atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

hu
hu
0 29.03.2020 12:14:19

Predsednik Slovenskih železnic Olimpije: Smo resen klub. Igralce bomo zaščitili.

Jurij Kodrun
Tako kot v mnogih športih se je zaradi koronavirusa predčasno končala tudi hokejska sezona, ki bo zaradi takega konca za vedno ostala edinstvena. V našem okolju namreč nismo dobili državnega prvaka, niti prvaka lige AHL in IHL, kjer nastopajo slovenske (članske) ekipe, nazadnje pa so se morali že tako razočarani navijači sprijazniti še z odpovedjo svetovnega prvenstva divizije 1A v Tivoliju. O zadnjem dogajanju v našem hokejskem svetu, v katerega je sam zelo vpet, smo se pogovarjali tudi s predsednikom Slovenskih železnic Olimpije, Miho Butaro.

Sezone je konec. Nenavadno, a resnično. Kako gledate na dogajanje v zadnjih tednih?

Koronavirus je zaznamoval življenje slehernega posameznika na svetu. Tu smo realisti. Zdaj je najpomembnejše zdravje – zdravje ekipe, vsakega posameznika, navijača –, šele potem sledi vse drugo. Z največjo odgovornostjo smo sprejeli vse ukrepe, ki veljajo v Sloveniji, in jih uveljavili tudi v našem klubu. Ukrepe je treba spoštovati, da ustavimo to resno epidemijo.

UKREPE JEMLJEMO RESNO

Liga AHL za sezono 2019/20 ne bo okronala prvaka, prav tako ne bomo dobili slovenskega šampiona. Da ob vsem tem ostaja grenak priokus, je jasno …

Vsi živimo za to, da zaigramo v končnici, izpolnimo zastavljene cilje in poskušamo osvojiti vse pokale, ki so na voljo. Seveda je prisoten občutek, da nekaj manjka, toda na koncu je najpomembnejše zdravje vseh, zato smo to sprejeli z vso odgovornostjo. Bomo pa naslednjo sezono ubranili vse naslove (smeh).

Ste si sploh kdaj predstavljali, da bo koronavirus povzročil takšno stanje?

Po tem, kar smo spremljali v januarju, nihče ni pričakoval, da bo imel virus takšne razsežnosti. Ko smo videli, kaj se dogaja v Italiji, kako se je virus širil ter koliko je bilo okuženih in tudi žrtev, pa je postalo jasno, da bo treba sprejeti stroge ukrepe, ko bo virus dosegel Slovenijo. To se je tudi zgodilo in ukrepe je treba upoštevati.

VRNITEV V LIGO EBEL

Sestanki z vodilnimi na obzorju

Pri SŽ Olimpiji se znova resno pogovarjajo z ligo EBEL. Ta je po naših informacijah še vedno zelo zainteresirana za vnovično priključitev SŽ Olimpije v razširjeno avstrijsko prvenstvo. Vodstvo lige EBEL naj bi imelo v načrtu sestanke z več ljudmi, ki so tako ali drugače vpleteni v hokejsko dogajanje v Spodnji Šiški, vendar so ti zaradi izrednih razmer prestavljeni za nedoločen čas. V igri za priključitev ligi EBEL tako ni samo slovaška Bratislava, temveč znova vlada zanimanje tudi za SŽ Olimpijo. Po naših informacijah naj bi se vodilni možje lige EBEL želeli sestati tako z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem kot z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom in vodstvom tivolskega kluba. A kako se bo razpletlo, je težko napovedati, vse je – kot vselej – povezano s finančnim vložkom, ki bi moral biti občutno večji od trenutnega.

Kaj predčasen zaključek sezone pomeni za Slovenske železnice Olimpijo? Predvsem nas zanima finančna izguba?

