Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 24.03.2023 06:49:06

Jasno sporočilo Oblaka Vipotniku: Kako naj nas časti? Jaz bi bil najbolj zadovoljen, da ...

Kapetan slovenske izbrane vrste le redko stopi pred predstavnike sedme sile. Praviloma takrat, ko je treba reči bobu bob in pozvati k spremembam. Da se je v Kazahstanu spisalo uvodno poglavje neke nove (potencialno zelo velike) zgodbe, tako potrjuje tudi odločitev, da Jan Oblak spregovori z novinarji, ki so reprezentanco spremljali v Astani. Tokrat si ne želi sprememb. Želi si, da bi trajalo čim dlje.

"Najprej je nujno povedati, da gre za prvo tekmo kvalifikacij in da na podlagi te zmage ne moremo ustvarjati velike evforije. Res je, da sem v preteklosti pred medije praviloma stopil, ko nam ni šlo vse po načrtih, danes pa smo zmagali, a tudi s tem nismo naredili še ničesar. Vedno je pomembna naslednja tekma, tukaj se ne smemo ustaviti, iz tekme v tekmo moramo napredovati in zmagovati, če želimo razmišljati o končnem cilju. Ta je še zelo daleč in treba bo iti korak za korakom. Začetek je vsekakor pozitiven in tako bo treba nadaljevati. Verjamem, da bomo naredili dovolj, da nas bo takšen pristop pripeljal tja, kamor si vsi skupaj želimo iti," se je ob pripombi, da se je s slovenskimi novinarji v zadnjih letih pogovarjal v precej drugačnih okoliščinah, ob precej bolj klavrnem vzdušju, razgovoril 30-letni Škofjeločan.

Jasno je bilo, da na nepredvidljivi umetni masi v Astana Areni ne bo povsem brez dela. Ker je bil podlagi primerno nepredvidljiv tudi nasprotnik. Jan Oblak svoje mreže tokrat ni zaklenil, je pa s sijajnim posredovanjem tri točke reševal takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Ampak vratar Oblakovega kova tudi v takšnih trenutkih ostaja miren. Jasno; zgolj in samo, če zaupa, da bodo svoje delo opravili tudi njegovi soigralci.

So se zaradi prevelike želje pred uvodnim preizkusom kvalifikacij, od katerih vsi pričakujemo (in pričakujejo) ogromno, zatresle noge? "Morda na začetku tekme, a sem sam tudi po prejetem zadetku verjel v to, da lahko rezultat obrnemo, če bomo ostali mirni do konca. V preteklosti se nam je velikokrat dogajalo, da smo v takšnih situacijah ravnali brezglavo, zdaj je bilo to drugače. Na srečo nam je uspelo kmalu po začetku drugega polčasa zadeti, tudi pri izenačenem izidu, ko se je tekma bližala koncu, sem verjel, da bomo prišli do preobrata, zato v nobenem trenutku nisem čutil zares velike nervoze," je mirno odgovoril slovenski kapetan.



Čuvaj mreže madridskega Atletica ni zanikal, da je Slovenija v prvem polčasu trpela. Kazahstanci so povedli iz svoje prve prave akcije, ko je počila desna stran gostujoče obrambe; preveč sam se je v kazenskem prostoru znašel Maksim Samorodov. Med pokrivanjem ga je izgubil rezervist David Brekalo, ki je v igro vstopil že v peti minuti po poškodbi Mihe Blažiča. "V ekipi so pomembni vsi igralci, ne le tisti na igrišču, tudi tisti na klopi in tisti, ki tu ali tam ostanejo zunaj kadra. Vsi so navajeni in pripravljeni na to, kar jih čaka. Zato zanj nisem imel nobenega posebnega sporočila, ker je dobro vedel, kakšne so njegove naloge, kaj mora narediti in zakaj je na terenu. Na koncu je dosegel tudi zadetek, za kar mu lahko samo čestitam," je o predstavi Brekala povedal kapetan.

Razmišljati samo še o nedelji
Kot kapetan najbrž tudi najbolje ve, kakšen je protokol za debitanta, ki ob svojem prvem nastopu v članski izbrani vrsti doseže odločilni zadetek. S čim lahko Žan Vipotnik 'časti' soigralce? "Jaz bi bil najbolj zadovoljen, da nas časti še s kakšnim golom na naslednjih tekmah. Naj nadaljuje tako, kot je začel. Ni lahko debitirati in ob tem še zadeti iz svojega prvega strela. Verjamem, da je pred njim še zelo lepa prihodnost in naj bo nagrada za ta njegov začetek še več doseženih zadetkov," je sijajni debi devet let mlajšega rojaka pohvalil Jan Oblak.

Značke: oblak, vipotnik

Članki iz rubrike