Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.06.2017 13:25:08

Slovenski rokometaši v Schaffhausen in Koper po odločilne točke

Grega Wernig
Pred slovensko moško rokometno reprezentanco sta odločilni tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Hrvaškem. Zmagi nad Švico in Portugalsko ji prinašata enajsti preboj na sklepni turnir stare celine, prvo nalogo za uresničitev tega cilja pa bo imela že v sredo, ko se bo v Schaffhausnu ob 20.15 pomerila s Švico.

Slovenski rokometaši so v današnjih dopoldanskih urah pripotovali na prizorišče pete tekme v kvalifikacijski skupini 5. Med potniki ni številnih nosilcev igre iz Francije, ki so januarja na svetovnem prvenstvu osvojili odličje bronastega leskam kot so Vid Kavtičnik, Darko Cingesar, Nik Henigman in Vid Poteko. Že pred zadnjim kvalifikacijskim ciklusom je bilo jasno, da slovenski selektor Veselin Vujović iz različnih razlogov ne bo mogel računati tudi na Deana Bombača, Primoža Prošta, Staša Skubeta in Miho Žvižeja, dodatne sive lase pa mu je po prijateljskih tekmah s Črnogorci - Slovenci so na prvi v Škofji Loki slavili s 38:24, na drugi v Šmartnem pri Litiji pa s 33:24 - povzročila tudi nezgoda Blaža Janca, ki si je na enem zadnjih treningov pred odhodom v deželo sira in čokolade močno zvil gleženj in ostal v domovini.

Močno spremenjena in zdesetkana slovenska ekipa je pred zahtevno nalogo, v našem taboru pa verjamejo, da premorejo dovolj znanja, moči in modrosti. Le zmagi na sredini tekmi v Schaffhausnu proti Švici ter na sobotnem obračunu s Portugalci v Kopru ji namreč zanesljivo prinašata preboj med 16 najboljših izbranih vrst na evropskem prvenstvu, ki bo med 12. in 28 januarjem prihodnje leto na Hrvaškem. Odprtih je še nekaj drugih možnosti, med drugim se lahko Vujovićevi izbranci na evropsko prvenstvo uvrstijo tudi v primeru poraza proti Švicarjem in po zmagi nad Portugalci, v tem primeru pa morajo Nemci slaviti na sredini tekmi v predmestju Porta. Po štirih krogih si je Nemčija z maksimalnimi osmimi točkami že izborila nastop na evropskem prvenstvu, Portugalska jih ima pet, Slovenija tri, Švica pa je brez točk.

"Ni enostavno narediti koncepta igre z osmimi novimi igralci v ekipi, a te zadeve ne zanimajo nikogar. Vsi razmišljajo in pričakujejo le zmage," je uvodoma dejal Vujović in dodal: "Prepričan sem, da smo kakovostnejši od Švicarjev, a to moramo dokazati na igrišču. Za nas je sredina tekma izjemno pomembna, medtem ko so Švicarji že izgubili možnosti za preboj na EP. V vsakem primeru bomo naredili vse, da dosežemo drugo zmago in upravičimo vlogo favoritov. Ključ do zmage bo dobra igra v obrambi, verjamem in zaupam svojim varovancem."



"Ekipa je močno spremenjena že v primerjavi z našo zadnjo reprezentančno akcijo z Nemčijo, kaj šele v primerjavi z zasedbo s svetovnega prvenstva v Franciji. Ne glede na to se vsi v ekipi zavedamo, da nas na evropsko prvenstvo peljeta le dve zmagi in naredili bomo vse, da jih tudi dosežemo. To je naš edini cilj na zadnjih dveh tekmah, pa naj bo to s slabo ali dobro igro," je odločen kapetan Marko Bezjak.

Med najbolj zaposlenimi v slovenski reprezentanci bo Gašper Marguč, po poškodbi Janca edini igralec na položaju desnega krila. "Zavedamo se položaja v skupini in da nam le dve zmagi zanesljivo prinašata nastop na sklepnem turnirju. Na prvi medsebojni tekmi v Velenju nas je Švica namučila, njen odpor smo zlomili v zadnjih petnajstih minutah. Ne gre za naivno ekipo, nenazadnje se je Švica doma dobro upirala tudi Nemčiji. Pred nami je zahtevna preizkušnja, a prepričan sem v našo zmago. Po spletu okoliščin sem ostal edini igralec na desnem krilu, a tako kot vsi moji soigralci se bom trudil po svojih najboljših močeh in skušal prispevati svoj delež k ekipnemu uspehu."

Pravico na sredinem dvoboju v BBC Areni bo delil španski sodniški par Javier Alvarez Mata/Yon Bustamante Lopez. Vujović bo končno postavo določil po današnjem popoldanskem treningu, na njegovem seznamu pa so Matevž Skok, Urh Kastelic, Blaž Blagotinšek, Matic Verdinek, Gašper Marguč, Jure Dolenec, David Miklavčič, Tilen Kodrin, Matej Gaber, Marko Bezjak, Saša Barišić, Jan Grebenc, Miha Zarabec, Igor Žabič, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar in Patrik Leban.

Značke: rokomet, švica, slovenija

Članki iz rubrike