GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
8 03.12.2021 08:36:09

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni več nobenih dvomov, Kek se je odločil TAKOLE!

Martin Metelko
Nogometna zveza Slovenije (NZS) je podaljšala pogodbo s selektorjem Matjažem Kekom. Reprezentanco bo vodil v naslednjem ciklu lige narodov in kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2024 v skladu z dogovorom in usmeritvami, ki so bile skupno zastavljene že tedaj, ko se je Kek vrnil na selektorsko klop članske reprezentance, so sporočili iz NZS.

Kek je na selektorsko klop znova sedel novembra leta 2018, ko je podpisal pogodbo do konca kvalifikacij za SP v Katarju. Pred tem je slovensko nogometno reprezentanco vodil med letoma 2007 in 2011.

"S selektorjem Kekom smo s podpisom pogodbe samo formalizirali v preteklosti že dogovorjeno in sicer, da Kek ostaja selektor do konca kvalifikacij za EP 2024," je po podpisu pogodbe povedal predsednik NZS Radenko Mijatović.

Slovenija bo imena nasprotnikov v ligi B lige narodov izvedela 16. decembra na žrebu tekmovanja, ki bo opravljeno na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu. Skupinski del tekmovanja bo odigran v mednarodnih terminih junija in septembra prihodnje leto.

Med možnimi nasprotniki slovenske reprezentance so Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina, Islandija, Finska, Norveška, Škotska, Rusija, Izrael, Romunija, Srbija in Irska. Kek pa bo vodil tudi reprezentanco v kvalifikacijah za EP, zaključni turnir pa bo v Nemčiji med 14. junijem in 14. julijem 2024.

Šestdesetletni Kek je drugo pogodbo z NZS za selektorsko mesto podpisal 27. novembra 2018. Mariborčan je tedaj drugič v karieri prišel na čelo članske izbrane vrste, potem ko je z njo že preživel uspešno obdobje med letoma 2007 in 2011, ko je Slovenijo popeljal na zadnje veliko tekmovanje, mundial leta 2010.

Takrat se je Slovenija v kvalifikacijah merila s Slovaško, Češko, Severno Irsko, Poljsko in San Marinom. Za dve točki je zaostala le za zmagovalko skupine 3 Slovaško in se prebila v dodatne kvalifikacije. Tam pa je po legendarnem boju z Rusi napredovala zaradi gola v gosteh, ki ga je dosegel Nejc Pečnik v izdihljajih prve tekme. Na povratnem obračunu je za veselje slovenske nogometne javnosti in pot v Južnoafriško republiko poskrbel Zlatko Dedić.

Na zaključnem turnirju na jugi afriške celine so Slovenci v skupini C na prvi tekmi z 1:0 premagali Alžirijo in dosegli zgodovinsko prvo slovensko zmago na mundialih. Po remiju z ZDA so bili zelo blizu celo napredovanju v izločilni del prvenstva, a je ameriški zvezdnik Landon Donovan z golom v sodniškem dodatku zadnje tekme ZDA z Alžirijo poskrbel za razočaranje v slovenskem taboru.



Prav v času njegovega prvega selektorskega mandata je Slovenija prišla do svojega najvišjega mesta na lestvici Mednarodne nogometne zveze doslej, jeseni 2010 je bila 15. Zdaj je na 65. mestu, saj drugi Kekov mandat doslej ni bil tako uspešen kot prvi.

Keka je kot zadnji Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje, to je bilo prav SP 2010, že septembra letos pa je bilo jasno, da je druge zaporedne kvalifikacije končal brez izpolnjenega cilja. Slovenija se ni uvrstila na letošnji zaključni turnir EP, nato pa tudi ne na SP 2022. To so bile tudi šeste zaporedne kvalifikacije za veliko tekmovanje, ki so se končale brez želenega razpleta.

Pred drugim prevzemom selektorskega mesta je Kek pet let in pol vodil Reko in ekipo iz Kvarnerja popeljal tudi do naslova hrvaškega prvaka. Zato se je ponovno znašel v vlogi glavnega kandidata za naslednika Tomaža Kavčiča. Tokrat se je pred podaljšanjem pogodbe z NZS znašel tudi v vlogi možnega trenerja Dinama iz Zagreba, kar po nikoli ni bilo uradno potrjeno.

Keku je bil nogomet praktično položen že v zibelko, saj je bil že oče nogometaš. Sam pa je za Maribor prvič zaigral leta 1979, pred tem je bil kratek čas pri Železničarju. Kek, ki je bil sprva napadalec, kasneje pa (prosti) branilec, je dobršen del kariere preigral v Avstriji pri Spittalu in graškem GAK. Od leta 1995 in 1999 pa je spet igral za vijolične iz Maribora, kjer je bil trikrat državni in dvakrat pokalni prvak.

Pri 38 letih se je igralsko upokojil, doštudiral na fakulteti za šport, opravil ustrezne trenerske izpite in kmalu v Mariboru nasledil Bojana Prašnikarja. Klub je nato popeljal do dveh državnih in pokalnega naslova. Na klubskem področju je bil nato še trener Al-Ittihada v sezoni 2011/2012, od 2013 pa je uspešno vodil Rijeko, s katero je osvojil naslov hrvaškega prvaka, dvakrat je bil pokalni prvak, enkrat pa superpokalni. Trikrat se je z njo uvrstil v evropsko ligo, enkrat pa v končnico za preboj v ligo prvakov.

Prav pri Rijeki si je utrdil status sposobnega stratega, po mnenju mnogih najbolj primernega za nov mandat v slovenski reprezentanci. Z reprezentančno zgodbo se je Kek sicer začel ukvarjati leta 2006, ko je bil selektor selekcij do 15 in 16 let. Že naslednje leto pa je nasledil Braneta Oblaka kot članski selektor.

Kek je ob Srečku Katancu edini slovenski selektor, ki je izbrano vrsto popeljal na veliko tekmovanje (evropsko ali svetovno prvenstvo), hkrati pa je ob Katancu tudi edini naš selektor, ki je vodil izbrano vrsto in tudi igral zanjo. Edini nastop je imel novembra 1992 na prijateljskem obračunu s Ciprom.

Članki iz rubrike