benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

nu
nu
7 29.11.2022 10:54:18

Razkrita identiteta pogumnega navijača, ki je v Katarju pritekel na igrišče (foto + video)

Profimedia
Tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju se je našel dovolj drzen navijač oziroma aktivist, ki je kljub pregovorno strogim zakonom prekinil srečanje in svetovni javnosti predal sporočilo.

Fant je na modri majici s Supermanom na prsih nosil napis 'Save Ukraine' (rešite Ukrajino), z besedami na hrbtni strani je izrazil spoštovanje za iranske ženske ('Respect for Iranian women'), v rokah pa je držal mavrično zastavo v podporo skupnosti LGBTIQ – za enakost vseh ljudi.

Aktivist je prekinil včerajšnjo večerno tekmo med Portugalsko in Urugvajem, zgodilo se je na začetku drugega polčasa. Ni trajalo dolgo, a dovolj, da je šlo sporočilo v svet. Naposled so varnostniki fanta podrli na tla in ga odpeljali iz igrišča. Kam? Kdo ve. Številni komentarji na družbenih omrežjih mu ne napovedujejo nič dobrega, češ to je bila njegova zadnja fotografija, njegovo zadnje dejanje.

Ali bodo Katarci naredili izjemo, se omehčali in ob vse bolj množičnem pozivu svetovne javnosti fantu prizanesli, je vprašanje. Tako kot bi bilo zanimivo vedeti, o kakšnih mogočih posledicah v arabski državi je razmišljal aktivist.

Mario Ferri 7
Profimedia


Kdo je v resnici aktivist, ki je prekinil tekmo v Katarju?
Ime mu je Mario Ferri, pravijo mu 'Il Falco' oziroma sokol. Gre za profesionalnega italijanskega nogometaša, ki je bil nazadnje član indijskega drugoligaša United Sports Club. Ko je bila indijska liga spomladi zaradi pandemije koronavirusa prekinjena, se je vrnil v domačo Pescaro.

Ferri ni prvič vdrl na igrišče med nogometno tekmo. Pravzaprav ima kar zajetno zgodovino tovrstnih akcij. Leta 2009 je, denimo, prekinil tekmo med Italijo in Nizozozemsko in zahteval vpoklic Antonia Cassana v italijansko reprezentanco za svetovno prvenstvo leto pozneje v Južni Afriki. V nasprotju s Cassanom, ki ga ni bilo na igralskem seznamu, je aktivist potoval na črno celino in nase opozoril s sporočilom italijanskemu selektorju Marcellu Lippiju: "I told you so!" (Rekel sem ti!)

Pozneje je postal bolj humanitaren, njegova sporočila so bila tudi politična. Recimo 'Free Sakineh' (osvobodite Sakineh), s čimer se je postavil za Iranko Sakineh Mohammadi Ashtiani, ki ji je grozila smrtna kazen s kamenjanjem. Na koncu so dekle po devetih letih v zaporu izpustili na prostost. Na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji je Ferri prekinil srečanje med Belgijo in ZDA ter sporočal 'Save Favelas Childres' (Rešite otroke iz favel).

Mario Ferri 1
Profimedia


V zadnjem obdobju se je osredotočil na pomoč Ukrajini. Kmalu po začetku vojne je potoval na jugovzhod Poljske, kjer je pomagal ukrajinskim beguncem prečkati mejo. Domnevno naj bi najel avtomobil in pred vojnimi grozotami rešil vsaj 60 Ukrajincev.

Po včerajšnji tekmi so ga Portugalci javno podprli. Vezist in član angleškega Wolverhamtona Ruben Neves je celo pozval uradne osebe organizacijskega odbora in katarsko državo, naj z njim ne bodo preveč strogi in ostri. "Vsi mi smo z njim in se strinjamo z njegovimi sporočili. Upamo, da se z njim ne bo nič zgodilo, saj razumemo, kaj je želel sporočiti svetu. Mislim, da bi moral ves svet to razumeti."

Njegov soigralec Bruno Fernandes je priznal, da niti ni dobro videl, kakšno sporočilo je širil fant. Potem je še dodal, da spoštuje človeške pravice, so pa to politične zadeve, za spremembo katerih žal ljudje nimamo dovolj moči. "Žal v resnici ne moremo kaj dosti spremeniti."

Članki iz rubrike