koronavirus, delo od doma Svet24.si

Samotestiranje in PCT pogoj tudi za delo od doma?

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

streljanje, perm, univerza Svet24.si

VIDEO in FOTO: Strelski pohod na ruski univerzi, ...

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

sean-osterc Njena.si

Je Sean uresničil skrivno poslanstvo v Ljubezni ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

ou
ou
0 22.07.2021 09:26:53

Pet stvari, ki jih morda niste vedeli o olimpijskem športu curlingu

arhiv Veriga Curling Team
Veriga curling Team: Team Sever (Državno prvenstvo ledena dvorana Zalog)
Kje so prvič igrali curling? Koliko igralcev potrebujete za curling? Ali ga lahko igrajo vsi?

1. Kje so prvič igrali curling?
Curling izhaja iz Škotske, njegovi začetki pa segajo v 16. stoletje. Danes je najbolj razširjen v skandinavskih državah in v Kanadi. Od leta 1998 je curling tudi na rednem programu zimskih olimpijskih iger.

2. Kdaj je bila ustanovljena Curling zveza Slovenije?
Curling zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 2010, še istega leta pa je bila pa kot 46. članica sprejeta v Svetovno curling zvezo. Navdih za začetek curlinga v Sloveniji so predstavljale zimske olimpijske igre v Vancouvru, kjer sta se istočasno, neodvisno druga od druge, začeli razvijati dve ideji o začetku curlinga v Sloveniji – v Ljubljani in na Jesenicah. Združitev dveh ljubljanskih in enega jeseniškega kluba je vodila v ustanovitev Curling zveze Slovenije, ki ima danes pod okriljem kar šest curling klubov iz štirih slovenskih mest.

Več o tem lahko preberete na spletni strani curling-zveza.si.

3. Kaj je »curling spirit«?
Izraz duh curlinga ali curling spirit opisuje odnos in spoštovanje, ki ga igralci curlinga izražajo do soigralcev, nasprotnikov in do športa samega. Cilj curlinga je prikazati svoje sposobnosti in znanje, sodelovati in igrati odlično igro, ne pa zmagati za vsako ceno. Duh curlinga je najvišja oblika fair playa v športu. Curling spirit se kaže v športnem navijanju, čestitanju nasprotnikom za dobro potezo, športnem vedenju in ne nazadnje tudi v nenapisanem pravilu, da zmagovalec poražencu plača pijačo.4. Je curling primeren za vse?
Čar curlinga je tudi v tem, da je primeren prav za vse ljudi, ne glede na spol, raso, starost, višino, težo, karakter ali predhodne izkušnje s športom.

Curling lahko preizkusi in igra prav vsak. V državah, kjer je curling bolj razširjen, ga pogosto igrajo tudi igralci, starejši od 70 let. Vadbe in treningi curlinga so odvisni predvsem od posameznika in njegovih zmožnosti, vsak pa lahko zelo hitro napreduje.

5. Koliko igralcev potrebujemo za igro curlinga?
Curling je ekipni šport, ekipo pa sestavljajo štirje igralci. Pri tekmi curlinga sodelujeta dve nasprotni ekipi, ki štejeta vsaka po štiri člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Vsaka ekipa ima vodjo, ki je med igro v hiši (tarči na ledu), v katero igralci ciljajo, ko podajajo kamne. Odgovoren je za vso taktiko in odloča, katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja dva kamna. Preostala dva igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom; ocenjujeta njegovo hitrost ter jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Curling je zato ekipni šport in usklajeno delovanje vseh štirih igralcev je izjemnega pomena.

Galerija

Članki iz rubrike