klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Jure Bohorić
Jure Bohorić
0 17.09.2014 11:48:40

Simon Sešlar: Zakaj bi menjal, če deluje

Reuters
Nekdanji vezist Maribora ima na leto 1999 izredno lepe spomine.

Leto 1999 bo za vse večne čase z zlatimi črkami zapisano v zgodovini slovenskega športa, seveda predvsem po zaslugi nogometa. Najprej je narod na noge spravil Maribor, ki se je čudežno prebil v ligo prvakov, nato še reprezentanca, ki se je uvrstila na svoje sploh prvo veliko tekmovanje.

Simon Sešlar je imel tistega leta prste zraven pri uspehu Maribora. Dejansko je bil eden glavnih adutov trenerja Bojana Prašnikarja, imel je skoraj zacementirano mesto v prvi enajsterici. Tako je vseh šest tekem skupinskega dela lige prvakov začel na igrišču, na petih je tam dočakal tudi konec, le na domačem obračunu z Laziem je bil zamenjan v 84. minuti.

ŠE VEDNO ME PREVZAMEJO ČUSTVA
Skratka, njegov prispevek k mariborskemu uspehu je bil ogromen, posledično so se mu tedanji dogodki še toliko bolj vtisnili v spomin. In zdaj, ko Maribor spet trese vročica lige prvakov, je to film, ki se mu neprestano vrti pred očmi.
"Vsako leto ob tem času ti spomini spet pridrvijo v ospredje, ko zaigra tista znamenita pesem lige prvakov, me vedno prevzamejo čustva. Zdaj pa še toliko bolj, ko mediji spet obujajo spomin na tiste čudežne trenutke, ko televizije vrtijo posnetke s tistih tekem," priznava Sešlar in v isti sapi dodaja: "Res sem vesel za vse te fante, ki danes nosijo dres Maribora. Igrati v ligi prvakov je nekaj, kar je v klubskem nogometu dejansko edinstveno. Vsi od nekdaj po televiziji gledamo tekme v tem tekmovanju, vsi sanjamo, da bi nekoč zaigrali v ligi prvakov. Ko si del tega, so to res posebni trenutki. Predvsem pa moraš ponujeno poskusiti kar najbolje izkoristiti."


Kijevčani so šli takrat v tekmo z nami zagotovo tudi nekoliko lahkomiselno, pričakovali so, da nas bodo zlahka premagali. To je bila voda na naš mlin, kadar je tako, lažje presenetiš. Ampak zdaj je zgodba drugačna. Če je bil Maribor tedaj neznanka za širšo nogometno javnost, zdaj jasno ni več.

SEM OPTIMIST
Pred petnajstimi leti je bil Sešlar glavni akter, zdaj bo Mariborčane v raju opazoval s strani. In kaj pričakuje od uvodne tekme s Sportingom, ki si jo bo v živo ogledal v Ljudskem vrtu? "Predvsem mislim, da je Sporting nasprotnik, ki Mariboru ponuja največ možnosti za uspeh v skupinskem delu tekmovanja," je prepričan Sešlar, ki danes kot trener vodi nogometaše Dravinje, in nadaljuje: "Možnosti so seveda na vsaki tekmi in verjamem, da bo Maribor konkurenčen vsem trem tekmecem. Toda Sporting je v tem trenutku na malce nižji ravni kot Chelsea in Schalke. Je pa to vseeno liga prvakov in vseeno je Sporting klub iz Portugalske, kjer se, to vsi dobro vemo, igra vrhunski nogomet. Ni slabo, ker se bo Maribor z njim prvič pomeril v Ljudskem vrtu; na svoji strani bo imel občinstvo, navijači bodo spet pripravili pravi pekel za nasprotnika. Če bodo imeli Ante Šimundža in njegovi varovanci še kanček sreče, potem bo mogoče prav vse. Sem optimist."

TAKRAT SO JIH, DANES JIH NE BODO
Ko je Maribor leta 1999 debitiral v skupinskem delu lige prvakov, je bil epilog po devetdesetih minutah sanjski. V Kijevu je namreč slavil, Dinamo je na kolena spravil z 1:0. Toda tedaj se je zgodilo nekaj, kar se po Sešlarjevem mnenju nocoj ne bo. "Kijevčani so šli takrat v tekmo z nami zagotovo tudi nekoliko lahkomiselno, pričakovali so, da nas bodo zlahka premagali. To je bila voda na naš mlin, kadar je tako, lažje presenetiš. Ampak zdaj je zgodba drugačna. Če je bil Maribor tedaj neznanka za širšo nogometno javnost, zdaj jasno ni več. Po treh zaporednih prebojih v skupinski del lige Europa preprosto ne more biti. Maribor ima danes ugled in v Sportingu dobro vedo, kaj jih čaka."

Možnosti so seveda na vsaki tekmi in verjamem, da bo Maribor konkurenčen vsem trem tekmecem. Toda Sporting je, bi rekel, v tem trenutku na malce nižji ravni kot Chelsea in Schalke.

STROKOVNI ŠTAB BO POSKRBEL ZA VSE
Ker Maribor v Evropi res ni več neznanka, je hkrati bolj ali manj jasen tudi način, s katerim se bodo vijoličasti lotili tekmeca: s čvrsto obrambo in hitrimi prehodi v napad. "Zakaj bi menjal nekaj, kar deluje? Zakaj bi menjal sistem, če se je izkazal za pravega? To bi bilo povsem odveč," je prepričan Sešlar, ki je še pristavil: "Ne bi preveč govoril o tem, kako naj igra Maribor, to niti ni nekaj, kar bi se me zadevalo. Mariborčani imajo strokovni štab, ki bo poskrbel za vse, kar je potrebno pred takšno tekmo. Prepričan sem, da Šimundža ve vse o Sportingu, ničesar ne bo prepustil naključju. Tekmeca pozna do potankosti in temu primerno bo Maribor tudi odigral uvodno preizkušnjo."

Članki iz rubrike