Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 06.07.2022 18:29:45

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede padca! Posledice zelo boleče, kar sam si je moral naravnati ...

Profimedia
Za glavna favorita letošnje kolesarske dirke po Franciji, Slovenca Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, se je peta etapa po tlakovanih odsekih severa Francije razpletla povsem različno.

Pogačar je v cilju znova dokazal svojo vsestranskost in najboljši vzel nekaj sekund, Roglič pa je imel na cesti ogromno smole, ob padcu si je namreč izpahnil ramo.

V cilj je Pogačar pripeljal kot sedmi z 51 sekundami zaostanka za zmagovalcem etape, Avstralcem Simonom Clarkom, medtem ko je Roglič skušal rešiti, kar se je po padcu rešiti dalo. Ciljno črto je prečkal 2:59 minute za zmagovalcem oz. 2:08 za Pogačarjem. Obenem si je ob padcu 30 km pred ciljem izpahnil ramo, kot je dejal za RTV Slovenija.

"Mislim, da je motor zadel ob zaščito na znaku, to zaščito pa je nato odneslo v središče glavnine in v nas tekmovalce, zaradi česar smo padli," je o padcu dejal 32-letni Kisovčan in dodal informacijo o poškodovani rami: "Spet sem si moral popraviti ramo. Bilo je težko, saj si je nisem mogel namestiti na cesti. Zato sem se usedel na stol od enega izmed gladalcev in si jo uspel naravnati tam."

Glede na vse težave in ekipo Jumbo-Visme, ki je morala poskrbeti tudi za Danca Jonasa Vingegaarda, ta je imel težave z verigo, je Roglič ostal relativno blizu v skupnem seštevku, v katerem na 44. mestu zaostaja 2:36 minute. Je pa Pogačar kot glavni favorit za zmago na Touru že precej daleč spredaj, natanko 2:17 minute.

"Veliko bolje bi bilo, če teh poškodb ne bi bilo, ampak situacija je, kakršna je. Na koncu smo lovili nazaj kljub vsem težavam, v naslednjih dneh pa bomo videli, kako dalje," je še za RTV Slovenija dejal Roglič, ki je lani po dveh grdih padcih na Touru odstopil po osmi etapi.

tour 22 pm
Profimedia

Za zdaj pa vse poteka po željah 23-letnega Pogačarja. Na tlakovanih odsekih, teh je bilo 11 v skupni dolžini nekaj manj kot 20 km, je bil ves čas v ospredju, vršil pritisk in se na koncu z Belgijcem Jasperjem Stuyvenom tudi odpeljal ostalim favoritom za skupno zmago.

"Res je bila to nora etapa, veliko se je dogajalo, ekipa mi je bila v veliko pomoč med sektorji, vselej sem imel nekoga ob sebi. Sam sem se na koncu počutil zelo dobro po napadu Stuyvena. Sledil sem mu in ob koncu pomagal pri narekovanju ritma. Bilo je zelo težko, a na koncu sem nekaj sekund pridobil, zaradi česar sem zelo vesel."

pogacar 22 pm
Profimedia

Pridobil je 13 sekund proti skupini z Vingegaardom, vmes pa je virtualno celo oblekel rumeno majico. Do te mu je na koncu zmanjkalo 19 sekund, kar zadošča za četrto mesto v skupnem seštevku. Za RTV Slovenija je dejal, da o rumeni majici ali etapni zmagi ni razmišljal.

"Ne. Nismo imeli dobrih podatkov med samo dirko, tudi na kockah se ne sliši dobro radia, avti so blizu, dirka pa se bolj kot ne na instinkt. Nisem imel v mislih rumene majice ali etapne zmage, zgolj ostati sem želel v ospredju in priti čim prej v cilj," je dodal dvakratni zaporedni zmagovalec Toura.

"Dobro sem se počutil in znašel na tlakovcih, ampak moram reči, da je bilo teh 11 sektorjev ravno dovolj. Branil bi se jih, če bi jih bilo še kaj več. Prvi dve uri sta bili zelo stresni, vseskozi je potekala borba za pozicije, tako v sami skupini kot med ekipami. V zadnjem delu pa smo pritiskali pedala do konca, tako da sem kar izmučen po etapi," je še o zahtevni in kaotični etapi za RTV Slovenija dejal Pogačar.

V seštevku je Rogliča prehitel rojak Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco), ki je zasedel 44. mesto v etapi. V skupini z Vingegaardom je v cilj pripeljal tudi 35. Matej Mohorič. Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) je zaostal skoraj devet minut in pol na 132. mestu. Mezgec je skupno 41. (+2:22), Mohorič 94. (+7:04), Tratnik pa 151. (+17:39).

Članki iz rubrike