Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 03.05.2017 22:22:26

Zormanu darilo za slovo, Nemcem točki

Martin Metelko
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tretji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Hrvaškem danes v Ljubljani izgubila z Nemčijo s

Slovenija - Nemčija 23:32 (12:19)

Ljubljana - Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodnika: Pichon in Reveret (oba Francija).
Slovenija: Prošt, Lesjak, Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 3 (3), Janc 2, Dolenec 5 (2), Poteko 1, Miklavčič, Kodrin 1, Bezjak 4, Grebenc 2, Razgor, Zarabec 2, Mačkovšek 1, Mlakar.
Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 11 (7), Lemke 1, Wiencek 3, Reichmann 2, Wiede, Pekeler 2, Fäth 2, Groetzki 4, Weber 4, Dahmke 2, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher, Drux 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Nemčija 7 (7).
Izključitve: Slovenija 6, Nemčija 10 minut.
Rdeči karton: /.

Slovenski rokometaši so po zmagi nad Švicarji in neodločenem izidu s Portugalci danes v največji slovenski dvorani morali priznati premoč Nemcem. Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića se bodo čez tri dni znova pomerili z Nemci, njun dvoboj na teniškem stadionu Gerry Webber v Halleju pa se bo v soboto pričel ob 16.10. Po nepopolnem tretjem krogu v skupini 5 vodijo Nemci s šestimi točkami, Slovenci jih imajo tri, Portugalci eno, Švica pa je brez točk. Švica bo v četrtek v Bielu gostila Portugalsko.

Uvod v rokometni spektakel, ki si ga je v ljubljanski dvorani ogledalo več kot 10.000 gledalcev, je bil slavnostno obarvan, saj je prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) in predsednik uprave velenjskega Gorenja Franjo Bobinac dolgoletnemu kapetanu in igralcu z največ nastopi za slovensko izbrano vrsto vseh časov Urošu Zormanu ob njegovem slovesu od dresa z nacionalnim grbom na prsih podaril priložnostno darilo. Zorman je odigral rekordnih 225 tekem za slovensko izbrano vrsto in dosegel 523 golov, kar ga uvršča na šesto mesto, takoj za Luko Žvižejem, Alešem Pajovičem, Romanom Pungartnikom, Draganom Gajićem in Renatom Vugrincem.

Zdesetkana slovenska izbrana vrsta - ob Vidu Kavtičniku in Darku Cingesarju je moral na prisilni počitek še Matej Gaber, Vujović pa je na tribuni pustil tudi Matevža Skoka, Urha Kastelica in Staša Skubeta - je že v zgodnjem obdobju tekme zabredla v težave. Uvodna postava - v vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Simon Razgor in Gašper Marguč, na mestu krožnega Blaž Blagotinšek in na zunanjih položajih Jure Dolenec, Miha Zarabec in Borut Mačkovšek - nikakor ni zmogla prebiti visokega nemškega obrambnega bloka in ukaniti razpoloženega vratarja Andreasa Wolffa, prvi gol iz igre je dosegla šele v deveti minuti, močno je šepala tudi slovenska igra v obrambi. Motivirani Nemci so jo zlahka prebijali, predvsem učinkovit pa je bil član zvezdniškega PSG Uwe Gensheimer, ki je v uvodnih dvanajstih minutah dosegel pet golov.

Vujović je v 14. minuti pri zaostanku 5:9 zahteval minuto odmora, navkljub nekaterim igralskim osvežitvam in taktičnim spremembam pa zadeve niso stekle na bolje, Nemci so jim le štiri minute kasneje ušli za šest golov (6:12) in slovensko klop prisilili v novo minuto odmora. Vstop Marka Bezjaka, Tilna Kodrina in ribniškega dvojca Nik Henigman-Jan Grebenc ni prinesel kakovostnega napredka, Nemci so še naprej kraljevali v stožiški dvorani in jim v 21. minuti ušli na sedem golov (7:14), predvsem pa niso našli recepta za vratarja Wolffa, ki je že po dvajsetih minutah igre zbral devet obramb. Izvirni slovenski greh pa je bila vendarle slaba obramba, saj je v prvem polčasu prejela kar 19 golov.

Slovenski rokometaši so v začetku drugega polčasa skušali tekmo postaviti na glavo, Vujović je v ta namen v igro poslal dva organizatorja igre, Zarabca in Bezjaka, a razmerje moči na igrišču se ni spremenilo. Nemci so bili še naprej za korak pred njimi, v 36. minuti pa je njihov zaostanek narasel že na osem golov (14:22).

V drugi polovici so slovenski rokometaši zaigrali nekoliko bolje v obrambi. Nemci so po njej veliko težje prihajali do čistih strelov in izdelanih akcij, a v napadu niso imeli posebej razpoloženega igralca. Obramba Nemcev je bila skozi celotno tekmo na izjemno visoki ravni in pretrd oreh za slovenske rokometaše. V 53. minuti so se približali na šest golov zaostanka (22:28), a tudi na račun nekoliko lahkotnejše nemške igre, najvišji zaostanek pa so si pridelali v 58. minuti (22:32).

V slovenski reprezentanci je bil strelsko najbolj učinkovit Jure Dolenec s petimi goli, Marko Bezjak je prispeval štiri.

Članki iz rubrike