gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 05.12.2022 18:51:52

Kakšna drama v Katarju! Japonci držali Hrvate v šahu, potem pa izvedli 'harakiri'

Reuters
Obračun osmine finala med Japonsko in Hrvaško je bil prvi, ki je ponudil nadvse izenačen boj. Redni del se je končal brez zmagovalca (1:1), podaljšek ni dal odločitve, po streljanju enajstmetrovk pa so se veselili Hrvati.

Hrvaška - Japonska 4:2 (0:1, 1:1, 1:1)
* Al Džanoub, gledalcev 42.523, sodniki: Elfath, Parker in Atkins (vsi ZDA).

* Strelca: 1:0 Maeda (43.), 1:1 Perišić (55.).
* Japonska: Gonda, Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi, Ito, Endo, Morita (od 106. Tanaka), Nagatomo (od 64. Mitoma), Doan (od 87. Minamino), Maeda (od 64. Asano), Kamada (od 75. Sakai).
* Hrvaška: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić, Brozović, Modrić (od 99. Majer), Kovačić (od 99. Vlašić), Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić).
* Rumena kartona: Kovačić, Barišić.
* Rdeči karton: /.

livakovic
Profimedia


Japonci so na tem prvenstvu na kolena spravili že Nemce in Špance, zato so v izločilne boje vstopili z zvrhano mero optimizma. Hrvati so na drugi strani ohranjali globoko prepričanje, da so kvalitetnejši. A južni sosedi tega dejstva niso uspeli potrditi na zelenici. Japonska je bila na trenutke celo boljša reprezentanca in z zadetkom člana škotskega Celtica Daizena Maede v sodnikovem podaljšku prvega polčasa tudi povedla. Hrvati so hladen tuš kar dobro prenesli in odločno krenili v drugi del. Do izenačenja so prišli razmeroma hitro, v 55. minuti je zadel Ivan Perišić. Sledil je prvi podaljšek v Katarju, po njem pa še prva odločitev po enajstmetrovkah. Nesporen junak teh je bil hrvaški vratar Domnik Livaković, ki je obranil tri japonske strele z bele pike.

Japonska je v prvem polčasu uporabila recept s tekem proti Nemčiji in Španiji, na katerih je bila podrejena v posesti žoge, a učinkovita in obe zmagala. Tudi tokrat so imeli Hrvati, ki so pogrešali bolnega Borno Soso, približno 60 odstotkov žogo v posesti, še najbolj nevarni pa so bili v osmi minuti, ko je Shuichi Gonda obranil strel Perišića iz bližine.

Na drugi strani pa so Japonci večkrat opozorili nase, že v tretji minuti je Shogo Taniguchi žogo z glavo poslal le malo mimo vrat, v 41. minuti je Daichi Kamada iz ugodnega položaja iz bližine zgrešil, v 43. minuti pa so samuraji povedli, potem ko je od blizu Livakovića premagal Daizen Maeda.

hrvaska japonska
Profimedia


Tudi začetek drugega polčasa je bil živahen, tudi z nekaj streli Japoncev, v 55. minuti pa so Hrvati izenačili, ko je po podaji Dejana Lovrena z desne strani z glavo z 12 metrov zadel Perišić, kar je bil njegov 33. gol v hrvaškem dresu, več (45) jih ima le Davor Šuker, oba pa po šest na mundialih. Z desetim golom na velikih tekmovanjih (EP, SP) pa je zdaj prvi med Hrvati.

Malce pozneje je Wataru Endo s strelom od daleč zaposlil Livakovića, sicer pa sta v teh trenutkih obe ekipi napadali in prihajali do strelov, v 63. minuti je Gonda obranil nevaren poskus Luke Modrića od daleč, Ante Budimir pa je v 67. minuti zgrešil z glavo. Deset minut zatem je malo manjkalo do novega Perišićevega zadetka po močnem strelu od daleč, to pa je bila zadnja nevarnost v rednem delu.

V 105. minuti so dotlej spet terensko podrejeni Japonci izpeljali protinapad, ki ga je končal Kaoru Mitoma, Livaković pa je bil na mestu, že v 121. minuti pa je neoviran Lovro Majer zgrešil z roba kazenskega prostora.

Loterija je srečo prinesla Hrvatom, njihovi tekmeci pa so s skromnimi streli v nekaj minutah porušili vse, kar so gradili 120 minut. Bržčas prvi zvezdnik Japoncev Takumi Minamimo je slabo izvedel že prvi strel iz enajstih metrov in Dominik Livaković je bil prvič na pravem mestu. To je ponovil tudi ob strelih Kaoruja Mitome in Maje Jošide. Na drugi strani je vratnico sicer zatresel Marko Livaja, a so v polno merili Nikola Vlašić, Barcelo Brozović in Mario Pašalić. Od Japoncev je pot do mreže našel le Takuma Asano.

japonska
Profimedia


Hrvaška se je torej srečno uvrstila v četrtfinale in tako nadaljuje pot, po kateri je krenila že v izločilnih bojih pred štirimi leti. Takrat je dvakrat napredovala po enajstmetrovkah (z Dansko in Rusijo) ter enkrat po podaljšku (z Anglijo). Hrvati so se sicer tretjič prebili med osmerico najboljših na mundialih, medtem ko so Japonci še brez tovrstnega dosežka.

Hrvati, ki branijo drugo mesto s prejšnjega SP, bodo v petkovem četrtfinalu igrali proti boljšemu iz dvoboja Brazilija - Južna Koreja. Ta se bo v Dohi začel ob 20. uri.

V torek bosta še zadnji tekmi osmine finala, ob 16. uri bosta v Al Rajanu igrala Maroko in Španija, ob 20. uri pa v Lusailu Portugalska in Švica.

Znana pa sta tudi že dva para četrtfinala, to sta Nizozemska - Argentina in Francija - Anglija.

Značke: hrvaška, katar, japonska

Članki iz rubrike