Na finančnem področju bomo največ izgubili z vidika prihodkov. Prodaja vstopnic je največja ob koncu sezone in v končnici in prav tu bo izpad prihodkov zato največji. Ob tem smo v klubu sklenili, da zaščitimo igralce. Ne glede na to, da se je sezona končala na začetku marca, smo se odločili, da bomo igralcem poplačali vse, kar jim pripada po pogodbah. Igralci so vso sezono trdo trenirali, se pripravljali na tekme končnice, na vrhunec sezone, zato mislim, da je prav, da zanje poskrbimo. Kot resen klub jim bomo tako stali ob strani. V veliko klubih v Evropi in Sloveniji so ob izbruhu pandemije igralcem zaradi višje sile prekinili pogodbe ali pa drastično znižali prejemke. Mi tega ne bomo storili.

VSI SO ZDRAVI

Pri vašem največjem rivalu so na začetku marca sporočili, da je bila pri enem od jeseniških hokejistov potrjena okužba s koronavirusom. Ali je kakšen primer tudi pri SŽ Olimpiji?

Za zdaj smo vsi zdravi. Relativno hitro smo tudi sprejeli vse potrebne ukrepe, in sicer smo zaustavili vse programe in treninge ter ustanovili skupino, kjer se fantje med sabo obveščajo o počutju. Tukaj bi zaželel vse dobro našim kolegom z Jesenic, želim pa tudi, da vsi ostanemo zdravi; to je v tem trenutku najpomembnejše.

Čeprav hokeja to pomlad ne bomo več spremljali, pa bo ta udarec vsaj malo ublažila prenova dvorane Tivoli …

Po koncu lanske sezone, ko smo osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, smo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dosegli dogovor glede prenove Tivolija. Moram izpostaviti, da je župan svojo besedo držal do zadnje pike. Dvorana Tivoli bo kmalu prenovljena, hkrati pa so v pripravi ali pa celo že v teku natečaji za dodatno drsališče, dvorano na ploščadi pod dvorano Tivoli.

Kako v tem trenutku, ko je tudi Slovenija v karanteni, deluje klub? Ste s sodelavci iz vodstva v stiku ali delovanje popolnoma miruje?

Klub deluje normalno. Za komunikacijo uporabljamo sodobna orodja. Za vse selekcije smo pripravili programe, po katerih hokejisti delajo doma in ostajajo v zagonu.

Bo zdaj zaradi nastalih razmer proračun kaj težje zagotoviti?

Vsako leto imamo začrtano tako, da mora biti denarja za naslednjo sezono vsaj toliko, kolikor ga je bilo leto prej. Klub je finančno urejen, vsako leto ga tako finančno kot organizacijsko malo povzdignemo. Cilje imamo jasno začrtane in vsi si dejavno prizadevamo, da jih dosežemo in presežemo.

Kakšno je stanje z novimi pogodbami z igralci? Kdaj se bo začela oblikovati ekipa? Ali Gregor Polončič ostaja na mestu glavnega trenerja?

O teh zadevah se bomo pogovarjali v naslednjih tednih. Sezono moramo oceniti z vseh vidikov, pogledati, kje smo bili dobri in kje slabi, ter iz tega izpeljati zaključke, ukrepe in nadgradnje.

IZREDNE RAZMERE IN VIŠJA SILA

Ste tudi podpredsednik Hokejske zveze Slovenije in torej član predsedstva. Nam lahko poveste, kako ste spremljali dogajanje glede svetovnega prvenstva divizije 1A v Tivoliju, ki ga letos v Ljubljani ne bo? Verjetno ste tak ukrep IIHF pričakovali?

Glede na to, kaj se je dogajalo po svetu, je bilo to pričakovati. IIHF je vse do zadnjega trenutka čakala, ali bo prišlo do kakšne spremembe, izboljšanja stanja s koronavirusom. Svetovnega prvenstva na domačih tleh sem se resnično veselil, a nimamo kaj. Gre za izredne razmere, za višjo silo, na katero nimamo vpliva. Vse, kar lahko naredimo, je to, da upoštevamo vse predpisane ukrepe, da se to stanje čim prej konča in da lahko naslednja sezona steče kar najbolje brez vseh nevarnosti.

Članki iz rubrike