmarzlik.

Žagar je ob koncu sezone zelo "vroč", saj je dobil zadnji dirki pred Poljsko, v Nemčiji in na Švedskem. Danes je imel pri uvrstitvi v finale precej manj težav kot pred 14 dnevi na Švedskem, z eno zmago in tremi drugimi mesti je imel v rednem delu devet točk in se je gladko uvrstil v polfinale, potem pa je v tem zaostal le za domačinom Patrykom Dudkom.

Za nameček je kot dobro popotnico pred nadaljevanjem SP najboljši slovenski speedwayist pred dnevi slavil še v švedskem prvenstvu z moštvom Smederne. Tako je na Poljsko pripel dobro motiviran, saj je dobre rezultate zadnjih dirk pretvoril tudi v točkovni vzpon in nenadoma se mu je povsem realno odprlo osmo mesto v SP. To je zanj rešilno, saj v tej sezoni ni bil uspešen v kvalifikacijah za SP 2018 - za zanesljiv nastop (zadnja možnost je sicer povabilo prireditelja, ki pa ga je dobil že za to sezono) mora namreč letošnje tekmovanje končati med osmerico.

Z novim uspehom in novimi 11 točkami je Žagar zdaj še bolj trdno na tem osmem mestu. Njegov najresnejši tekmec za to mesto Slovak Martin Vaculik je danes zbral le pet točk, tako da je zdaj Žagar v skupnem seštevku s 97 točkami na osmem mestu, deveti Slovak jih ima 90, pred Žagarjem pa sta s 108 Zmarzlik in 107 Šved Fredrik Lindgren.

Potem ko se je na Švedskem za las in z le sedmimi točkami v predtekmovanju uvrstil naprej, potem pa po dveh diskvalifikacijah prišel do finala in zmagal, na Poljskem ni potreboval pomoči sreče. Za polfinale je z devetimi točkami zanesljivo poskrbel sam, eno vožnjo zanesljivo dobil, še trikrat je bil drugi, le enkrat je ostal praznih rok.

Tudi polfinale ni predstavljal večjih težav, za seboj je pustil tudi vodilnega v SP Avstralca Jasona Doyla, ki pa je vseeno zelo blizu naslovu prvaka. V finalu sta bila njegova tekmeca še Zmarzlik in Woffinden.

Prvi finalni start je bil prekinjen prav zaradi Žagarja, ki je prehitro začel, a na njegovo srečo ni bilo dotika startne vrvice. Tako je dobil le opozorilo, v ponovljenem startu je nato skušal iztržiti kar največ, toda več od dveh ali treh poskusov napada na tretje mesto tokrat ni mogel doseči. Po dveh zmagah se je tako moral zadovoljiti z mestom tik pod stopničkami, a lahko Torun zapušča zadovoljen, saj je v skupnem seštevku naredil velik korak naprej.

Na vrhu SP še ni odločeno, a je naslovu z današnjimi desetimi točkami zelo blizu Doyle s 142 točkami, Dudek je drugi s 128.

Do konca sezone je le še ena dirka, finale bo 28. oktobra v Melbournu.

* Izidi: 1. Patryk Dudek (Pol) 18, 2. Tai Woffinden (VBr), 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14, 4. matej Žagar (Slo) 11, 5. Vaclav Milik (Češ) 11, 6. Piotr Pawlicki (Pol) 10, 7. Jason Doyle (Avs) 10, 8. Pawel Przedpelski (Pol) 10 ...
* SP skupno: 1. Jason Doyle (Avs) 142, 2. Patryk Dudek (Pol) 128, 3. Tai Woffinden (VBr) 115, 4. Maciej Janowski (Pol) 113, 5. Emil Sajfutdinov (Rus) 109, 6. Bartosz Zmarzlik (Pol) 108, 7. Fredrik Lindgren (Šve) 107, 8. Matej Žagar (Slo) 97

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike