favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(pr)
(pr)
0 06.10.2022 11:29:40

Se smučanje res poslavlja in prihaja curling?

Miha Frece, predsednik komisije za marketing pri Curling zvezi Slovenije
CZS
Predsednik komisije za marketing pri Curling zvezi Slovenije Miha Frece je pojasnil, zakaj so igrišča za curling v tujini zgrajena ob najpopularnejših smučiščih.

Opazili smo, da v tujini že več let v bolj mondenih smučarskih središčih omogočajo igranje curlinga. Kako to?

Razlogov za to je veliko. Nedvomno pa k temu pripomore dejstvo, da je igranje curlinga v svetu vedno bolj popularno. Igrajo ga tako mladi kot stari, in to enakovredno eden proti drugemu. Ni veliko olimpijskih zimskih športov, kjer se lahko dedek in babica enakovredno kosata z vnuki, pa še to ne glede na to, ali zunaj sije sonce ali pada dež.



Bi lahko rekli, da so tudi slabe zime z malo snega razlog, da zimska smučarska središča v curlingu iščejo alternativo za smučanje?

Vsi vemo, da je umetno zasneževanje smučišč drago in dodatno pogojeno z vremenskimi pogoji. Težave smučišč so javno objavljene vsako leto. Če k temu prištejemo še strokovno mnenje znane klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, ki je v komentarju za MMC RTV povedala: 'Še kar naprej sanjajo o smučanju, da bomo na Pohorju smučali, a za kakšno ceno? FIS (Mednarodna smučarska organizacija, op. p.) je sporočila, da na Pohorju ne bo več tekem, a kar nočemo sprejeti, da je treba spremeniti nekatere prakse,' si lahko predstavljamo, kakšna je usoda klasičnih smučišč, ki se ne prilagajajo novim razmeram.



Lahko ugibamo, da se v tujini z gradnjo curling dvoran in razvojem curlinga že pripravljajo na nove razmere in novo obdobje. Nedvomno pa je, da so znova korak pred slovenskimi smučarskimi središči.
Verjamem, da so naložbe v curling igrišča v smučarskih središčih ekonomsko upravičena, hkrati pa zagotavljajo preživetje turističnih središč tudi v brezsnežnih obdobjih. Ta obdobja pa glede na mnenje stroke postajajo nova realnost in vsaj v kratkem ne bodo odšla.


Katera smučarska središča so po vašem mnenju naprednejša in že omogočajo igranje curlinga v času zimske sezone?

Morda bi za lažjo predstavo izpostavil štiri pri Slovencih dobro znana mondena smučarska središča: Kitzbühel, Cortina d'Ampezzo, Brunico (Kronplatz) in Adelboden. Opaziti je, da v teh krajih turizem strateško razvijajo in ga prilagajajo tudi prihodnjim podnebnim izzivom. Curling se namreč v pokritih dvoranah lahko igra tako poleti kot pozimi, ne glede na dnevno vremensko napoved.



Ali slovenska smučarska središča sploh razmišljajo o gradnji curling igrišč?

Žal je tako, da dobre prakse iz tujine k nam po mojem mnenju prihajajo prepočasi. To se kaže tudi pri gradnji namenskih curling dvoran oziroma igrišč ob smučiščih. Težko je slišati, da v Sloveniji še ni posebne namenske curling dvorane. Najverjetneje bi bilo drugače, če bi lokalna politika in Slovenska turistična organizacija strateško sodelovali s Curling zvezo Slovenije in pristopila k temu, da bi v slovenski turistični panogi razširila vedenje o curlingu. Celotna turistična panoga bi morala biti bolje poučena o dolgoročnih pozitivnih vplivih curlinga na turistična in smučarska središča v prihajajočih obdobjih, pa bi gotovo curling pozimi igrali tudi ob slovenskih smučiščih ... 

Galerija

Članki iz rubrike