mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

dm
dm
10 28.09.2022 10:19:57

Mariborski navijači so komaj čakali na nove novice, zdaj so jih dobili! Josip Iličić bo ...

Grega Wernig
Bo Josip Iličić prišel v Maribor?

3, 2, 1 … Srečno novo leto! Oziroma v primeru Maribora – srečna vrnitev Josipa Iličića! Virtuoz, ki je v le dveh mesecih igranja v vijoličastem dresu pustil neizbrisen pečat v zgodovini najuspešnejšega slovenskega kluba, je po naših informacijah na pragu mariborskih vrat. In tamkajšnji navijači, ki so zagnali pravo kampanjo za vrnitev slovenskega čarovnika, lahko počasi že začnejo hladiti penino.

Začelo se je z letakom. Natančneje s tiralico. »Išče se Josip Iličić, nazadnje viden 26. 8. 2010 v Ljudskem vrtu,« je pisalo na njej, ob fotografiji nasmejanega slovenskega reprezentanta, ki mežika. Prav ta fotografija danes krasi enega od zidov v neposredni bližini Ljudskega vrta. Skupaj z odštevanjem. 3, 2, 1 … Sporočilo grafita je jasno. Mariborski navijači že nestrpno čakajo na razplet najbolj vroče zgodbe v štajerski prestolnici ta hip. Bo Josip Iličić res prišel v Maribor? Si bo Jojo prvič po 26. avgustu leta 2010, ko je odigral tisto epsko, nepozabno tekmo pod Kalvarijo proti svojemu takrat že naslednjemu klubu, Palermu, znova nadel vijoličasti dres? Otroci, odrasli, starejše gospe in gospodje … Vsi v mestu ob Dravi si postavljajo isto vprašanje in upajo, da bodo dobili pritrdilen odgovor.

Ko smo prejšnji četrtek o morebitni vrnitvi Josipa Iličića v mariborsko jato povprašali Marka Šulerja, nam je odvrnil, da v tej smeri ni še nič konkretnega. In da tudi ne bo, dokler se sam ne vrne iz Belgije. Snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo je v tej državi preživel dobršen del svoje kariere, pred dnevi pa je tam odigral tekmo med legendami Genta, za katerega je igral med letoma 2008 in 2012, ter Standarda iz Liega. In kot so nam prišepnili viri blizu mariborskega kluba, je Marko Šuler takoj po vrnitvi v Slovenijo krenil v akcijo, da bi čim prej podpisal pogodbo s svojim nekdanjim reprezentančnim soigralcem.

V naslednjih dneh naj bi bilo vse skupaj končano

Isti viri so nam zatrdili, da je prišlo do že zelo konkretnih pogovorov in da naj bi bilo v naslednjih dneh vse skupaj končano. Kaj kmalu naj bi Josip Iličić še drugič v svoji karieri podpisal pogodbo s šestnajstkratnimi slovenskimi državnimi prvaki. Če je prvič v Ljudski vrt prišel kot še golobrad mladenič, kot 22-letni talent, ki je, razočaran nad dogajanjem v Interblocku, razmišljal celo o tem, da bi se prenehal ukvarjati z nogometom, se bo drugič v hram mariborskega nogometa vrnil kot izkušen veteran. Kot eden najboljših nogometašev v zgodovini Slovenije. Kot eden najboljših posameznikov v serie A v zadnjem več kot desetletju.


Josip Iličić v tem trenutku zagotovo ni optimalno pripravljen. Pravzaprav je njegova telesna pripravljenost verjetno na najnižji ravni, odkar se profesionalno ukvarja z nogometom, toda nobenega dvoma ni, da bo Jojo Mariboru pomenil ogromno. Na igrišču verjetno resda še ne takoj; utopično bi bilo pričakovati, da bo Iličić že takoj lahko zaigral v začetni enajsterici vijoličastih, čeprav tudi to ni izključeno. Še je živ spomin na Miroslava Radovića, ki se je kljub trebuščku v dresu Olimpije poigraval z nasprotniki v prvi slovenski ligi. In če vemo, da je Josip Iličić še vsaj za razred, če ne dva, boljši igralec od zdaj že upokojenega Srba, je jasno, da slovenskega čarovnika ne moremo odpisati.

Trener Maribora Damir Krznar mu bo zagotovo znal odmerjati minutažo. Iličić je seveda individualno tako zelo močan, da lahko z eno potezo prevesi tehtnico na mariborsko stran – četudi v igro vstopi v zadnjih desetih, petnajstih minutah. Ob tem bo mariborski strokovni štab zagotovo naredil vse, da bi Iličića vrnil v optimalno telesno pripravljenost. Kdo ve, morda jim uspe še pred zimskim premorom. A tudi če ne, bo Jojo, če se le izogne morebitnim poškodbam, zagotovo pripravljen za začetek spomladanskega dela sezone.

27, 72 ali 10?

Seveda pa prihod Josipa Iličića v Maribor pomeni tudi marketinški bum, ki ga aktualni slovenski državni prvaki vsekakor potrebujejo. Po obupnem začetku sezone, po izpadu iz Evrope, po tem, ko za najhujšim rivalom Olimpijo v prvenstvu zaostajajo za velikanskih 13 točk, je zaupanje navijačev v Maribor skrhano. To kaže tudi obisk, ki je v zadnjem času za mariborske razmere slab. Če bo Josip Iličić podpisal, se bo to v hipu spremenilo.

Tudi zato je jasno, da želijo Mariborčani pohiteti. Pogodba bi lahko bila podpisana že v naslednjih nekaj dneh. Sicer ne gre pričakovati, da bo Iličić v vijoličastem kadru že za gostovanje v Novi Gorici, toda za domačo tekmo s Koprom, ki bo na sporedu v soboto, 8. oktobra, bi že lahko bil. In v tem primeru bo Ljudski vrt, o tem smo prepričani, razprodan. Na tribunah pa bo brez dvoma že veliko navijačev, ki bodo nosili dres slovenskega virtuoza. Morda s številko 27 na hrbtu, ki jo je Iličić nosil v svojem prvem mariborskem mandatu in ki je trenutno prosta. Morda s številko 72, s katero je prav tako igral dobršen del svoje kariere, nazadnje pri Atalanti. Tudi ta številka je prosta. Morda pa bodo Štajerci naredili še eno marketinško pametno potezo in Iličiću na hrbet nalepili v nogometu najbolj kultno številko, številko 10, ki je po navadi rezervirana za najboljše nogometaše moštva.

A ne prehitevajmo. Najprej mora Jojo sploh podpisati za Maribor. In čeprav naj bi bilo po naših informacijah vse skupaj zelo blizu, se v nogometnem svetu stvari vendarle lahko spremenijo v trenutku. Zato bodo morali mariborski navijači še nekoliko počakati …

Članki iz rubrike